Gazdaság

Rezsicsökkentési trükk: a lakossági piaci gázár már ötszöröse annak, amennyiért az állam veszi

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 14:00

A júliusi köbméterár nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, amelyet a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki.

Miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok, kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került – írta meg a legfrissebb uniós statisztika alapján a 24.hu.

A 125 forintos júliusi köbméterár:

  • már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak,
  • viszont ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa,
  • és csupán a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, amelyet a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki, és amihez igazodva átszabták a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

A lap hozzáteszi: júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, bő 51 milliárd forint volt. Ez idén messze a legalacsonyabb összeg, jellemző, hogy januárban hasonló mennyiségért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kellett fizetni. 

Akár 1800 milliárd forinttal magasabb lehet a költségvetési hiány idén, mint amennyivel a kormány néhány hónapja tervezett. Júliusban nagyjából háromszor annyi pénz hiányzott az államkasszából, mint amennyibe a rezsicsökkentés került:


Nyitókép: Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 21-én. Németh Szilárd elmondta: a rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad. – Fotó: Veres Nándor / MTI

#Gazdaság#gázár#lakossági piaci gázár#oroszország#rezsicsökkentés

Címlapról ajánljuk