Gazdaság

Németh Szilárd rezsibiztos tegnap szólt, mára megjelent a gázszámlarendelet

rtl.hurtl.hu

2024. április 4. 10:01

Hirtelen brutálisan nagy számlákat küldött ki az MVM tavaly az átalányosoknak.

Mint arról beszámoltunk, a rezsivédelmi biztos és az MVM kommunikációs igazgatója szerdán bejelentették, hogy a kormány belenyúl a lakossági rezsicsökkentési rendszerbe. Az új jogszabály megengedi, hogy az éves kedvezményes gázmennyiséget (ami marad 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és gázminőségtől függően ennél több) naparányosítással havi szintre le lehessen bontani az átalányosoknak. Emiatt attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll (28-31 nap), előre kalkulálni lehet, hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár. Ez 144 köbméter körüli volumen lesz, a pontos szám az adott hónap napjainak konkrét számától függ majd.

Az éjjel már meg is jelent a Magyar Közlönyben a fentiekről szóló rendelet, amely kimondja, hogy a lakossági fogyasztó a kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni, írja a hvg.hu.

Mint írtuk, a számlázás arányosításával küszöbölné ki a kormány azt a számlázási nehézséget, ami miatt tavaly egyik hónapról a másikra az átalányt fizető háztartásokban hirtelen brutálisan nagy összegekről szóló számlákat küldött ki az MVM. A kedvezményes éves gázmennyiség ugyanis augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár, így tavaly április és július között mintegy százezer családról azt látta az MVM, hogy addigra már kimerítették a kedvezményes éves gázmennyiséget, és így a soron következő számláktól kezdve hirtelen belépett a 7,5-szeres gázár a teljes mennyiségre, ami az átalányban szerepelt.

Januárban az RTL Híradó mutatta be, hogy a rezsicsökkentett mennyiség feletti részre már ötször annyit fizetnek a magyarok, mint a gáz valós piaci ára. A megkérdezett szakértő egész évben a mostanihoz hasonlóan alacsony piaci árral számol, így szerinte bőven lenne mozgástere a kormánynak az árcsökkentésre:


Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

#Gazdaság#gáz#gázszámla#rezsicsökkentés#rezsibiztos#németh szilárd

Címlapról ajánljuk