Belföld

Keményen megsorozta egymást Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a főpolgármester-jelölti vitán

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 19:25

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt vitatkozott a Partizánon. A főpolgármester egy korrupciós próbálkozást emlegetett, míg Vitézy azt is megkérdezte Karácsonytól, nem akar-e visszalépni.

Karácsony Gergely főpolgármester és egyik kihívója, Vitézy Dávid, az LMP és saját magáról elnevezett civil szervezet jelöltje vitázott egymással a Partizánon. A Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem vállalta a vitát.

A Median és a 21 Kutatóközpont felmérése szerint a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra voksolna.

Elsőként Vitézy Dávid mondta el a nyitóbeszédét. Szentkirályi Alexandrát ekézte, aki nem ment el a vitára. Utána Karácsonynak ment neki, szerinte a jelenlegi főpolgármesternek Budapest csak egy ugródeszka a miniszterelnök-jelöltséghez. Utána már magáról beszélt és tagadta, hogy a Fideszhez köze lenne.

Ezt követően Karácsony jött, aki megköszönte Vitézynek, hogy kiállt vitázni. Úgy véli, a Fidesznek nincs üzenete Budapest számára és most azon gondolkodnak, hogy Szenkirályit visszaléptessék-e. A saját motivációját röviden mondta el: 

ahogy egymással bánunk, az a mi hazánk. Én szeretném, ha jól bánnánk egymással Budapesten.

Karácsony arról is beszélt, hogy egy zöldebb és igazságosabb fővárosra van szükség. Javítani kell a budapestiek életminőségét, ebből vezeti le azt, hogy mit kell tennie. Utána a NER-re tért rá, hogy kikkel kell egyezkednie. Úgy véli, a kormány Európa legkorruptabb kormánya, az ország tele van gyűlölettel, és Budapestnek kell mást mutatnia. Sok konfliktusa volt a kormánnyal, és szerinte még lesz is. Ha együtt lehet velük működni, akkor annak sem lesz akadálya.

Vitéz Dávid nekiszegezte a kérdést: az összes önkormányzati épület akadálymentes? Karácsony Gergely szerint a 70 százalékuk igen, mire Vitézy idézte Karácsony Gergely öt évvel ezelőtti megszólalását, mikor a főpolgármester azt mondta, ha nem lesz minden önkormányzati épület akadálymentes, nem indul újra.

Visszalépsz-e? 


– tette fel a kérdést Vitézy, mire Karácsony a tömegközlekedést hozta fel, ami már teljesen az akadálymentes. Az LMP jelöltjének azt mondta: fél, hogy Vitézy a politikai pojácaság oltárán feláldoz egy darabot a szakmaiságából.

A csörtében ezután Karácsony támadt és arról érdeklődött, mi a viszonya van Vitézynek a rendszerrel? Az LMP jelöltje arról beszélt, hogy mind Lázár Jánost, mind Tarlós Istvánt kritizálta. Karácsonynak azonban nem kellene őszalonnaságának hívnia Orbán Viktort, mert nem ez egy főpolgármester feladata, és ez ellentétes Budapestnek érdekével.

Karácsony szerint ő nem foglalkozik pártpolitikával, hanem a pártokat arra használja, hogy megvalósíthassa a programját, míg Vitézyt a pártok használnák fel. Felidézte, hogy megválasztásakor felajánlotta vitapartnerének a BKV vezetését, de mostani kihívója akkor azt válaszolta neki, hogy 

nem akar az az ember lenni, aki átmegy Észak-Koreából délre és hátba lövik.


Vitézy szerint ez egy kitalált beszélgetés, és nem is felelt meg akkor a posztra, mert azt direkt úgy írták ki, hogy nyolc év cégvezetői tapasztalat kell hozzá, neki pedig csak hét volt.

Hogyan lehet majd többséget teremteni az újonnan felálló közgyűlésben, hogyan lehet majd vezetni a várost? – ez a következő téma. Vitézy Dávid szerint vége annak, hogy főpolgármesterek mögött meglegyen a többség, ilyen szerinte már nem lesz. A Tisza Párt, az MKKP, vagy az LMP listája is ott lesz, akikkel együtt kellene dolgozni, ehhez új jelölt kell. Utána egymás listájának a jelöltjeit kezdték kritizálni, majd Karácsony Ungár Pétert hozta fel, akit szerinte nem kellene a közgyűlés közelébe engedni. Hozzátette: olyan jelölt szerepel Vitézy Dávid listáján, aki egy carsharing cég vezetőjeként megpróbálta korrumpálni a munkatársát. „Gergő, ez nagyon súlyos vád” – reagált Vitézy. „Igen, de vállalom” – mondta a főpolgármester.

Közlekedés

A második vitablokk a közlekedésről szólt. Vitézy szerint a külső kerületek tömegközlekedését kell fejleszteni és akkor kevesebben fognak autózni. Az utak állapota szerinte nagyon rossz, az útfelújítás nem prioritása a fővárosnak, ő viszont megtízszerezné a felújított utak mennyiségét. 

Karácsony Gergely szerin Budapest legnagyobb problémája, a legnagyobb problémája, hogy „lepényként terül el”, és egyre többen élnek az elővárosokban. Utána azt hozta fel, hogy 365 milliárd forintot vontak el a költségvetésből. A főpolgármester szerint közlekedési sikersztori a Bubi és az új tömegközlekedési tarifaszabályozás is. Utóbbit Vitézy szerint nehéz lesz finanszírozni, mert 20 milliárdos bevételkiesést okoz. Karácsony érvelése alapján az első két hónap számai pozitívak.

Lakhatás, szociálpolitika

Az új téma: háromszorosára nőttek Budapesten a lakásárak. Karácsony szerint a város jövője a megfizethető lakhatáson dől el, és 30 évig nem is volt a fővárosnak lakáspolitikája. A fővárosi önkormányzat 20 milliárdot fog lakhatási programra költeni, amit részben az EU fog állni, mondta. Eddig 350 olyan embernek biztosítottak lakhatást, akik hajléktalanságban éltek. A Lakásügynökségtől is sokat vár, ám Vitézy szerint utóbbi programban csak 8 emberrel kötöttek szerződést. Úgy véli, a rozsdaövezetekben kell lakásokat létrehozni és bérlakásprogramokat kell indítani.

Karácsony szerint a rozsdaövezetek állami tulajdonban vannak és a kormány bérlakásellenes. Vitézy azzal vágott vissza, hogy van olyan terület – például a józsefvárosi pályaudvar – amiről lehetne tárgyalni a kormánnyal, hogy ott szolgálati lakásokat építsenek.

Ami a szociálpolitikát illeti, Vitézy a felújításokat a külső kerületekbe vinné, a csomópontokat fel akarja újítani, és nem akarja emelni a bérletek árát. Karácsony arról beszélt, hogy rezsitámogatást tudtak nyújtani és emelni tudták a fővárosi munkahelyek fizetését.

A következő kérdés Karácsonyhoz szólt: a rozsdaövezetek kormányzati tervei helyett mit tenne az adott területekkel? Szerinte az a baj, hogy a kormány Budapestre egy reprezentatív terepasztalként tekint, de ezzel a város lakói nem járnak jól, mert azt a pénzt máshogy is el lehetne költeni. A rozsdaövezetekben lakóövezetek kellenének szerinte, ezzel szembeállította a minidubaj beruházást, ami szerinte csak egy NER-ingatlanbiznisz.

Karácsony szerint a Nagykörút fejlesztése szükséges, míg Vitézy szerint inkább a Rákóczi utat kellene fejleszteni. 

Támogatnának-e egy budapesti olimpiát? – dobta fel a kérdést Vitézy Dávidnak Gulyás Márton. 

Vitézy addig nem támogatná, amíg például az egészségügy rossz helyzetben van. 

Ha szándék lenne rá, akkor budapesti népszavazást kellene rendezni a kérdésről Karácsony Gergely szerint.

Klímaváltozás

Vitézy Dávid azzal kezdte a témát, hogy nem Budapesten fog eldőlni a Föld sorsa, de küzdeni kell a klímaváltozás ellen, és fel kell készülni rá. Úgy véli, az árvízvédelmet kell fejleszteni, a fővárost szivacsvárossá tenni, zöldíteni és minél több árnyékos helyet létrehozni. Számon kérte a zöldfelületek növelését Karácsonyon, aki erre sorolni kezdte, milyen zöldfelületeket fejlesztettek, illetve az árvízvédelmi tervekről beszélt, amit a Római partnál és az újpesti oldalon fognak uniós forrásból megvalósítani.

A főpolgármester szerint a fűtéssel is kezdeni kell valamit, hogy azzal ne szennyezzék a levegőt, valamint a társasházak és a panelházak energiahatékonyságát is javítani kell. Vitézy ezzel egyetértett, majd azt hozta fel, hogy az állatvédelemben bőven vannak elmaradásai a jelenlegi vezetésnek.

A kisebbségek kérdése következett volna, ehelyett az elektronikus jegyrendszer ügyén és a 3-as metró kocsijainak beszerzésén kezdett vitatkozni a két jelölt. Utána Karácsony arról beszélt, hogy a kulturális szektort mennyivel támogatták, Vitézy ezzel egyetértett, de hozzátette, hogy akár újratárgyalná a kormánnyal az intézmények támogatását és jobb is lehetne.

Karácsony Gergely a záróbeszédében azt mondta, hasznos volt a vita, mert kiderült, miben értenek egyet és mit gondolnak másként. Szerinte sok mindenben hasonlóan gondolkodnak, ugyanakkor szerinte Vitézy nem érzi magát felelősnek azért, ami az elmúlt 14 évben történt. Azt ígéri, hogy mindenkivel a szövetséget fogja keresni, de ha tiltakoznia kell, akkor tiltakozni fog. 

Vitézy Dávid azt ígéri, hogy nem pártpolitikusként, hanem szakmai vezetőként fogja vezetni a várost. Úgy véli, a pártpolitika ellenérdekelt a főváros fejlesztésében, a Fidesz a vidéki szavazóinak játszik azzal, hogy harcol Budapesttel, míg Karácsony egy „árnyékkarmelitát” vezet a városházán. Azt is elmondta, két szavazatra vannak attól, hogy a Fideszt és a DK-t kisebbségbe szorítsák a közgyűlésben. 

Nyitókép: Purger Tamás / MTI, Lakatos Péter / MTI

 

#Belföld#Szentkirályi Alexandra#vitézy dávid#főpolgármester#vita#partizán

Címlapról ajánljuk