REZSICSÖKKENTÉS

Meghalt II. Erzsébet, Rubint Rella egy szellemet vitt haza, Szentkirályi Alexandrának meg elakadt a szava – a hét videói

Meghalt II. Erzsébet, Rubint Rella egy szellemet vitt haza, Szentkirályi Alexandrának meg elakadt a szava – a hét videói

2:22
HíradóA jegybank azzal számol, hogy idén már nem áll meg a pénzromlás
2022. szeptember 16. 19:26

A jegybank azzal számol, hogy idén már nem áll meg a pénzromlás

18,6 százalék volt az infláció augusztusban Magyarországon az Eurostat friss jelentése szerint. Ez három százalékponttal magasabb, mint amit a KSH számolt. Az uniós hivatal ugyanis már a rezsicsökkentés korlátozását is beleszámolta a drágulásba. A jegybank néhány hónapja még őszre várta az infláció tetőzését. Most már azzal számolnak, hogy jövő év elejéig még gyorsuló ütemben nőnek az árak.
BelföldA Nyugatot gúnyolták, az ellenzéket támadták miatta – most mégis elrendeli a termosztátok letekerését a kormány
2022. szeptember 8. 17:31

A Nyugatot gúnyolták, az ellenzéket támadták miatta – most mégis elrendeli a termosztátok letekerését a kormány

Kötelező spórolást rendelt el a gázzal a kormány, az állami intézményeket pedig csak 18 fokra fogják felfűteni télen. Pedig a kormánypárti politikusok és a fideszes sajtó hónapok óta kritizálja azokat és élcelődik azokon, akik hasonló takarékoskodásra szólítottak fel. Megdöbbentő terv, diktatúrákban hoztak ilyet – ezt írták a 18 fokos közintézményekről, amikor állítólag Brüsszelben vetődött fel hasonló. 
2:18
HíradóElismerte egy nagyvárosi távhőcég, hogy bekérték az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat – aggódhatnak a panellakásban élők?
2022. szeptember 3. 17:57

Elismerte egy nagyvárosi távhőcég, hogy bekérték az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat – aggódhatnak a panellakásban élők?

Tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly – írta meg az Átlátszó. A Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A kormány, nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a gázárak miatt módosítanak-e a rezsicsökkentés távhőre vonatkozó szabályain. Egy nagyváros távhőszolgáltatója azonban arról tájékoztatta a Híradót, hogy az energiahivatal bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat. 
GazdaságRezsiszámlák helyett csak falunapra költhetik az önkormányzatok a kormánytól kapott támogatást
2022. szeptember 2. 10:58

Rezsiszámlák helyett csak falunapra költhetik az önkormányzatok a kormánytól kapott támogatást

A lakosság jelentős része várja kétségbeesve az emelt számlákat. Pénzügyi tartaléka szinte senkinek nincs, így sokan szombaton és vasárnap is dolgoznak, hogy ki tudják majd fizetni a rezsit. Van, aki csak nappal fürdik, hogy ne kelljen felkapcsolnia a villanyt, más pedig a sütőt is kihúzza, hogy a rajta lévő óra se pörgesse a villanyórát. A fogyasztás csökkentése a többség számára azonban lehetetlennek tűnik, mert már eddig is spóroltak. Az olcsóbbnak gondolt tűzifa ára az egekbe emelkedett, és kevés is van belőle.
2:27
Híradó„Nehéz döntéseket is meg kell hozni a téli hónapokra” – válságtervekkel készülnek az önkormányzatok a brutálisan emelkedő energiaárak miatt
2022. augusztus 30. 17:57

„Nehéz döntéseket is meg kell hozni a téli hónapokra” – válságtervekkel készülnek az önkormányzatok a brutálisan emelkedő energiaárak miatt

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint olyan kiszámíthatatlan a helyzet, hogy előfordul: az energiaszolgáltatók nem is jelentkeznek az áramra vagy gázra kiírt közbeszerzéseikre. A fővárosi közgyűlés egy pénzügyi alapot hozna létre, amiből a tömegközlekedést, a közvilágítást és az intézmények rezsijét finanszíroznák. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy akár bizonyos közszolgáltatások korlátozása is felmerülhet. 
Gazdaság„Három vendég közölte, hogy akkor szeretnék leszedetni a körmüket" – drasztikus áremelésre kényszerülnek a szépségipari vállalkozók is
2022. augusztus 29. 7:11

„Három vendég közölte, hogy akkor szeretnék leszedetni a körmüket" – drasztikus áremelésre kényszerülnek a szépségipari vállalkozók is

Megugrik a rezsi, felment az alapanyagok és a kiszállítás ára, a megélhetési költségek viszont jelentősen nőttek. A szépségipari szakemberek árat emelnének, de sokan attól tartanak, hogy az árérzékenyebb ügyfélkör hátat fordít nekik. A közösségi médiában egymást érik az áremelések miatt magyarázkodó posztok kozmetikusoktól, szempillásoktól, masszőröktől.
2:20
Híradó„Mit spóroljak. Hát mit? Nem fűtök, azt!” – nem mondja meg a kormány, hogy kapnak-e segítséget az árammal fűtők
2022. augusztus 20. 19:18

„Mit spóroljak. Hát mit? Nem fűtök, azt!” – nem mondja meg a kormány, hogy kapnak-e segítséget az árammal fűtők

Teljes bizonytalanságban várják a fűtési szezont azok, akik csak áramot használnak. A kormány egy hónapja azt mondta: dolgoznak azon, hogyan támogathatják azokat, akiket a várható áremelés a leginkább sújt, eddig azonban nem derült ki, kapnak-e segítséget a rezsicsökkentés részleges eltörlése miatt az árammal fűtők, vagy a kistelepüléseken élők. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint a falvakban az alacsony jövedelmek és a korszerűtlen házak miatt kerülhetnek nehéz helyzetbe az emberek.
2:24
HíradóKisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a rezsiárak miatt, pedig vadul megy a spórolás
2022. augusztus 19. 18:50

Kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a rezsiárak miatt, pedig vadul megy a spórolás

Ötödével kevesebb gáz fogyott Magyarországon a rezsicsökkentés átalakításának bejelentése után, mint egy éve ugyanekkor. Az áramfogyasztás pedig 7 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál. Szakértők szerint hiába a spórolás: kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt a magas rezsiárak miatt, amit főleg a szegényebb régiókban nem lehet majd kigazdálkodni. A kormány közben két fideszes országgyűlési képviselőt nevezett ki miniszteri biztosnak a villamosenergia-ellátás és lignittermelés felügyeletére.
2:24
HíradóA tanodák nem kapnak kedvezményesen sem gázt, sem áramot, és piaci áron kell tankolniuk
2022. augusztus 18. 18:49

A tanodák nem kapnak kedvezményesen sem gázt, sem áramot, és piaci áron kell tankolniuk

Kilátástalannak tűnik a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tanodák helyzete – ezt mondta a Híradónak a Tanoda Platform Hálózat képviselője. Főleg a rezsicsökkentés változtatása okoz majd gondot – erről a Népszava írt először. Ugyanis a tanodák nem kapnak kedvezményesen sem gázt, sem áramot, és piaci áron kell tankolniuk. A kormány azt közölte Híradónkkal, hogy figyelemmel kísérik az energiahelyzetet, és az esetleges többlettámogatásról majd ez alapján döntenek.
Gazdaság„Ez még csak a kezdete annak a viharnak, amibe megyünk bele” – pokoli őszre figyelmeztetnek a szakértők
2022. augusztus 11. 11:37

„Ez még csak a kezdete annak a viharnak, amibe megyünk bele” – pokoli őszre figyelmeztetnek a szakértők

Brutális drágulás a boltokban, üzemanyaghiány a benzinkutakon, részben megszüntetett rezsicsökkentés, egyre kevesebbet érő fizetések, rekordgyenge forint és végeláthatatlan alkudozás az Orbán-kormány intézkedései miatt befagyasztott uniós pénzekről. Mi várható az előttünk álló hónapokban? Mennyire ígérkezik súlyosnak a válság? Mire készüljenek a családok? Az rtl.hu szakértőket kérdezett arról, hogy mire számíthatunk ősszel.
BelföldA kilátástalanság nem a tehetetlen férfi vagy az ügyetlen háziasszony kudarca – interjú Gregor Anikó szociológussal
2022. augusztus 10. 6:16

A kilátástalanság nem a tehetetlen férfi vagy az ügyetlen háziasszony kudarca – interjú Gregor Anikó szociológussal

Válsághelyzet van, és a nehéz idők kihívásaira a legkülönfélébb megküzdési stratégiákat dolgozzuk ki. Plusz munkát vállalunk, kevesebbet költünk, igyekszünk „jobb háziasszonyokká” válni. De vajon tényleg rendben van, ha a globális folyamatok és megkérdőjelezhető politikai döntések okozta balhét a kisember viszi el? Gregor Anikó szociológussal, az ELTE Társadalomkutatások Módszertana Tanszékének oktatójával szolidaritásról, háziasszonyosodásról és a társadalmi mobilitás hiányáról beszélgettünk.
2:42
HíradóKimaradnak a plusz rezsivédelemből azok a fogyatékkal élők, akik nem szorulnak speciális gépek támogatására
2022. augusztus 6. 19:04

Kimaradnak a plusz rezsivédelemből azok a fogyatékkal élők, akik nem szorulnak speciális gépek támogatására

Ez a Technológiai és Ipari Minisztérium híradónknak küldött válaszából derült ki. Az intézkedés több tízezer embert érinthet hátrányosan. A fogyatékkal élőket ápoló családok jellemzően kevés pénzből élnek, és az átlagosnál több energiát használnak akkor is, ha nincsenek speciális eszközeik. Az RTL Híradónak nyilatkozó civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány különbséget tesz a fogyatékkal élők között.
2:52
HíradóHoloda: Igazságtalan a magyar rezsicsökkentés, mert nem a rászorulókon segít
2022. augusztus 3. 19:03

Holoda: Igazságtalan a magyar rezsicsökkentés, mert nem a rászorulókon segít

Igazságtalan a magyar rezsicsökkentés, mert nem a családokat és a rászorulókat, hanem a fogyasztási helyeket támogatja – mondta a híradónak Holoda Attila. Az energetikai szakértő szerint azért is egyedülálló a magyar rendszer, mert csak egyféle támogatást ad, míg például Franciaországban ötféleképpen segít a kormány. A Fidesz szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően minden család havi 181 ezer forintot spórolhat, a nagycsaládosok még ennél is többet.