Külföld

Ezért mondta le Szijjártó Moszkvából a hétfői csúcstalálkozót – a németek legnagyobb megdöbbenésére

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 6. 9:46

A magyar diplomácia vezetője pénteken elkísérte Orbán Viktort Moszkvába, és eközben lemondta a hétfőre tervezett budapesti magyar-német külügyi csúcstalálkozót. Mint kiderült, azért, mert előre nem látott változás volt Szijjártó Péter naptárában.

A magyar külügyminisztérium törölte a hétfőre tervezett budapesti magyar-német csúcstalálkozót, jelentette a Reuters. A hírt egy német külügyi illetékes közölte pénteken.

Az Annalena Baerbock vezette német külügyminisztérium megdöbbenésének adott hangot, különös tekintettel arra, hogy mindez Orbán Viktor és Szijjártó Péter nagy visszhangot kiváltó váratlan moszkvai látogatása idején történt.

A német külügy szerint különösen szükség lett volna a magyar-német külügyi kapcsolatok komoly és őszinte megvitatására annak fényében, hogy Orbán Viktor az EU soros elnökeként, de uniós felhatalmazás nélkül utazott Moszkvába, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A Reutersnek nyilatkozó német külügyi illetékes a találkozó újraszervezését sürgette.

A németek legnagyobb megdöbbenésére Szijjártó Moszkvából lemondta a hétfői külügyi csúcstalálkozót
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A magyar külügyminisztérium és a kormányszóvivő nem reagált a Reuters megkeresésére, a 444-gyel azonban szombaton azt közölték, hogy 

A miniszter naptárában történt, előre nem látott változás miatt kérte a KKM, hogy a látogatásra egy későbbi – remélhetőleg közeli – időpontban kerüljön sor. 

Tehát kizárólag technikai és nem politikai ok áll a háttérben. A KKM reméli, hogy az új időpontról szóló egyeztetések minél előbb sikerrel zárulnak – tették hozzá.

Békemisszión Putyinnál

Mint arról az rtl.hu is részletesen beszámolt, három nappal kijevi villámlátogatása után pénteken Moszkvában tárgyalt az orosz elnökkel Orbán Viktor, hatalmas botrányt okozva ezzel az EU-n belül. A megbeszélést a miniszterelnök sajtófőnöke békemissziónak nevezte, uniós vezetők azonban élesen bírálták, amiért nem igazodik az Oroszországot elítélő közös uniós külpolitikához. Közölték: az unió soros elnökségét ellátó Magyarország miniszterelnökének nincs joga és felhatalmazása az EU nevében tárgyalni az orosz agresszorral.


Nyitókép: Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS

#Külföld#Európa#orosz-ukrán háború#németország#magyarország#diplomácia#orbán viktor#szijjártó péter#oroszország#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk