EUEurópa

Az Európai Unió elhatárolódott Orbán Viktor moszkvai látogatásától

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 12:16

Josep Borrell főképviselő azt írta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Tanácstól arra, hogy Moszkvába látogasson.

„Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatására kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor” – írja pénteken kiadott közleményében az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell. 

Emlékeztet, hogy Magyarország 2024. december 31-ig tölti be az Európai Tanács soros elnökségét. 

Ez nem jár az unió külső képviseletével, amely állam- és kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a feladata

– nyomatékosítja, majd hozzáteszi: Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson. 

„Az Európai Tanács számos következtetésében tükröződik az EU álláspontja Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatban. Ez az álláspont kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t” – húzza alá ismét Josep Borrell.

Emellett érdemes emlékeztetni arra, hogy Putyin elnök ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt, és elfogatóparancsot adott ki az Ukrajnából Oroszországba kényszerített gyermekek erőszakos deportálásával kapcsolatos szerepe miatt

– írta. A kormánygép pénteken indult el Moszkva irányába, Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában sem említette, hogy az orosz fővárosba utazik, de nem sokkal 11 óra után meg is érkezett oda.

Nyitókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik az első napon, 2024. június 27-én. – Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

#Európa#moszkva#oroszország#orbán viktor#josep borrell

Címlapról ajánljuk