Belföld

Magyar Péter: A levélszavazás intézményesített választási csalás

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 11:37

Magyar Péter egyebek mellett arról írt Facebookon a levélszavazatok apropóján, hogy a nyugat-európai magyarok közül sokan nem kapták meg időben a levélcsomagot, amivel vissza tudták volna küldeni a szavazatukat. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt csütörtökön, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggeli adatai szerint 58 138 érvényes szavazat érkezett levélben az európai parlamenti választásra. 

A szavazatok 90 százalékát a Fidesz-KDNP listája kapta, a legtöbb érvényes szavazat Szerbiából, azaz a Vajdaságból érkezett: 39 935.

A hírre Facebookon reagált Magyar Péter, akinek pártja, a Tisza hét mandátumot szerzett az Európai Parlamentben a vasárnapi választáson.

Magyar Péter szerint ellentmond az alkotmány szellemének, hogy a választási jogszabályok különbséget tesznek a határon túli és a Magyarországon élő magyarok szavazási lehetősége között.

Semmivel sem magyarázható, hogy míg egy szabadkai magyar testvérünk szavazhatott levélben a mostani európai parlamenti választáson, addig egy Németországban dolgozó honfitársunknak akár 1000 kilométert is kellett utaznia, ha részt akart venni a választáson

– fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve, hogy rengeteg visszajelzést kaptak, amik szerint a nyugat-európai magyarok közül sokan nem kapták meg időben a levélcsomagot, amivel vissza tudták volna küldeni a szavazatukat.

Magyar azt is írta, hogy sok olyan eset is történt, hogy az előzetesen névjegyzékbe vett választót nem engedték szavazni a nyugat-európai nagykövetségeken, pedig volt, aki több, mint 500 kilométert utazott, hogy élhessen az alapvető jogával.

Magyar Péter végezetül emlékeztetett azokra a korábbi sajtóbeszámolókra, amik szerint a Fidesz vajdasági testvérpártja (a Vajdasági Magyarok Szövetsége) szervezett módon intézte a levélszavazatok délvidéki begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását.

Elég volt az intézményesített csalásból!

– zárta posztját Magyar Péter.

A Fidesz és a VMSZ közti együttműködésével kapcsolatban 2023. decemberében arról számolt be az RTL Híradó, hogy Lázár János miniszter egy azóta törölt videóban azt magyarázta, fideszes aktivisták segítenek a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányában a szerbiai választás előtt, cserébe a VMSZ aktivistái besegítenek a Fidesznek a 2024-es önkormányzati választásnál:


Arról, hogy áprilisban szerbiai magyarok gyűjthettek aláírást a Fidesznek Szentesen ebben a cikkünkben írtunk.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#Európa#magyar péter#tisza párt#európai parlamenti választás 2024#levélszavazat

Címlapról ajánljuk