Gazdaság

Így fejik meg az átlag felett fogyasztókat: 128 forintért jön a gáz, 767 forintért adják

rtl.hurtl.hu

2023. október 24. 15:43

Az Eurostat szerint augusztusban egy hajszállal drágult a Magyarországra érkező orosz importgáz, köbméterenként 0,332 eurót kellett érte fizetni. 

128 forintért érkezett az orosz gáz, 767 forintot számláztak az átlag felett fogyasztóknak, írta meg a 24.hu.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint augusztusban egy hajszállal drágult a Magyarországra érkező orosz importgáz, köbméterenként 0,332 eurót kellett érte fizetni, augusztusban tehát durván 128 forintért jött a gáz, minimálisan drágábban, mint egy hónappal korábban. A tavaly októberi csúcshoz képest nagyjából a hetedére esett a földgáz ára, akkor ezer forint környékén tetőzött.

A hivatalos közlések szerint az orosz gázszerződésben az árak két havi csúszással követik az irányadónak tekintett holland gáztőzsdét, a TTF-et, így az augusztusi 0,332 eurót a júniusi tőzsdei adatokkal érdemes összevetni. A tőzsdén hasonló mozgást láttunk: májusban megawattóránként 31,9 euró volt a földgáz átlagára, júniusban picit magasabb, 32,6 euró (94,787 köbméter = 1 megawattóra, ezzel átszámítva 0,336, illetve 0,344 eurós köbméterenkénti átlagár jön ki).

Az augusztusi 128 forintos orosz import

  • 25 százalékkal magasabb az átlag alatt fogyasztók számára megszabott 102 forintos rezsicsökkentett lakossági tarifánál,
  • és alig az ötöde az átlagfogyasztás felett felszámított 767 forintos köbméterenkénti tarifának.

Az 1020 forintos „lakossági világpiaci ár” még ennél is furcsább: ez alapján tájékoztatják a rezsiszámlákon a fogyasztókat az elméleti megtakarításról – ez az a szám, amihez képest állítólag a magyar családok átlagosan havi 181 ezer forint támogatást kapnak. A viszonyítási alap a múlt év augusztus-szeptemberben mintegy két hétre irtózatosan magasra felszaladt piaci ár, a magyar kormány ehhez a csúcshoz lőtte be a belföldi tarifákat. 

Balogh József energiapiaci szakértő szerint politikai szándékon múlik az átlag felett fogyasztók gázszámlájának csökkentése. Ráadásul a számlákon kimutatott megtakarítások összege sem stimmelhet:

 

Nyitókép: RTL

 

#Gazdaság#gáz#gázár#átlag feletti fogyasztás#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk