Gazdaság

Kapaszkodjon: ezek a termékek drágultak leginkább tavaly

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 12:42

Meglepő, mik drágultak és mik lettek olcsóbbak.

Pénteken megjelentek a 2023-as teljes körű inflációs adatok, eszerint 17,6 százalékkal emelkedtek az árak tavaly. Legutóbb 1997-ben volt ennél magasabb az éves infláció Magyarországon. Az élelmiszerek ráadásul jóval az átlag felett, csaknem 26 százalékkel drágultak. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

A Portfolio szedte össze, hogy melyek voltak azok a termékcsoportok, amelyekben a tavalyi év során (tehát decembertől decemberig) a legnagyobb áremelkedést, illetve árcsökkenést mutatják.

  • A 2023 végén a cukor 42 százalékkal került többe, mint 2022 decemberében. Az ok ismert: az árstop nyár végi feloldása után a termék árába azonnal megjelent a magas világpiaci árszint. 
  • A tankönyvek átlagosan maga 29,8 százalékkal drágultak. A legtöbb tankönyv ugyanis ingyenes, amiért viszont fizetni kell, azok ára szépen növekedik.
  • A legnagyobb áresést produkáló lista tetején a vezetékes gáz áll. A KSH év alatt csaknem 30 százalékos áresést mutatott ki, méghozzá azért, mert csökkent a fogyasztás. Jelenleg két díjszabás van érvényben, az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresét kell fizetni az átlagfogyasztáshoz képest. Mivel a lakosság spórolt, különösen az átlagfogyasztás felett fogyasztók, ezért kevesebbet kellett fizetniük.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#ksh#infláció#élelmiszer#gáz#rezsicsökkentés#tankönyv

Címlapról ajánljuk