Reggeli

Kiderült: ezért kaptak egyesek rendkívül magas gázszámlát

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 8:50

Az éves elszámolásnál a különbözetet vissza fogják kapni az érintettek – mondta Holoda Attila energetikai szakértő.

Annak ellenére, hogy tél van, az európai földgázpiacon folyamatos csökkenés figyelhető meg – jelentette ki Holoda Attila a Reggeliben.

Az energetikai szakértő úgy látja, hogy Európa megbirkózott a kihívással, és – főleg a folyékony földgáznak köszönhetően – jelentős mértékben kiváltotta az Oroszországtól érkező vezetékes földgázt. 

Ennek ellenére arról lehetett olvasni híreket, hogy egyes magyar családok rendkívül magas gázszámlákat kaptak. A szakértő elmagyarázta, ez hogyan lehetséges. 

A gázszámla elszámolásában van egy olyan rész, ami arról szól, hogy jelleggörbe alapján figyelik a fogyasztást. Az, aki kifejezetten csak fűtési célra használja, a nyári időszakban szinte semmit nem kap a kedvezményes gázból, téli időszakban viszont jóval magasabbat. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen egyenletesen érkezik hozzájuk a rezsicsökkentett ár és az a feletti, hétszeres ár

– részletezte Holoda Attila. 

Az éves elszámolásnál ezt a különbözetet az érintettek vissza fogják kapni, tette hozzá.  

„Csak most az a faramuci helyzet állt elő, hogy a lakosság egy része, amely nem nagyon figyelt erre a jelleggörbére, hitelez Magyarország legnagyobb állami vállalatának, de nem mindenki van olyan helyzetben, hogy csak úgy hitelezzen az MVM számára” – mondta még Holoda.

A Reggeliben a szakértő arról is beszélt, hogyan spórolhatunk a gázfogyasztásunkon, és érdemes-e inkább árammal fűteni. 

#Reggeli#Videó#Gazdaság#Holoda Attila#gázszámla#földgáz#fogyasztás#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk