Gazdaság

Köbméterenként 30 forintot kereshetett a lakossági gázon az MVM

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 11:51

A korábbi nyilatkozatok alapján az év végéig maradnak a lakossági energiaárak, és majd csak jövőre vizsgálja meg a kormány, hozzányúlnak-e a tarifákhoz.

Rekordmennyiségű orosz gáz érkezett szeptemberben, az ára pedig harmadik hónapja 120 forint körül mozog köbméterenként, márpedig ez jelentős nyereséget hozhat az MVM-nek – írta a 24.hu.

A szeptemberi 121 forint nem sokkal magasabb, mint a 102 forintos kedvezményes lakossági tarifa, ám amíg ezen vesztesége van az MVM Zrt.-nek, addig a 767 forintos lakossági piaci tarifán sokszoros a nyereség.

A Központi Statisztikai Hivatal inflációs számításában 155 forintos lakossági átlagárat vett figyelembe szeptemberben, ez alapján 

az MVM július óta minden köbméteren 30 forint körüli összeget kereshetett a lakosságnak értékesített gázon.

A korábbi nyilatkozatok alapján az év végéig maradnak a lakossági energiaárak, és majd csak jövőre vizsgálja meg a kormány, hozzányúlnak-e a tarifákhoz. A világpiaci árak várható alakulása mindenesetre a jövő év elején – azaz néhány hónappal az önkormányzati és európai parlamenti választás előtt – lehetővé teheti a tarifák csökkentését.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#gáz#oroszország#tarifa#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk