Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:53

Bródy János Orbánnak: Mondd, te mit hiszel?

Bródy János a Mondd, te mit hiszel című dalához tartozó YouTube-linket kommentelte be Orbán Viktor posztja alá, amelyben a miniszterelnök arról adott hírt, hogy leszavazott. A dalt ezen a linken keresztül lehet meghallgatni, a poszt alább:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:47

Már csaknem 53 ezer levélszavazatot leadtak az EP-választásra

A levélben szavazók névjegyzékében mintegy 127 ezren szerepelnek.

Már csaknem 53 ezer levélszavazatot leadtak az európai parlamenti (EP-) választásra, ebből több mint 43 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:46

Vitézy Dávidot nem hagyja szavazni a macskája

Vitézy Dávid az utolsó pillanatra hagyta a cukiságkampányt, cicás képet posztolt. Azt írta: „Henry nem enged szavazni, amíg nem volt reggeli. Utána viszont azonnal megyek - ti se felejtsetek szavazni ma!”

A párbeszédes Szabó Tímea hamarosan meg is jelent a kommentszekcióban, hogy beszóljon neki. Azt írta: „Henry azért nem enged szavazni, mert utálja, hogy a Fidesz jelöltje vagy, Dávid. A macskádban is több a becsület, mint benned”.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:28

Orbán Viktor, miután leszavazott: Amit Alexandra tanácsolt, azt csináltam

Leszavazott Orbán Viktor, szokás szerint a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben. Ezután rövid sajtótájékoztatót tartott. Itt megkérdezték tőle, hogy kire szavazott a főpolgármester-választáson. Azt felelte:

Amit Alexandra tanácsolt, azt csináltam.

Amikor visszakérdeztek, hogy ez Vitézy Dávidot jelenti-e, azt mondta: „Négy lányom van és egy feleségem”, és azt teszi, amit a hölgyek tanácsolnak. Azt mondta, hogy a „háború kérdésében” a Fideszre szavazott, amikor arról kérdezték, hogy nem zavarja-e, hogy a Vitézy mögött álló LMP-t is „háborúpártinak” tartja a pártja.

Beszélt a bicskei pedofilügyről, és arról is, hogy Magyar Péter sosem fizette be a tagdíjat. Részletek itt.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:19

Több mint 216 ezer első szavazó kaphat ajándékot

Több mint 216 ezer választó élhet első alkalommal a választójogával az önkormányzati és az EP-választáson.

Ők azok, akik a 2022-es országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá.

Az első választók kulcstartót kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, a bevásárlókocsiknál használható érme nagyságú kulcstartó egyik oldalán Magyarország, a másikon az Európai Unió zászlaja látható.

A Híradó riportja az első szavazóknak járó meglepetésről:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:14

Le Marietta leadta szavazatát, három mandátumra számít

Három európai parlamenti helyre számít Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) EP-listavezetője, aki erről azután beszélt, hogy leadta voksát a főváros II. kerületében vasárnap reggel.

Le Marietta az MKKP számára legfontosabb értékek között említette az állampolgári részvételt, a közvetlen beleszólás lehetőségét, a korrupció elleni küzdelmet, valamint a Robin Hood alap elindítását. Az alapra helyi kezdeményezésekkel lehetne pályázni – tette hozzá. A listavezető értékelése szerint a párt kampánya jól sikerült.

 „A kutyapárt megtett minden tőle telhetőt, most a szavazókon van a sor” – fogalmazott.

Új tartalom
Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) EP-listavezetője készül leadni szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. kerület Varsányi Irén utcai bölcsödében kialakított 72. számú szavazókörben 2024. június 9-én.MTI/Purger Tamás
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:12

Deutsch Tamás szavazott

Deutsch Tamás szavazott
Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője készül leadni szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. Kerületi Pitypang Utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.MTI/Balogh Zoltán
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:08

Vona Gábor leadta voksát, bármilyen eredménynek örülnek

Vona Gábor, a Második Reformkor Párt EP-listavezetője leadta szavazatát az európai parlamenti választáson vasárnap a főváros XI. kerületében „Nagyon büszkén jöttem most szavazni, bár volt bennem egy kis fura érzés, mert 2018 óta nem vettem úgy részt választáson, hogy számomra személyes tétje is van” – mondta a listavezető. Hozzáfűzte: azért is büszke, mert pártjának talán a legkevesebb forrásból egy nagyon jó kampányt sikerült kialakítania.

Vona Gábor az eredményekkel kapcsolatos elvárásairól elmondta, hogy mivel a Második Reformkor Pártra (2RK) most lehet először szavazni, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy bármilyen eredménynek örülnek, de azért reménykedik a mandátumban – írta az MTI.

Vona Gábor leadta voksát
Vona Gábor, a Második Reformkor Párt EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a főváros a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában kialakított 23. szavazókörben 2024. június 9-én.MTI/Lakatos Péter
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 9:05

Felborította a fülkét egy szavazó Felsőpakonyban

Elesett a szavazófülkében egy választópolgár Felsőpakony, 4. számú szavazókörében, és felborította a fülkét – közölte a Nemzeti Választási Iroda. Hozzátették: „A választpolgár segítséggel felállt és távozott." A fülkét helyreállították - közölte az NVI. 

Ezen kívül még egy rendkívüli esemény történt eddig a választáson. Szatymazon egy állampolgár bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez. A szavazóhelyiség nyitásakor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első szavazó. Az állampolgár ezt sérelmezte. Erről a választópolgár kérésére jegyzőkönyvet vett fel.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 8:41

Nem voksolhat, aki nem írja alá a névjegyzéket

A vasárnapi választásokon a szavazatszámláló bizottságok nem engedik szavazni azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni a személyazonosságát és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, és emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de később visszamegy és magával viszi az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat.

Vissza kell utasítani azt, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott (azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken).

A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot. Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 8:37

A 2022-es parlamenti választásnál is többen szavaznak

Soha nem volt még olyan magas a részvételi arány egy EP-választáson, mint idén. A Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok szerint reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka, azaz 148 427 szavazó jelent meg a szavazóhelyiségekben. 

Ez a szám magasabb, mint a 2022-es országgyűlési választások idején, akkor reggel hét óráig 139 667-an mentek el szavazni, és a részvételi arány 1,82 volt. 

A 2004-es EP-választáson 0,90 százalék, a 2009-es választáson 1,07 százalék szavazott, tíz évvel ezelőtt 0,96 százalék, öt évvel ezelőtt pedig 1,48 százalék voksolt 7 óráig.

 Az 1998-as önkormányzati választáson 0,93 százalék, a 2002-es választáson 0,92 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 1,12 százaléka, a 2010-es választáson 0,99 százaléka, tíz évvel ezelőtt 1,06 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 1,12 százaléka voksolt 7 óráig.

EP-választáson még nem volt olyan magas a részvételi arány, mint most
Szavazók az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a főváros a VII. kerületi Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2024. június 9-én.Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 8:26

Pártok hullhatnak el a vasárnapi választásokon, de beárazzák a Tisza Pártot is

A Fidesz azon izgulhat, hogy milyen közel kerül hozzájuk Magyar Péter pártja, a DK pedig azon, mennyivel szakadnak le tőle, míg több, korábban szebb napokat látott formáció a túlélésért küzd. A Political Capital elemzése pártonként veszi sorra, kinek mi számítana sikernek, illetve kudarcnak a vasárnapi választásokon.

Mivel az önkormányzati választás különböző szinteken zajlik, jellemzően az összes politikai erő találni szokott olyan aspektust, amely mentén győztesnek kiálthatja ki magát. Most ráadásul európai parlamenti választás is lesz, így még inkább indokolt előre meghatározni a siker- és a kudarckritériumokat.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 8:14

Egy óra alatt majdnem 150 ezren mentek el szavazni

Itt vannak az első napközbeni részvételi adatok, egyelőre többen mentek el szavazni, mint a korábbi években ilyenkor az önkormányzati, illetve az EP-választásokon. 

Vasárnap reggel 7 óráig 148 427-en jelentek meg a szavazókörökben, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ez 1,88 százalékos részvételi arányt jelent. A legtöbben Budapesten (21 744, ez a választásra jogosultak 1,62 százaléka) és Pest megyében (19 345) mentek el szavazni az első órában.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 7:54

Száz százalékosak az első részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda kiadta az első részvételi adatokat az EP-választásról. 

Megvannak az első részvételi adatok az EP-választással kapcsolatban, több városban is 100 százalékos volt a részvételi arány – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) által közzétett hivatalos adatokból.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 7:24

Orbán szavazóköre előtt momentumos üzenet várja a kormányfőt

Az EU-s pénzek kapcsán üzen a Momentum Orbán Viktor szavazóhelyiségénél. 

Molinót feszített ki vasárnapra virradó éjszaka a Momentum Orbán Viktor szavazóköre előtt – írta a hvg.hu, a pár közleményére hivatkozva. A transzparensen az „Amíg Orbán van, EU-s pénz nincs” felirat látható.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk