Külföld

Ez Orbán Viktor Magyarországa. Neked mi tűnik fel?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 5:58

A lenyomozhatatlan hátterű, valószínűleg az orosz dezinformációs és propaganda-hadviselést kiszolgáló Radio Genoa eléggé megnyomta a magyar témákat az EP-választásra rákanyarodva. A migrációellenes, rasszista, EU- és LMBTQ-kritikus, továbbá klímaszkeptikus tartalmakban utazó oldal posztjai egy év alatt 2,8 milliárdos nézettséget generáltak, azaz minden egyes posztjuk átlagosan 900 ezer felhasználóhoz jutott el.

Mondhatni, elég nagyot ment Twitteren az alábbi videó, ami június 7-én, két nappal az európai parlamenti választások előtt jelent meg a Radio Genoa (@RadioGenoa) oldalán. A cikk írásakor több mint 21 millió megtekintésnél járó, rengeteg interakciót bezsákoló, alig egyperces videót azzal a felütéssel osztotta meg a Radio Genoa, hogy 

Ez Orbán Viktor Magyarországa. Neked mi tűnik fel? 

A felvétel a Széchenyi gyógyfürdőben készült, egy kissé felhős, de azért kellemesnek tűnő nyári kora délutánon. A kültéri medencék környékén, feltehetően mobiltelefonnal felvett videón sok fürdővendég látható, teltház-közeli számban (a napozóágyak szinte mind foglaltak, a medencék is elég zsúfoltnak tűnnek).


Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi ebben az érdekes?

A több mint 770 ezer követővel rendelkező Radio Genoát tartják az egyik legbefolyásosabbnak az orosz dezinformációs, destabilizációs és propaganda-hadviselést folytató és támogató közösségimédia-oldalak közül. A Radio Genoa szerényebb eléréssel, de jelen van Instagramon (46 ezer követő) és Telegramon (26 ezer feliratkozó) is. Twitteren működik egy másik fiókja, nevében egy betű eltéréssel, a Radio Genova (@RadioGenova), aminek több mint 93 ezer követője van, ez afféle tartalomelosztó aloldal, többnyire nem csinál mást, mint újraközli, visszhangosítja a @RadioGenoa posztjait.

A Radio Genoa 2021 augusztusában hozta létre fiókját a Twitteren. Egy évvel később, miután Elon Musk megvette a közösségi platformot, a fiók működtetője előfizetett a kék pipára (blue check), ami a hitelesség látszatát keltő ikon az oldal neve mellett. A Radio Genoa ezután gyors növekedésnek indult, 2023 októberére már több mint 200 ezer követője lett, mostanra pedig a 800 ezres határ felé tart rendületlenül. Az oldal mindössze négy fiókot követ, az egyik a már említett @RadioGenova, a másik Gunther Eagleman, trumpista, MAGA-hívő amerikai politikai influenszer, a harmadik a Wall Street Silver, szélsőségesen konzervatív körökben szintén népszerű, álhírekkel teli virális tartalmakat tömeggyártó fiók, míg a negyedik maga Elon Musk, a (később X-re átnevezett) Twitter, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa, a világ leggazdagabb embere. 

Amióta Musk átvette a Twitter fölött az irányítást, a Radio Genoához hasonló oldalak virágzásnak indultak. A Radio Genoa leplezetlenül rasszista, iszlámellenes, fehér felsőbbrendűséget hirdető, migrációellenes, a szélsőjobboldali mozgalmak mellett kiálló, társadalmi feszültségeket szító posztokat gyárt és tesz közzé, naponta 2-3 tucatot is. Módszere egyszerű, a napjainkra minden közösségi oldalt megfertőző álhírgyártás receptjét követi: 

kontextusból kiragadott régi és új fotókat és videókat tesz a posztjaiba, párszavas, többnyire gyűlöletkeltő, uszító kommentárral, féligazságok, légből kapott vagy szándékosan félrevezető információk, állítások kíséretében. 

A fotókon vagy videókon látható jeleneteknek gyakran semmi köze a leíráshoz, egy korábbi és/vagy teljesen máshol bekövetkezett történés látható rajtuk. 

A kék pipának köszönhetően az oldal posztjait az X algoritmusa előrébb sorolja a felhasználóknak ajánlott tartalmak közt, és mivel a fotók, videók és a faék egyszerűségű kérdések gerjesztik leghatásosabban a felhasználói interakciót, ezért jól pörögnek, sok emberhez eljutnak a Radio Genoa tartalmai. Főként ha más, nagy követőtáborral bíró fiókok is megosztják vagy hozzászólnak a posztjaihoz – mint tette azt egy alkalommal maga Elon Musk is:


Kérdés, hogy ki vagy milyen csoport áll a Radio Genoa mögött? A valamiféle liguriai rádióállomás közösségi médiás oldalának látszó fiók a profil leírásában azt állítja, hogy Olaszországban, Genovában van a székhelye. A fejléc képén Porto Petroli, Genova olajipari kikötője látható (a fotót ebből a 2018-as cikkből lophatták), míg az oldal profilképén a Lanterna, a genovai kikötő jellegzetes világítótornya van. Mindezek ellenére szinte biztos, hogy nem rádiósok és nem kizárólag olaszok gyártják az oldal tartalmait.

Miután Elon Musk és más ismertebb európai és amerikai ultrakonzervatív, szélsőjobboldali politikusok (például a holland Geert Wilders) is elkezdték szép számmal megosztani a Radio Genoa fotóit, videóit, a készítők kiléte is a figyelem középpontjába került. A Neue Zürcher Zeitung nem tudta ugyan kideríteni az oldal adminjainak kilétét, de addig eljutott, hogy 

az oldal dezinformációs hálójában több kelet-európai és szerbiai kapcsolódási pont lelhető fel, amelyek EU- és Nyugat-ellenes, oroszbarát propagandát tolnak.

A Facta kicsit mélyebbre tudott ásni, és eljutott egy bizonyos Antonio Quintóhoz, akinek 2021. októberi facebookos profilképe megegyezik a Radio Genoa 3 hónappal korábban felötlött profilképével, és születési és lakhelyének is Genovát adta meg. Antonio Quinto nyilvánvalóan álprofil, de nem kizárt, hogy olasz ember áll mögötte (ismerősei zöme olasz, az egyetlen facebookos posztja olasz nyelvű, a kommentelők is olaszul szóltak hozzá). Antonio Quinto néven működött korábban, a 2019-es 2020-es években egy Twitter-fiók is, ami RadioSavana hashtaggel osztott meg hasonló stílusú álhíreket. (A ma már nem létező olasz Radio Savana Twitter-fiók a koronavírus világjárvány idején volt nagyon aktív, oltásellenes, vírustagadó nézeteket, járványügyi összeesküvés-elméleteket terjesztett széles körben.)

Antonio Quinto Facebook-profiljának „tetszik” részében korábban két oldal szerepelt, az olasz „Szent háború és a béke vallása”, illetve a szerb Vajdasági gazdák. Az első máig migráns- és Nyugat-ellenes, oroszbarát álhíreket oszt meg követőivel, a második a mezőgazdaság iránt érdeklődő szerb felhasználókat célozta különféle politikai hírekkel, amíg aktív volt – a Facta szerint ez utóbbi oldal lájkolása szerb kapcsolatra utal, ahogy az is, hogy Antonio Quinto ismerősei között szép számmal találni szerbeket. A Facta átfésülte a Szent háború és a Béke vallása Facebook-oldal, illetve a Radio Genoa tartalmait, és több olyan gyűlöletkeltő posztot is talált, amelyek egy időben, azonos témakörben, közel azonos szövegezéssel és vizuális tartalommal voltak tálalva – ami a két oldal adminjai közti szoros kapcsolatra utal.

Gyűlöletkeltésben utaznak

A holland Pointer idén májusi adatelemzése szerint a továbbra is anonim módon szerkesztett Radio Genoa az egyik legbefolyásosabb gyűlöletkeltő platformmá nőtte ki magát a Twitteren. A Pointer tartalomelemzésnek vetette alá a Radio Genoa 2023 és 2024 áprilisa közt közzétett összes posztját, szám szerint 3073-at. Megvizsgálták a napi átlag több mint nyolc poszt eléréseit és interakcióit is. Az így begyűjtött és összegzett adatok szerint 

egy év alatt az oldal posztjai 2,8 milliárdos nézettséget generáltak, azaz minden egyes posztjuk átlagban 900 ezer felhasználóhoz jutott el.

A posztok tartalomelemzése szerint a fő csapásirány a menekült- és migrációellenesség, a rasszizmus, iszlámellenesség, az Európán kívüli népcsoportok elleni gyűlöletkeltés – ebben a témában 2580 poszt született a vizsgált időszakban. Pár száz poszt erejéig EU-ellenes, LMBTQ-ellenes, klímaszkeptikus témákkal is foglalkozik a radio Genoa, illetve az Ukrajna elleni orosz invázió és az ukránellenes gazdatüntetések témájában is erősíti az orosz narratívát, valamint tavaly október óta a palesztinpárti tüntetések témája is megjelentek a posztokban.

És itt kanyarodhatunk vissza a csupa jómódú fehér emberrel megtöltött Széchenyi fürdőhöz. A Radio Genoa ugyanis előszeretettel posztol olyan fotókat, videókat, amik a konzervatív vezetésű, migrációellenes politikát folytató országok felsőbbrendűségét hivatott bizonyítani. Ilyen volt például az alábbi, 25 milliós nézettséget elérő „Ez itt Moszkva. Neked mi tűnik fel?” posztjuk, amiben a videó Moszkva belvárosát mutatja este, békésen korzózó emberekkel, jól öltözött fiatalokkal. 


A videó alaposabb megnézésére és interakcióra sarkalló kérdésére az oroszbarát narratívára fogékony kommentelőknek természetesen az tűnt fel, hogy rend van, tisztaság, nyugalom és béke, csupa jól kinéző, fehér bőrű ember sétál a hangulatos utcákon, ahol nincsenek sötét bőrű menekültek, koszos hajléktalanok és más, félelmet keltő, lumpen elemek. A kontraszt kedvéért a Radio Genoa más posztjaiban bemutatja, hogy a „menekültsimogató” országokban – főként az európai uniós államokban, így Franciaországban, Németországban – káosz, szegénység, bűnözés, erőszak és rettegés uralkodik, és a multikulti társadalom az összeomlás küszöbén vergődik.

Orbán Viktor Magyarországa

A Radio Genoa az elmúlt hetekben-hónapokban észrevehetően sok posztot tett közzé hasonló kontextusban Magyarországról – Orbán Viktor Magyarországáról –, ami az erős kezű vezetőnek köszönhetően Európa legbékésebb, legvirágzóbb nemzete, ahol a „no gender, no migration, no war” hármas jelszó határozza meg a mindennapi életet. Nézzük milyen is Magyarország a Radio Genoa szemüvegén át, azaz 

What do you notice?

Június 9-én, az EP-választás napján Rogán Cecília és Sarka Kata szépségversenyének, a Miss World Hungarynak egy csoportképét osztotta meg, azon örvendezve, hogy a versenyző nők egyikének sincs szakálla vagy „egyebe”:


Rogán Cecília és Sarka Kata csupa gyönyörű, fehér bőrű, igazi nőt felvonultató szépségversenye a választás előtti napon is téma volt:


Június 6-án a magyar futballválogatottat hasonlította össze a franciával, szemléltetve, hogy bizony a magyar nemzeti focicsapatban nincsenek se migránsok, se feketék:


Május 24-én önfeledten, gondtalanul bulizó fiatalokról posztolt videót az „aloldal”, a Radio Genova:


Május 13-án a lezárt Szabadság hídon piknikező, szórakozó, hangsúlyosan nem migráns származású embereket mutatták be:


Május 8-án a budapesti bulinegyed szívéből, a Gozsdu-udvarból jelentkezett a Radio Genoa, ugyanazt a témát feszegetve („Ez Orbán Viktor Magyarországa, Budapest. Neked mi tűnik fel?”) :


Április 18-án Orbánt mint Európa egyetlen igaz vezetőjét méltatták, bevándorlásellenes politikája okán:


A Gozsdu-udvar migránsmentes hangulata megragadhatta az oldal szerkesztőit, ugyanis március 1-jén is közzétettek egy a fentihez hasonló videót (a sasszeműek észrevehetik, hogy rákövetkező nap jött a videó fentebb már bemutatott moszkvai párja):


Február 13-án Orbán Viktortól idéztek, aki szerint a magyarok csak Isten előtt térdelnek le, illetve ha feleségül kérik szerelmüket. Orbán mellé elrettentésül az amerikai Black Lives Matter mozgalom egyik képét, a himnuszuk alatt a feketék egyenjogúságáért fél térdre ereszkedő amerikai fekete sportolókat ábrázolja:


Február 3-án megkérdezték, hogy egy szóban összefoglalva ki mit gondol Orbán Viktorról:


Itt érdemes megemlíteni, hogy ezt a fenti posztot a magyar kormányközeli média is felkapta: „Özönlöttek az Orbán Viktort méltató hozzászólások” – írta a HírTV, „Európa legnagyobb vezetője – így vélekednek Orbán Viktorról a népszerű közösségi oldal hozzászólói” – így a Magyar Nemzet, „A remény. Vezető. Hazafi” – emelte ki a Mandiner.

Február 1-jén az új magyar generációkról kérték ki a twitterezők véleményét (A videó 2021-ben készült egy magyar iskolában, ahol az október 23-i ünnepségen a diákok az Avanti ragazzi di Buda! azaz Előre, budai srácok! című, az 1956-os magyar forradalom tiszteletére írt olasz dalt éneklik):


Január 19-én Orbán Viktort méltatták mint az igaz vezetőt, aki szereti népét, és nem hagyja az EU által zsarolni magát, migránsokat beengedni, a gyerekeket LMBTQ-aktivisták kezére juttatni:


Tavaly decemberben imádták a budapesti fehér karácsonyt:


… és a patikatiszta kettes metrót:


Ami után két nappal a moszkvai metróról mutattak hasonlóan kívánatos felvételt:


Tavaly novemberben azt írták, hogy Európának több Orbán Viktorra és kevesebb Ursula von der Leyenre van szükséges, mert Magyarországon nincs egy szál migráns se:

#Külföld#Európa#radio genoa#propaganda#dezinformáció#orbán viktor#európai parlamenti választás 2024#oroszország#fake news#orosz propaganda#ma

Címlapról ajánljuk