Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:51

Sulyok Tamás elmondta, hogy mi a legfontosabb

Az a legfontosabb, hogy a választópolgárok menjenek el szavazni - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök az MTI-nek, miután vasárnap Szegeden leadta szavazatát az európai uniós és önkormányzati választásokon. Az államfő rövid nyilatkozatában megköszönte azoknak, akik ma elmennek választani.

Hozzátette: úgy gondolja, hogy a választásokkal „hozzásegítjük a választópolgárokat ahhoz, hogy mindenki ki tudja fejezni akaratát”ó. Sulyok Tamás kiemelte: "ha a demokratikus akaratképződés megvalósul ma, akkor itt, Magyarországon és az egész Európai Unióban nyugodtak lehetünk."

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:49

Donáth Anna: Este lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataink is

A Momentum elmúlt hetekben folytatott országos kampánya jól látható volt és eredményre fog vezetni a vasárnapi választásokon – mondta Donáth Anna újságíróknak, miután leadta voksait a főváros XI. kerületében, írta az MTI. A párt EP-listavezetője közölte: „Nagyon büszke vagyok a momentumosokra, mert Zalától Nyírségig felszántottuk az országot, az összes megyében ott vagyunk, rengeteg helyen vannak országgyűlési képviselőjelöltjeink, polgármesterjelöltjeink és megyei listás jelöltjeink”.

Donáth Anna hangsúlyozta, nagyon nehéz, hogy két választást tartanak egyszerre, ezért este valószínűleg lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataik is.

Donáth Anna: Este lesznek boldogabb és szomorúbb pillanataink is
Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a XI. kerületi Kelenvölgyi Általános Iskolában kialakított 101. számú szavazókörben 2024. június 9-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Azt mondta, ő listavezetőként akkor lesz elégedett, ha a képviselőjelöltjeik többsége be tud kerülni a megyei listákon és a megyei közgyűlésekbe, és képviselni tudják majd a liberális értékeket. "Azt gondolom, hogy az EU-parlament az egyik ilyen hely, ahol a liberális értékek képviselete, a magyar emberek képviselete a legfontosabb" - tette hozzá Donáth Anna.

Úgy fogalmazott: "az elmúlt öt év munkája, amit Cseh Katalinnal végeztünk, önmagáért beszél, mi erre kértünk felhatalmazást, így magabiztosan vágunk neki a következő öt évnek is".

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:43

Továbbra is igen magas a részvétel, lassan elérjük a kétmillió voksolót

A szavazásra jogosultak kis híján 23 százaléka voksolt 11 óráig.

Továbbra is kiemelkedő a részvételi arány a választáson: 11 óráig már a jogosultak 22,89 százaléka, 1 802 332 ember leadta a voksát Ez alig marad el a 2022-es parlamenti választási részvételtől, akkor 11 óráig 25,77 százalék járult az urnákhoz. A mostani csaknem 23 százalék jelentősen meghaladja a korábbi önkormányzati és EP-választásokat. Az 1998-as önkormányzati választáson 15,51 százalék, a 2002-es választáson 17,91 százalék szavazott 11 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 18,53 százaléka, a 2010-es választáson 16,31 százaléka, tíz évvel ezelőtt 16,50 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 18,25 százaléka voksolt 11 óráig.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:23

Magyar Péter: Ne féljenek, a szavazófülke magányában bárkire szavazhatnak!

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:21

Szentkirályi szavazott: Váltsuk le Karácsonyt!

Leadta szavazatait Szentkirályi Alexandra, a Fidesz visszalépett főpolgármester-jelöltje, aki pénteken jelentette be, hogy mégsem indul a választáson. Szentkirályi a Facebook-oldalán közzétett fénykép mellé csak annyit közölt, hogy „Szavazatok leadva! ✌🏻Váltsuk le Karácsonyt, listán csak a Fidesz! Hajrá, Budapest!”

Szentkirályi szavazott: Váltsuk le Karácsonyt!
Szenkirályi Alexandra leadja szavazatai 2024 június 9-én. Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:15

Ezt várják a választástól Magyar Péter hívei

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:12

Karácsony Gergely családi körben ment szavazni

„Családi szavazás a szabad Budapestért” – írta Karácsony Gergely Facebookon, ahol fotót is megosztott arról, hogy leszavazott. Ezt alább lehet megnézni:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:07

Ilyen lesz este az RTL választási műsora

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:06

Magyar Péter nem szavazott főpolgármesterre, de az MKKP jelöltjére igen

Magyar Péter biztos benne, hogy az emberek erős üzenetet küldenek a hatalomnak.

Magyar Péter is leadta a szavazatait a vasárnapi választáson, de a budapesti főpolgármester személyéről szóló szavazólapot át sem vette, mert nem tudott dönteni a két jelölt között. A Tisza párt alelnöke erről a szavazása után tartott sajtótájékoztatón beszélt. A 12. kerületben szavazó Magyar Péter elárulta, hogy az MKKP-s Kovács Gergelyt támogatta a szavazatával.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 11:06

Ellenzéki feljelentés: hangfelvétel bizonyítja, hogy az I. kerületi Fidesz venezuelai menekültekkel akar választást nyerni

A spanyol nyelvű hangfelvételen azt magyarázzák, hogy „adjunk folytonosságot ennek az I. kerületi adminisztrációnak, amelyik annyira nagylelkű volt velünk, menekültekkel”.

Feljelentést tesz V. Naszályi Márta I. kerületi ellenzéki polgármester a választás befolyásolása miatt, mert egy kiszivárgott hangfelvételen valaki azt magyarázza a Máltai Szeretetszolgálat által ellátott több mint 800 embernek az I. kerületben, hogy szavazzanak a Fideszre.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 10:44

Választási földrajz: A részvételi eredmények a Fidesz sikerét sejtetik

A szakértő oldal azt jósolja, hogy rekordmagas lesz az idei részvétel.

Minél kisebb a település lélekszáma, annál magasabb a választási kedv, arja a reggel 7 órás részvételi adatok elemzése alapján a Választási földrajz szakértői oldal. Szerintük ez „a Fidesz sikeres mozgósítását sejteti”.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 10:28

Dobrev Klára: Aki igazán ellenzéki, annak egyszerű a választás

Dobrev Klára a férjével, Gyurcsány Ferenccel együtt adta le szavazatát, utána nyilatkozott a sajtónak. 

Arra számítunk, hogy még több szavazónk lesz és még erősebb politikai közösséget fogunk tudni mutatni – mondta vasárnap Budapesten újságíróknak a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 10:21

Áramszünet, meghibásodott bélyegző, plombába akadó ruha nehezíti a választásokat

Mégis mi az a plomba? A valasztas.hu-n csak annyi derül ki róla, hogy egy választópolgár ruhája véletlenül beleakadt a 0515527 sorszámúba Szentendrén, és letépte azt. A plomba amúgy ez a cucc, és arra használják, hogy zárva tartsák az urnákat a szavazatszámlálásig. Szerencsére a letépett plomba helyére gyorsan felrakták a 0515521 számút, így elhárult a plombréma.

Ahol nem a plombák miatt áll a bál, ott olyan predikamentumok nehezítik a választást, mint áramszünet Erdőtarcsán, valamint Szemelyen. Gödön a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, így újat kellett kinevezni. Budapesten III. kerületében pedig egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, arca és a szája is megsérült. Őt a Honvédbe szállították.

Vajtán az okozott gondot, hogy megsérült a „Helyi Választási Bizottság - Vajta” bélyegző, ezért helyette a „SZAVAZATSZÁMLÁLÓ BIZOTTSÁG - Igazolás VAJTA” lenyomatút használják már.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 10:14

Íme az újabb részvételi adatok: ha így megy tovább, rekordszámú magyar szavazhat ma

Majdnem annyian szavaztak reggel 9-ig, mint a 2022-es országgyűlési választásokon.

A választásra jogosultak 9,98 százaléka, 785 546 ember adta le a szavazatát reggel kilenc óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint. Ez jóval magasabb a 2019-es adatnál: abban az évben ilyenkor az EP-választáson 7,78 százalékon, az önkormányzati választáson 7,2 százalékon állt a részvételi arány. Az 1998-as önkormányzati választáson 5,05 százalék, a 2002-es választáson 6,42 százalék szavazott 9 óráig. A 2006-os önkormányzati választáson a választásra jogosultak 7,70 százaléka, a 2010-es választáson 6,60 százaléka, tíz évvel ezelőtt 6,97 százaléka, öt évvel ezelőtt pedig 7,20 százaléka voksolt 9 óráig.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 10:09

Orbán Viktor mozgósít

Vasárnap is folytatta választási kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Miután a XII. kerületben leadta szavazatát az európai parlamenti és az önkormányzati választáson, Orbán Viktor az V. kerületi Fidesz irodába ment. Ott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester társaságában bekapcsolódott a helyi fideszesek mozgósítási kampányába – írta Havasi Bertalan.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk