Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:11

Ezt várják a magyarok a képviselőktől, akiket az Európai Parlamentbe küldenek

Az Európai Parlamentbe kijutó magyar képviselőktől az emberek kétharmada azt várja, hogy egységesen képviseljék a kormány álláspontját, és még többen gondolják úgy, hogy elsősorban Magyarország érdekeivel kell foglalkozniuk. A magyarok többsége szerint érezhető hatása van életükre annak, hogy kik képviselik Magyarországot az EP-ben, azonban csak a lakosság 10 százaléka gondolja, hogy Magyarország nagy mértékben tudná befolyásolni az EU jövőjét, döntéseit – derül ki a Závecz Research RTL számára készített felméréséből, amelynek részleteit ebben a cikkben lehet elolvasni.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:11

Perecsén még csak egy ember ment el szavazni

Perecsén nem ostromolják az urnát a szavazók, 13 óráig még csak egy ember ment el szavazni. Maga a település sem nagy, 22-en szavazhatnának az önkormányzati, 15-en pedig az EP-választáson. A polgármester-választás már lefutott ügy, mindössze egy ember indul, míg a két képviselői helyért hárman versenyeznek.

4 hónappal ezelőttMohos Máté2024. június 9. - 14:34

V. Naszályi: Sorban szavaznak le az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szerint „a szemünk előtt történik egy olyan akció, amely erősen felveti a választási csalás gyanúját”. A politikus szerint ezt felvételekkel is tudja igazolni.

Sorban járulnak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában az a 800 venezuelai menekült, akiket nemrég jelentettek be egy 77 férőhelyes helyi idősotthonba, és akiknek egy kiszivárgott hangfelvétel szerint eligazítást is tartottak spanyolul, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra szavazzanak, állítja V. Naszályi Márta, az I. kerület jelenlegi polgármestere.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 14:27

Elment szavazni a külképviseletre, bennragadt a liftben

A milánói külképviseleteken akarta leadni szavazatát az EP-választáson egy polgár, ám a felvonó technikai hibája miatt nagyjából negyed órára a liftben ragadt, írja a valasztas.hu. A beszámoló szerint „a karbantartó szolgálatot értesítettük, a hibát elhárították, a választópolgár leadta szavazatát. A szavazás ezidő alatt folyamatos volt.”

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 14:13

Karácsony egy pizza mellett megtippelte a választás eredményét

Karácsony Gergely, ahogy 2019-ben idén is elment pizzázni egyet a választás napján és most is egy szalvétára írta fel, hogy milyen eredményre számít. „Pár óra, és kiderül, ismét eltaláltam-e” – olvasható a Facebook-oldalán.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 14:04

Márki-Zay Péter: Életveszélyesen megfenyegette és bántalmazta egyik jelöltünket fideszes ellenfele

A voksolás után arról beszélt Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke, hogy a Fidesz „kommandókat, verőlegényeket” mozgósított, hogy megakadályozzák az ő kampányukat,

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 13:25

Dobrev Klára: Egyértelmű a választás

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 13:18

Vitézy Dávidnak fontos Orbán támogatása

Orbán Viktor azt mondta, úgy szavazott, „ahogy Alexandra tanácsolta”, Vitézy Dávid erre is reagált a voksolás után.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:53

Dömsödi Gábor már meg is nyerte a választást, ő lesz a polgármester Bokron

Az egykori műsorvezető egyedüli jelöltként indult a polgármesteri címért a Nógrád megyei Bokor településén. A Blikk írta meg, hogy ezek szerint már meg is választották polgármesterré, hiszen nincsen érvényességi küszöb:

Ha akár egy választó is leszavaz rá, meg is nyerte a választást.

Bokor község megválasztott első számú emberének tehát már nyugodtan telhet tovább a nap, ő ebédre meg is lett ezzel az egész választásos hercehurcával. Dömsödi korábban többször is betöltötte a község polgármesteri pozícióját Wikipédia-oldala szerint, egy ponton pedig a környékbéli Pásztó polgármestere is volt.

Dömsödi Gábor már meg is nyerte a választást, ő lesz a polgármester Bokron
Fotó: Dömsödi Gábor / Facebook
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:47

Íme a mai választás 5 legfontosabb kérdése Török Gábor szerint

Ki fog nyerni, és egyáltalán mit jelent az, hogy „nyerni”?

Török Gábor politikai elemző arról posztolt, hogy „minden választás értelmezési küzdelem is”, mert hacsak nem kormányalakítással ér véget, akkor nehéz pontosan megmondani, ki is a legnagyobb nyertes.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:21

Karácsony Gergely: Sok embert mozgósított a Fidesz trükkjének lelepleződése

Vitézy Dávidra mindig a Fidesz jelöltjeként tekintettem, ebben is igazam volt – mondta Karácsony Gergely, miután leadta szavazatát.  

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:21

Vitézy Dávidot végre hagyta szavazni a macskája

Erről a Facebookon értesítette követőit a főpolgármester-jelölt, akit a Fidesz is támogat Karácsony Gergely ellenében.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:18

Rengeteg településen indul 25-nél is több jelölt – van, ahol 50

Van 84 olyan település, ahol legalább 25-en indulnak az egyéni listán megszerezhető képviselői helyekért a vasárnapi önkormányzati választáson, írja az MTI. A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület.

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a legtöbb – 50 – egyéni listás jelölt Tiszaburán indul. Halmajugrán 46, Nagykállón 42, Kunmadarason 39, Szendrőládon 37, Alsószentmártonban és Kunhegyesen 36-36, Kázsmárkon és Nyírmadán 35-35 jelölt van. Farkaslyuk és Vilmány választói 34-34 egyéni listás jelölt közül választhatnak, Rakaca és Bagamér lakói 33-33, Lőrinci és Kótaj szavazói 32-32, Rudabánya, Nagyfüged, Nyírlugos és Petneháza választópolgárai pedig 31-31 jelölt közül.

Van továbbá hét település – Jánoshalma, Szalaszend, Szendrő, Algyő, Kisköre, Nézsa és Mogyoród –, ahol 30 jelölt indul, és 58 olyan település, ahol az egyéni listás jelöltek száma 25 és 29 között van.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:14

Dúró Dóra két EP-mandátumban reménykedik

A Mi Hazánk elnökhelyettese azt mondta az RTL Híradónak, hogy pártja  állította a legtöbb jelöltet az idei önkormányzati választásokon, valamint hogy a WHO vezérigazgatója egy marxista terrorista. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 12:10

Heves megyében elment az áram, zseblámpák fényében szavaznak

„A szavazófülkékbe zseblámpák kerültek elhelyezésre” a Heves megyei Vámosgyörkön, írja a valasztas.hu, mert elment az áram. A megoldást a vasút helyi központjától remélik, akikkel fel is vették a kapcsolatot.

Ráckevében egy bélyegző romlott el, itt ezért akadt meg a szavazás. A többi rendkívüli esemény az utóbbi pár órából rosszullétekhez kapcsolódik:

  • Kisherenden a bizottság egyik tagja lett rosszul, hazament.
  • Ásotthalmon egy állampolgár behúzta az ikszeket, majd ezt követően elájult.
  • Tokodaltárón egy nő lett rosszul, mentőt kellett hívni.
  • Csányban pedig egy idős választó esett el úgy, hogy magával rántotta a szavazófülkét. Ezután jelezte, hogy rendben van, ellátást nem kér, otthonába távozott.
1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk