Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 17:19

Van, ahol már a 16 évesek is szavazhatnak – két országban most először

26 millióan vannak azok, akik most vehetnek részt először az európai parlamenti választáson – írja a BBC. Közülük kétmillióan 16-17 évesek, több országban ugyanis ők is szavazhatnak.

Ausztriában és Máltán már a korábbi választásokon is voksolhattak 16 éves kortól, Belgiumban és Németországban pedig ez az első alkalom, hogy ilyen fiatalon is lehet szavazni. Görögországban 17 éves kortól jár a szavazati jog.

A BBC tudósítója megjegyzi: a brüsszeli szavazókörben, ahol járt, nem nyüzsögtek a fiatal választók, de reggel felbukkant a 16 éves Eleonóra hercegnő, Fülöp király és Matild királyné legkisebb gyermeke, hogy leadja szavazatát.

Van, ahol már a 16 évesek is szavazhatnak – két országban most először
Philip Reynaers / Photonews via Getty Images

A fiatal belgák számára egyébként a választáson való részvétel nem lehetőség, hanem kötelesség: pénzbüntetést szabhatnak ki arra, aki nem szavaz, de a gyakorlatban erre nem szokott sor kerülni.

Mint korábban írtuk, Németországban a szélsőjobboldalnak kedvez, hogy leszállították a választáson való részvétel korhatárát.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 17:14

Így szavaztak a vezető európai politikusok

Mindenki nagyon dinamikusan dobta a szavazócetlit az urnába. Még Olaf Scholz német kancellár is, aki türelmesen végigállta a sort.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 17:09

Brüsszelben vége a szavazásnak

Belgiumban 16 órakor véget ért a szavazás, írja az Eurológus. Az EP-választást ott is összevonták az önkormányzati képviselők és polgármesterek megválasztásával, de regionális és szövetségi parlamentet is választanak.

Az eredmények villámgyorsan meglesznek, Belgiumban ugyanis elektronikusan történik a szavazás: egy mágneskártyát kell a szavazógépbe helyezni, majd eldönteni, hogy a vallon vagy a flamand listára akar szavazni a választópolgár, ezt követően pedig a pártot kiválasztani, de érvénytelen szavazat leadására is van lehetőség.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:57

Nyomoz a rendőrség a vascsővel támadó áltiszás jelölt ügyében

Nem történt gyanúsítotti kihallgatás, de nyomoz a rendőrség Palocsai Béla független jelölt és matlák Gábor DK-s alpolgármester ügyében. Ahogy mi is megírtuk: Palocsai fémcsővel támadhatta meg a  15. kerület DK-s alpolgármesterét és embereit, akik állítólag éppen festékszóróval fújták le a plakátjait tegnap éjjel. Mindkét fél kihívta a rendőröket. Úgy tudni, hogy az incidensről köztéri kamerafelvételek is készültek. A felek elismerik az atrocitást, de egymást vádolják bűncselekménnyel.

A plakátokat azért fújhatták le, mert azokon Palocsai valótlanul sugallja, hogy a Tisza Párt jelöltje, emiatt  a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) el is marasztalta. Most a rendőrség azt írta az ügyben a Blikk szerint:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság és rongálás gyanúja miatt rendelt el nyomozást. A rendelkezésre álló adatok szerint 2024. június 8-án éjszaka egy férfi több választási plakátot festékszóró sprayvel rongált meg, mire egy másik férfi vascsővel ütötte ki kezéből a festékszórót. A megütött férfit a mentők további vizsgálatok céljából kórházba vitték, az elsődleges adatok szerint könnyű sérüléssel. A rendőrök helyszíni szemlét és adatgyűjtést folytattak, a vascsövet lefoglalták. A körülmények tisztázása a büntetőeljárás feladata. Válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:55

Hódmezővásárhelyen már a választók fele elment szavazni

Hódmezővásárhelyen hatalmas a szavazókedv, Felcsúton is átlag fölött mentek el 15 óráig szavazni, míg Győr alig van az országos átlag fölött.

Az önkormányzati és az európai parlamenti választáson toronymagasan a legnagyobb szavazókedv Hódmezővásárhelyen van a megyei jogú városok közül. 15 óráig a választók 50,56 százaléka már leadta a szavazatát, ami bőven az országos átlag fölött is van, ami 42,04 százalék.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:53

A szerencsi polgármester választási csalást gyanított, videózni kezdett, állítása szerint pofon vágták

Állítólag először a polgármester feleségét fenyegették, aztán üthettek.

Felpofozhatták Szerencs polgármesterét, Nyiri Tibort, aki állítása szerint választási csalás gyanúja miatt követni kezdett egy fekete autót, miközben elmondása alapján felesége fotózta is azt. A Telex szerint az autó megállt, a körülötte lévő emberek pedig észrevették, hogy kamerázzák őket.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:47

Futárpostával indulnak a szavazólapok Brüsszelből Magyarországra

Brüsszelbe jelentkeztek át a harmadik legtöbben a magyarok, hogy az európai parlamenti választáson szavazzanak. Dr. Kovács Tamás Iván, Magyarország Belgiumba és Luxemburgba akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az RTL Híradónak elárulta, hogyan jut el a voksuk Magyarországra.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:23

Ön szerint ez a kutya fideszes, vagy tiszás? Esetleg kutyapártos?

Olyan aranyos, biztos nem akar háborút.

Ön szerint ez a kutya fideszes, vagy tiszás? Esetleg kutyapártos?
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:10

Újabb rosszullét és plombagalibák

Zalaszántóban jelezte az egyik szavazó, hogy sötét van a szavazófülkékben. Ezért lámpákat raktak be.

Közben Jászapátiban és Mátraverbélyen is plombát kellett cserélni az urnán. Rákóczifalván pedig az egyik bizottsági tag megsérült: ebédidőben az udvaron elesett, duzzanat keletkezett a fején, mentőt kellett hívni hozzá.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 16:07

Megugrott a választási részvétel azokban a városokban, ahová akkumulátorgyárat vitt a kormány

Debrecen, Göd, Iváncsa: sokkal többen szavaznak ezeken a településeken, mint legutóbb.

A szavazásra jogosultak 39,31 százaléka választott már Debrecenben délután 15 óráig. Öt évvel ezelőtt eddig 25,02 százalékos volt a részvétel, szúrta ki eredetileg a 13 órás adatokat a 444. Azt írják: több városban, ahová akkumulátorgyárat vitt a kormány, hasonló módon ugrott meg a szavazni vágyók száma.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:56

Orbán Ráhel is szavazott, de vajon kire?

A főpolgármesteri választáson valószínűleg Vitézy Dávidra, hiszen Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy ő Szentkirályi Alexandra és lányai egybehangzó tanácsa alapján döntött a saját szavazatáról.

Leadta szavazatátr Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, adta hírül 24 óráig elérhető Instagram-posztjában. Édesapja korábban arról beszélt, hogy ő a Vitézy Dávid mellé álló Szentkirályi Alexandra és lányai egybehangzó tanácsa alapján adta lett a voksát, így talán ki lehet következtetni, mire szavazhatott Orbán Ráhel. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:41

Rekordokat dönt a részvétel

Délután háromkor már 42,04 százalékos volt a részvétel, ez majdnem eléri például a 2014-es önkormányzati választás teljes részvételét, de már jóval több, mint ahányan ugyanabban az évben az EP-választáson szavaztak.

Továbbra is jóval többen mennek el szavazni, mint a korábbi önkormányzati és EP-választásokon. 15 óráig az országban 42,04 százalékos volt a részvétel, ez 3,3 millió embert jelent. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:31

Utolsóként Grundtner András is szavazott a főpolgármester-jelöltek közül

A XII. kerületi Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában kialakított 24. szavazókörben voksolt Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje.

Leszavazott Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje
Fotó: MTI / Hegedüs Róbert
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:30

Videó: Orbán Viktor a választását magyarázza

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 15:22

Fémcsővel támadhatott a rákospalotai polgármesterjelölt az alpolgármesterre, aki állítólag lefújta a plakátjait

Rákospalotán a választás előtti éjjel tartották a vitát, csak épp verbális helyett fizikai jelleggel.

Palocsai Béla független polgármesterjelölt fémcsővel támadhatta meg Matlák Gábort, a 15. kerület DK-s alpolgármesterét és embereit, akik állítólag éppen festékszóróval fújták le a plakátjait tegnap éjjel, értesült a 444.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk