Gazdaság

G7: hiába lett olcsóbb az orosz gáz, rezsicsökkentésben kár reménykedni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 13. 10:04

A hivatalos adatok szerint csak két olyan hónap volt az idei első félévben, amikor nem Magyarországon volt a legdrágább az orosz importgáz az egész EU-ban. 

Sokat esett az elmúlt hónapokban az orosz gáz ára, az elérhető adatok alapján az uniós országok közül ugyanakkor Magyarországra érkezett a legdrágábban. A lakosság ellátásán továbbra is sokat veszít az állam, a kormány nem beszél az orosz gáz kiváltásáról – írja a G7.hu.

A gazdasági portál azzal számol, hogy a tavalyihoz képest hatod-hetedáron érkezhet ősszel az orosz gáz Magyarországra, a behozatal már az elmúlt hónapokban is jóval olcsóbb volt, mint 2022-ben.

Májusban és júniusban köbméterenként 200 forint alatt maradt az orosz import átlagára, erre közel két éve nem volt példa.

Mint írják, ez nem pontosan annyi, amennyiért a magyar állami szereplők vásárolnak, de nem is lehet túl messze tőle. Az orosz gáz messze legnagyobb vevője az MVM, amelynek 90 százalék feletti lehet a részesedése az importból. A lap megjegyzi, az állam részesedése kulcskérdés, hiszen elárulhatja, hogy nagyjából mennyiért veszi az állami cég azt a gázt, amellyel a lakosságot ellátja.

Ha mindezt ismerjük, akkor lehet következtetni arra, hogy lesz-e mozgástere a kormánynak egy esetleges rezsicsökkentést megvalósítani. Tavaly nyáron azért nyúlt a kormány a rezsihez, mert már május-júniusban látszott, hogy ősszel brutálisan megugranak az importárak. Ám most épp ennek ellenkezője történik: hónapok óta viszonylag stabilan alacsonyak a tőzsdei jegyzések, így bizonyára az orosz gáz is olcsóbb lesz egész ősszel.

Az olcsó földgáz azonban nem jelenti azt, hogy a kormány eltörölné a tavalyi rezsiemelést.

Az Eurostat adatai szerint az idei első félévben csak két olyan hónap volt, amikor nem Magyarországon volt a legdrágább az orosz importgáz az egész Európában. 

Nyitókép: Pexels

#Gazdaság#orosz gáz#rezsicsökkentés#gázár

Címlapról ajánljuk