Gazdaság

Már nem a fogyasztókat, hanem az állam profitját védi a rezsicsökkentés

rtl.hurtl.hu

2023. július 17. 12:14

A lakosság által fizetett ár megegyezik a tőzsdei árszinttel, de az ipari fogyasztók ennek a többszörösét fizetik. 

Az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a gáz ára, így az ukrajnai háború kitöréséhez képest már sokkal olcsóbban lehet hozzájutni az energiahordozóhoz – derült ki a 24.hu cikkéből. 

Májusban például az Oroszországból érkező gáz ára újabb 17 százalékkal, 0,494 euróra csökkent az áprilisi 60 centről. Ha az aktuális havi átlagos forintárfolyammal felszorozzuk, akkor az áprilisi 227 forintról 190 forintra mérséklődött egy köbméter gáz ára.

A lap emlékeztet:

  • a lakosság köbméterenként 102 forintért veheti a rezsicsökkentett gázt,
  • de a „piaci” lakossági ár (amelyet az átlagfogyasztás felett kell fizetni) 767 forint.
  • A vállalkozásoknak ennél még többet, 1000–1300 forintot kell köbméterenként fizetni. 

Hogy mennyit keres aktuálisan az MVM Next az orosz gázon, és a belföldi eladásokon, azt pontosan nem tudni, de ha úgy tekintjük, hogy a lakossági felhasználás éves szinten 4,5 milliárd köbméter, és ugyanennyi az ipari-közületi felhasználás, akkor a májusi árakkal kalkulálva egy év alatt

  • 369 milliárd veszteséget jelentene a lakossági kedvezményes tarifa (ez persze nem teljesen van így, hiszen az átlag feletti fogyasztást 767 forinttal számlázzák),
  • ugyanakkor 3645-4995 milliárd forint nyereséget hozna az ipari felhasználóknak felszámított díj.

Egyszerűbben: a májusi orosz gázárakat figyelembe véve tízszer annyi lehet a nyereség, mint a veszteség.

Ez tehát az orosz gázra számított összeg, a lap viszont megvizsgálta az irányadónak tekintett holland gáztőzsde árait is. Itt 102–103 forintot kell fizetni köbméterenként (375 forintos euróval számolva), ami szinte hajszálra egyezik a magyar rezsicsökkentett tarifával. 

A magyar kormány rezsicsökkentéses retorikája azonban közben nem változott, továbbra is az 1020 forintos csúcsárat nevezi piacinak, a múlt évben mindössze 3 héten át tapasztalt kilengést veszi alapul, ahhoz méri a 102 forintos rezsicsökkentett árba épített kedvezményt.

Ezt a rezsicsökkentést akarja megvédeni Orbán Viktor kormányfő Brüsszeltől, amint arra legutóbb a péntek reggeli rádióinterjújában is kitért. Az Európai Unió ugyanis a szabályozott árak kivezetését szorgalmazza, ezt értelmezi a miniszterelnök a rezsicsökkentés eltörlésének. 

Az utóbbi időszak tőzsdei árai alapján inkább úgy fest, az állami profitot védi a kormány a rendszer fenntartásával, 

hiszen a múlt héten a holland tőzsdén annyiért lehetett venni a gázt, amennyit Magyarországon a lakosságnak kedvezményes tarifaként marketingelnek. És hamarosan az orosz import is elérheti a magyar rezsicsökkentett tarifát, mivel két hónapos késéssel ugyan, de követi a TTF-et az orosz árszabás a magyar hosszútávú gázszerződésben.

Hozzászólna? 

Nyitókép: Marcin Bielecki/MTI/EPA-PAP

#Gazdaság#gáz#gázár#tőzsde#rezsicsökkentés#brüsszel

Címlapról ajánljuk