Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:52

Hajnal Miklós: nem tervezünk lemondásokat

Bíznak abban, hogy a polgármestereik újrázni tudnak az önkormányzati választáson, illetve abban is, hogy ezenfelül is lesznek győzelmeik – erről Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és kampányfőnöke beszélt a Telexnek. Azt is elmondta, az EP-választáson 1 mandátummal számolnak.

Az esetleges lemondásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, nem terveznek ilyesmit, a felelősséget mindenki vállalni fogja, a stratégiai és személyi hibákkal a nyári tisztújításon fognak elszámolni. Ugyanakkor Donáth Anna, a párt elnöke azt mondta erről a 444-nek, hogy erre akkor térjenek vissza, ha megvannak az eredmények.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:43

Ennél az eredménynél meglepődne a Fidesz

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:40

Magyar Péter: Történelmi eredményt érünk el

Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője az urnák lezárása után mondta el, hogy mire számít. 

Este hétkor véget értek a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választások, néhány perccel később Facebookon köszönte meg a szavazók aktivitását Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője, alelnöke. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:39

Tordai Bence: A frakcióból nem lépek ki

A parlamenti frakciónak továbbra is tagja marad Tordai Bence azok után, hogy kilépett a Párbeszéd-Zöldek pártból – árulta el a politikus az rtl.hu megkeresésére. A ciklus felénél egyébként tisztújítás lesz a képviselőcsoporton belül, így ismét szavaznak majd arról, ki vezesse a frakciót. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:38

Magyar Péter hajóra szállt, és nem akarja megjósolni a választási eredményt

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:29

Kilépett a Párbeszédből Tordai Bence, mert összefogott a párt a DK-val és az MSZP-vel

Tordai Bence még szavazni sem tudott a közös listájukra, szerinte ugyanis ez a politika az önfeladással egyenértékű.

„A mai napon kiléptem a Párbeszédből; a továbbiakban a munkámat Buda zöld, független ellenzéki országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként fogom folytatni” – közölte Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője. Az rtl.hu megkeresésére azt közölte: a képviselőcsoportnak továbbra is tagja lesz.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:25

21 kutatóközpont felmérése: Fidesz 44, Tisza Párt 32 százalék

A 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatása szerint a Kutyapárt és a Momentum nem fog tudni küldeni képviselőt az EP-be.

Mindössze négy magyar párt juthat be az Európai Parlamentbe a 21 Kutatóközpont utolsó három napban készített felmérése szerint. Eszerint a Fidesznek 44, a Tisza pártnak 32, a DK-MSZP-Párbeszéd listának 8 százalékot jósolnak. A közvélemény-kutatás szerint a Mi Hazánk is megugorja az 5 százalékos küszöböt.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:20

Nőtt azok aránya, akik az EU-ban maradást támogatják

Az RTL élő választási műsorában ismertettük a Závecz Research kutatását, amiből kiderül: 2016 óta nőtt azok aránya, akik egy elképzelt népszavazáson az EU-ban maradásra voksolnának, 71-ről 76 százalékra. A kilépést választók aránya 21-ről 15 százalékra csökkent.

A legnagyobb arányban, 92 százalékban a DK-MSZP-Párbeszéd támogatói maradáspártiak, őket a Tisza Párt támogatói és a többi ellenzéki párt követik. A legkevésbé a Fidesz támogatói szavaznának az EU-ban maradás mellett (62 százalék).

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:13

A 60 százalékot is közelítheti a részvétel

18:30-ig már több mint 4,4 millió választó leadta szavazatát. 

Fél órával az urnazárás előtt már egészen biztos, hogy minden korábbi önkormányzati és EP-választásnál többen mentek el voksolni. Fél hétig 4 416 794 ember járult az urnákhoz, ez az összes szavazásra jogosult 56,09 százaléka.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:13

Sikerek és kudarcok

László Róbert, a Political Capital választási szakértője az RTL élő választási műsorában elmondta: a Fidesz számára kudarcnak számítana egy 50 százalék alatti EP-választási eredmény, de ennél bizonyára magasabbra tette a kormánypárt a lécet. Óriási győzelem lenne számukra Budapest visszahódítása még akkor is, ha nem a hivatalos jelöltjük győz, és az is előrelépés volna, ha 2019-hez képest több fővárosi kerületet szereznének meg.

A szakértő szerint a Fidesz „beárazta” a 20-25 százalék körüli Tisza Pártot, ha Magyar Péter pártja ennél közelebb tudna kerülni a Fideszhez, a kormánypárt „érezné a hideg lehelletet a tarkóján”.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezetője óva int a százalékos összehasonlítástól: ha kétmilliónál több szavazatot tudna szerezni a Fidesz, szerinte az hatalmas siker lenne a számára. A Tisza Párt 25 százalék feletti eredménynél már megmutathatja, hogy az ellenzék egyedüli ereje tud maradni.

Az rtl.hu-n részletesen is olvashatják a Political Capital elemzését arról, hogy melyik párt számára mi számítana sikernek, vagy kudarcnak.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:11

Fél óra alatt tucatnyi spanyolul beszélő venezuelai szavazott az I. kerületben

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:08

Két teljesen különböző választás

Bódi Mátyás, a Választási Földrajz geográfus elemzője az RTL választási műsorában elmondta, hogy nehéz következtetéseket levonni a részvételből, ebből a szempontból teljesen máshogyan néz ki egy önkormányzati és egy EP-választás. Utóbbin jellemzően a legnagyobb népességű településeken mennek el a legnagyobb arányban szavazni, önkormányzati választáson pedig a kisebb lélekszámú településeken nagyobb a részvétel.

A nap kezdetén a kisebb lélekszámú településeken volt kiugró a részvétel, majd felzárkóztak a nagyobb városok is, a 13 órai adatok alapján már Budapest vezetett.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:05

Ekkortól várhatók részeredmények

19 órakor elkezdődött az RTL választási műsorának első része. Luigits Tamás a Nemzeti Választási Iroda központjából jelentkezett élőben, elmondta: leghamarabb 8 órától lehet részeredményekre számítani, előbb a kisebb településeken, majd a nagyobb városokban számolják össze a szavazatokat.

Este 11 óránál előbb nem lehet számítani az EP-választás eredményeire, ez azért van, mert Olaszországban akkor zárják az urnákat és a szabályok szerint csak akkor szabad nyilvánosságra hozni eredményeket, amikor már minden tagállamban lezárták az urnákat. Eddigre viszont már magas feldolgozottságú adatokról adhatunk hírt a hazai EP-választással kapcsolatban.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:04

Vége a szavazásnak, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Vasárnap este 7 órakor befejeződött az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) képviselők választása Magyarországon, a 10 119 szavazókörben. Ha este 7 órakor még sorban állnak választópolgárok a szavazáshoz, akkor ők még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:04

Németországban és Ausztriában is ünnepel már a szélsőjobb

Németországban a konzervatív CDU/CSU lehet a legerősebb párt 30 százalék körüli eredménnyel, Ausztriában pedig a Szabadságpárt győzhet.

Szélsőjobboldali előretörést hozhat az ep-választás Németországban és Ausztriában – írta a BBC

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk