Híradó

A cégek már olcsóbban kaphatnak gázt, mint a lakosság a rezsicsökkentett mennyiség felett

Kéri BarnaKéri BarnaBlaschek KárolyBlaschek KárolyBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. március 21. 17:50

A cégek már olcsóbban vehetnek gázt, mint a lakosság az átlagfogyasztás fölötti tarifa szerint – derül ki az MVM adataiból. Most azok kerülnek nehéz helyzetbe, akik korábban a további áremelkedéstől félve fix árú szerződést kötöttek a szolgáltatójukkal. A földgáz világpiaci ára ugyanis hónapok óta zuhan. A kormány a Híradóval azt közölte: áprilisig nem változik az átlagfogyasztás feletti lakossági tarifa.

Az Átlátszó írta meg az MVM adatai alapján: a világpiaci gázárak zuhanásával februárban már olcsóbban kapták a cégek a gázt, mint a lakossági piaci ár. 

A múlt hónapban a lakossági felhasználóknak köbméterenként 767 forintot kellett fizetniük a rezsicsökkentett mennyiség felett, míg a vállalkozások 444 forintos köbméterenkénti áron juthattak a gázhoz. 

De nem mindegyik cég. Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint most azok kerültek bajba, akik próbálták a cégüket megóvni a további áremelkedéstől.

„A vállalkozások egy része fix áras szerződést tudott kötni egy évre, két évre, másik részüknek pedig azt mondta a szolgáltató, hogy piaci áron tud szolgáltatni. A jelenlegi helyzetben úgy látjuk, hogy pont azok kerülnek bajba vagy versenyhátrányba, akiknek sikerült fix áras szerződést kötniük” – fogalmazott.

A Híradó által megkérdezett energiapiaci szakértő szerint aki fix áron kötött szerződést, az nem is tud most változtatni. Bali Gábor szerint az érintettek a szerződés lejártáig a fix árat fogják fizetni, függetlenül a világpiaci ár alakulásától. „Aki indexált, tehát képletes áron kötött, az most örülhet, mert neki jóval alacsonyabb lesz az ár.”

A kormány egy hónapja azt közölte a lakossági árakról, hogy „az átlagfogyasztás feletti díjak április végéig nem változnak” – ezt az Energiaügyi Minisztérium kérdésünkre kedden megerősítette.

 

#Híradó#Videó#top hírek#energia#gáz#kormány#Gazdaság#rezsicsökkentés#gázár#rezsiemelés#lakosság#cégek#vállalkozások

Címlapról ajánljuk