Gazdaság

HVG: a nyugdíjasok hitelezik a költségvetést

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 14:22

A hetilap szerint hiába hangoztatja a kormány, hogy a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket.

A nyugdíjasok hitelezik a költségvetést a HVG szerint, miközben a kormány azt hangoztatja, hogy a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket.

A lap arról ír, hogy tavaly éves szinten 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, miközben az infláció egész éves átlagban is 14,5 százalékos volt, de decemberre már 24,5 százalékra ugrott. Sőt, mivel a nyugdíjat mindig utólag emelték fel az infláció épp becsült szintjére – januárban 5, júliusban további 3,9, novemberben pedig 4,5 százalékkal –, a gyakorlatban a nyugdíjasok hitelezték a költségvetést.

A helyzeten valamit javított a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj visszaépítése, de ez egyszeri összeg volt, nem épült be a havi nyugdíjba. Kitérnek arra is, hogy az idősek fogyasztási szokásai szerint súlyozott infláció még magasabb, 15,2 százalék volt.

A kormány központi árszabályozással segít, hogy a nyugdíjasok ne menjenek tönkre: a rezsicsökkentési alap 2580 milliárd forintja már megközelíti az összes nyugdíjkiadás 5555 milliárd forintos keretének felét, azaz ha nem ragaszkodna a kormány ahhoz, hogy tízéves szinten tartsa az energiaárak egy részét, bőven lett volna pénz arra, hogy a valóban rászorulókat támogassák – állapítja meg a lap.

Bár a bérek emelkedtek, amióta elszaladt az infláció Magyarországon, a nyugdíjak még annyira sem követik az áremelkedést, mint a fizetések, és a legtöbb nyugdíjas havi jövedelme elértéktelenedik – erről volt szó múlt héten a Reggeliben, ahol Farkas András nyugdíjszakértő volt a vendég.


Nyitókép (illusztráció): MTI/Bruzák Noémi

#Gazdaság#nyugdíj#infláció#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk