GASZTRONÓMIA

5 hatékony koleszterinszint-csökkentő étel a zabpehelytől a babig

5 hatékony koleszterinszint-csökkentő étel a zabpehelytől a babig

5:52
Fókusz„Perverz élvezet ez a sült krumpli-fagyi kombó” – léteznek gasztrobűnök, melyek merényletek a jóízlés ellen?
2024. szeptember 24. 19:54

„Perverz élvezet ez a sült krumpli-fagyi kombó” – léteznek gasztrobűnök, melyek merényletek a jóízlés ellen?

Sült krumpli fagyival, sajtos gulyás, mogyorókrémes lángos – megannyi meglepő párosítás, de vajon léteznek gasztrobűnök? Wossala Rozina több meglepő ételpárosítással találkozott már, számára néha azért beleférnek bűnös élvezetek és nem retten meg egy boroskólától sem. Ennek ellenére azt vallja, hogy vannak olyan ételek és híres specialitások melyeknél nem véletlenül elengedhetetlen a tradíciók követése. Hogy melyek ezek, az kiderül a Fókusz fenti riportjából.
7:51
ReggeliAz ételművésztől a Szindbádig: ízorgiák a filmvásznon
2024. szeptember 23. 8:28

Az ételművésztől a Szindbádig: ízorgiák a filmvásznon

Kreatív, szexi és trendi a filmekben, mi az? Az étel, ételkészítés mindig is megkülönböztetett szerepet töltött be a vizuális művészetekben, mivel általa megfogható és fogyasztható formába önthetők az érzések és gondolatok mélyebb rétegei. Az ételkészítés olyan, mint az élet, tőlünk függ, mit rakunk bele – szokták mondani, Dudás Viktor filmszakértő pedig a Reggeliben beszélt arról, miért kulcsfontosságú sokszor a filmekben az étkezés, és miért válhatott egy-egy filmes étel ikonikussá. Ki ne emlékezne a L'ecsó-ra, a Csokoládéra vagy éppen Az ételművészre – de ott van a Szindbád, amiben szintén mindig nagyon jókat esznek. De tényleg olyanok vagyunk, ahogyan eszünk?
4:51
FókuszIlyen a világ legnagyobb japán ételfesztiválja: 50 ezren mentek el megtornáztatni az ízlelőbimbóikat
2024. augusztus 27. 19:34

Ilyen a világ legnagyobb japán ételfesztiválja: 50 ezren mentek el megtornáztatni az ízlelőbimbóikat

A japánok nemcsak a szupergyors és pontos vasutakról, de elképesztő gasztronómiai fogásaikról is híresek. Amíg mi a gulyáslevesre és a pörköltekre esküszünk, a szigetország étellistája olykor érdekesnek és gyomorforgatónak tűnhet a számunkra. De egy biztos, meghízni nehezen tudunk a japán ételektől és nem azért, mert nem ízlenek. Fontos számukra, hogy egészséges hozzávalókból főzzenek és hogy minél érdekesebbnek tűnjenek az ételek. New Yorkban, a japán ételfesztiválon ilyenből akadt bőven.
9:25
FókuszFriss, adalékanyagmentes, kovászos – utánajártunk, milyen az igazán jó kenyér
2024. augusztus 20. 19:29

Friss, adalékanyagmentes, kovászos – utánajártunk, milyen az igazán jó kenyér

Már az előember is evett olyasmit, amit némi túlzással kenyérnek lehet nevezni. A véletlen folytán vízzel keveredtek a tűzben megpörkölt és összezúzott gabonamagok, az ebből keletkezett massza – amiről elfeledkeztek – pedig kisült a forró kövön. Az égiek közbenjárásának tekintették, hogy a „kása” kenyérré változott. Ma a kovászos kenyér éli reneszánszát, Gyenesei Leila néhány hónapja kezdte el otthon készíteni a veknit. A fenti videóból kiderül, hogy ma milyen az igazán jó kenyér.
14:56
FókuszTarantula, skorpió és lárvás lépesméz – Debóra és Balázs a világ legfurcsább ételeit kóstolják végig
2024. július 24. 19:39

Tarantula, skorpió és lárvás lépesméz – Debóra és Balázs a világ legfurcsább ételeit kóstolják végig

Hamza Debóra és szerelme, Dér Balázs hat hónapja gondolt egy nagyot, és hátrahagyták Magyarországot, hogy belekóstoljanak a világ összes többi részébe. Szó szerint. Nemcsak lelkileg készültek fel a nagy útra, hanem az ízlelőbimbóikat is bemelegítették előtte, mert amiket a világ legeldugottabb helyein kóstolnak, abban sokszor nincsen köszönet. Tulajdonképpen arra vállalkoztak, hogy végigeszik a Föld legundorítóbb és legfurcsább ételeit.
6:40
ReggeliKilométeres palacsintakígyóval döntött rekordot Komárom, a hétvégére pedig ismét gasztrofesztivállal készülnek (X)
2024. június 25. 11:18

Kilométeres palacsintakígyóval döntött rekordot Komárom, a hétvégére pedig ismét gasztrofesztivállal készülnek (X)

Már korábban is szóba került a Reggeliben, hogy Komárom újabban az egyik leginnovatívabb magyar gasztroközpont lett: négy éve a Komáromi Kisleánnyal ők adták az Ország Tortáját, idén pedig megalkották a Jókai Palacsintát, amivel rögtön rekordot is döntöttek: 1010 méter hosszú palacsintakígyót tekertek, mely két óráig készült, de percek alatt elfogyott. Mint azt Radics Gábor, a komáromi városmarketing-igazgató a Reggeliben elmondta, ezzel nincs vége a programoknak, a hétvégén hatalmas gasztrofesztivállal készülnek, a részletekről pedig többet is elárult a fenti beszélgetésben.
KultúraRácz Jenő: A csillagokat is lehozom azoknak, akik megfelelnek
2024. június 6. 14:21

Rácz Jenő: A csillagokat is lehozom azoknak, akik megfelelnek

Rácz Jenő étterme évek óta egyre magasabbra tör a szakmában, sorra halmozza az elismeréseket. A sztárséf forgat, főz, alkot, irányít és minden részletre odafigyel, hogy az általa felállított minőség sziklaszilárd legyen. De mi lehet a sikere titka? Az rtl.hu-nak mesélt arról is, hogy milyen vezetőnek tartja magát, hogyan viselkedik a beosztottjaival és miként álmodja meg az új ételeit.
3:32
Cápák közöttGyomortájékból jövő érzéssel választott magának Cápát a tunki-tunki vállalkozója
2024. június 2. 21:10

Gyomortájékból jövő érzéssel választott magának Cápát a tunki-tunki vállalkozója

A tunki-tunki tulajdonosa nem hajlandó kompromisszumot kötni abban, hogy csak és kizárólag vegán, egészséges terméket gyártson és értékesítsen. Így Moldován András rapid ajánlata azonnal elúszott a tepertőkrémes termékfejlesztési ötletével együtt. Viszont két Cápa is horogra akadt, így Fehér Melindának kellett eldöntenie, kivel szeretné fellendíteni a mártogatós vállalkozását.
3:00
Cápák közöttMoldován András kóstoló nélkül harapott volna rá a tunki-tunkira
2024. június 2. 21:10

Moldován András kóstoló nélkül harapott volna rá a tunki-tunkira

Fehér Melindánál 2018-ban autoimmun betegséget diagnosztizáltak, ezért el kellett engednie az állati eredetű termékek fogyasztását. Rendezvényen találkozott a tunki-tunki élelmiszergyártó cég vegán termékeivel, melyek nemcsak finomak, de egészségesek is. 2022-ben férjével megvásárolták az akkor már 5 éves brandet, mellyel azóta bekerültek egy nagy nemzetközi élelmiszerlánc polcaira is – ezzel nettó 35 millió forintos árbevételt realizálva. Jelenleg skálázódni szeretnének, melyhez 10 millió forintos befektetést kért Melinda a Cápáktól 15% tulajdonrészért cserébe.
4:49
FókuszAhol Laci megjelenik, ott senki sem marad éhes – ilyen a kamionos gasztronómia
2024. május 29. 20:13

Ahol Laci megjelenik, ott senki sem marad éhes – ilyen a kamionos gasztronómia

Idei László 1995 óta kamionozik, az elmúlt lassan 3 évtizedben lényegében bejárta Európát, emellett azonban elfogadta a kamionozás árnyoldalait is. Azt mondja, mindent összevetve megéri a sok áldozat, szerinte ugyanis ennek az életformának is megvan a maga őrült romantikája. Lászlónak van egy különleges képessége is: bárhol is legyen, kamionjából képes egy komplett konyhát kivarázsolni az út szélére
10:16
ReggeliSárközi Ákos: Nekem Évi a múzsám
2024. május 29. 12:47

Sárközi Ákos: Nekem Évi a múzsám

Húzós időszakot hagyott maguk mögött Sárközi Ákos és felesége, Sárközi Évi. Most ért véget a Gourmet Fesztivál, ami Ákoséknak kiemelten fontos program volt az évben. Mellette Évi nagyon termékeny volt a festészet területén, ami pedig Ákosra van jó hatással, belőle merít ihletet. Júniusban lesz egy nagy divatbemutató, amire Évi és Ákos is készül, Ákos három ételt fog a ruhákhoz készíteni, Évi pedig képeket állít majd ki. Közben Évi nagylánya 18 éves lett, ami új dinamikákat hoz a családjukba. Ákos lányának pedig udvarlója lett, aki szakács tanuló. És akkor Ákosék biciklizésmániájáról még nem is beszéltünk.
1:58
The Floor - Csak egy maradhatSárhegyi, Sárszögi vagy Sárközi Ákos? A The Floor játékosának meggyűlt a baja a séf nevével
2024. május 24. 21:30

Sárhegyi, Sárszögi vagy Sárközi Ákos? A The Floor játékosának meggyűlt a baja a séf nevével

Sári az „Ételművészek” kategóriában hívta ki egy párbajra Tomit, aki utólag bevallotta magáról, hogy csak blöffölt róla, mennyire otthonosan mozog ebben a kategóriában. Az összecsapáson olyan nevekkel dobálóztak, mint Rácz Jenő, Wossala Rozina vagy éppen Szél Tamás. Sárközi Ákos vezetékneve azonban igazi kihívásnak bizonyult.
8:12
ReggeliMautner Zsófi: A gasztronómia nem kizárólag pasiknak szóló, macsó téma
2024. május 16. 11:09

Mautner Zsófi: A gasztronómia nem kizárólag pasiknak szóló, macsó téma

Mautner Zsófit nem könnyű elcsípni mostanában, a Reggeli műsorvezetőinek azért valahogy mégis sikerült. Az elfoglalt gasztroblogger hol az Alföldön kutatja a régió konyhaművészetének titkait, hol a koreai konyha rejtelmeiben merül el, hol pedig a Gourmet Fesztivál házigazdai szerepére készül, immáron tizenkettedjére. A fesztivál idén az inspiráló nők köré szerveződik, ez a téma Zsófihoz is nagyon közel áll – persze nem csak azért, mert Zsófi maga is egy inspiráló nő, hanem amikor különböző tájak gasztronómiáját fedezi fel, mindig egy inspiráló helyi nő segíti benne, Koreában például egy buddhista szerzetes séf hívta meg, erről is mesélt nekünk a Reggeli stúdiójában.
5:48
Fókusz„Az a szeretetnyelvem, hogyha készíthetek egy finom ételt” –  Dobos Evelin élethosszig tartó szenvedélyéről vallott
2024. május 3. 19:50

„Az a szeretetnyelvem, hogyha készíthetek egy finom ételt” – Dobos Evelin élethosszig tartó szenvedélyéről vallott

Dobos Evelin ugyan színész, de az avatatlan szemek hamar gasztrobloggernek, vagy akár séfnek is nézhetik – ahol ugyanis finom falatok készülnek, ott előbb-utóbb feltűnik ő is. Bár vőlegénye szerinte jobban főz, neki is élethosszig tartó szenvedély a finom ételek készítése, nem meglepő hát, hogy Havas Dóra mellett Evelin lesz a Paprika Magazin társműsorvezetője, ahol két kedvenc fogását fogja elkészíteni. 
6:11
ReggeliFüggőséget okozóan finom étel receptjét őrizgeti Varga Patrik
2024. április 25. 12:28

Függőséget okozóan finom étel receptjét őrizgeti Varga Patrik

Még az alkalmazottakat is küldi a konyhából, annyira féltve őrzi a Mac and Cheese receptjét Varga Patrik. A 2022-es Konyhafőnök győztese Győrben nyitotta meg feleségével közös street food éttermét. Patrik maga is nagy rajongója a sajtos tésztának, és miután rövid kísérletezés után rálelt arra az ízvilágra, ami szerinte függőséget okozóan finom lett, tudta, hogy megtalálta az útját.
7:24
ReggeliCserháti Tamara: Tel Avivban meg sem szólaltak a légvédelmi szirénák, onnan 30 kilométerre rettegtek a rokonok
2024. április 18. 13:35

Cserháti Tamara: Tel Avivban meg sem szólaltak a légvédelmi szirénák, onnan 30 kilométerre rettegtek a rokonok

A Tel Avivban érő rokonok végigaludták az éjszakát, másnap elmentek dolgozni, az onnan 30 kilométerre élő családtagok viszont az egész éjszakát a biztonsági szobában töltötték, és másnap zárva maradtak az iskolák, óvodák – erről számolt be Cserháti Tamara, akit Irán Izrael ellen indított támadásáról is kérdeztünk a Reggeliben. A szépségkirálynő beszélt arról is, hogyan éli meg izraeli férje a jelenlegi helyzetet, de beszélt májusi vacsoraestjéről is, amire ismét közel-keleti ízvilággal készül. 
10:52
Fókusz„Majdnem szembeköptem magam, hogy milyen jól néznek ki” – Bódi Guszti 83 évesnek hazudta magát Thaiföldön, mert a nála idősebbek túl jól néztek ki
2024. április 2. 20:08

„Majdnem szembeköptem magam, hogy milyen jól néznek ki” – Bódi Guszti 83 évesnek hazudta magát Thaiföldön, mert a nála idősebbek túl jól néztek ki

Bódi Guszti és Bódi Margó már több mint 20 éve visszatérő vendégek Thaiföldön, nemrég értek haza egy háromhónapos vakációból. Imádták minden percét, feltöltődtek, pihentek és fantasztikusakat ettek, de már hiányzott nekik Magyarország, ahol még a levegő is „pörköltesebb”. Az énekes házaspár a Fókusznak adott interjút. 
9:39
Reggeli„Teljesen rácuppantam” – Fördős Zé szárnyakon érkezett a Reggelibe, és megmutatta, mi az a wing foil
2024. március 14. 12:20

„Teljesen rácuppantam” – Fördős Zé szárnyakon érkezett a Reggelibe, és megmutatta, mi az a wing foil

Fördős Zé korábban már beszélt legújabb szenvedélyéről, a wing foilozásról, de miután számtalan nézői levelet kapott a témában, úgy döntött, megmutatja, hogy néz ki ez az eszköz, és miről szól ez a sport. Zé annyira rácuppant a wing foilra, hogy bár nemrég jött haza Egyiptomból, jövő héten újra odautazik. Zé most először beszélt a Street Kitchen titkos projektjéről is. 
9:07
ReggeliSárközi Ákos: Én a csendes terrorista vagyok (a konyhában)
2024. március 11. 12:43

Sárközi Ákos: Én a csendes terrorista vagyok (a konyhában)

10 évvel ezelőtt kapta meg Sárközi Ákos séf étterme a Michelin-csillagot. Ákos szerint a csillagot megkapni sokkal könnyebb, mint megtartani, mert minden évben meg kell védeni a címet. Anonim tesztelők jönnek, azt sem tudják, hogy magyar vagy külföldi, egyedül vagy többedmagával érkezik. Ákos séf büszke rá, hogy 10 éve töretlenül őrzik a csillagot, ugyanazzal a séffel, tulajdonossal. Szeretnének kedveskedni a vendégeiknek, ezért márciusban minden vasárnap nyitva tartanak, és kedvezményeket is kapnak azok, akik betérnek hozzájuk. Erről részleteket a videóból tudhat meg. Ákos azt mondta magáról, hogy ő a csendes terrorista típus, ha munkáról van szó. A gasztronómia mellett magánéletéről is szó esett. Követőik gyakran felróják neki és feleségének, Sárközi Évinek, hogy soha nem viszik magukkal a gyerekeiket az utazásaikra, az igazság viszont az, hogy velük vannak, csak nem posztolnak róluk.
5:45
ReggeliFördős Lajos és Mózes Bogi Kína után Vietnámot és Thaiföldet is felfalja
2024. március 4. 9:27

Fördős Lajos és Mózes Bogi Kína után Vietnámot és Thaiföldet is felfalja

Fördős Lajos és Mózes Bogi Bangkokban jártak, hogy új receptekkel és ízekkel ismerkedjenek, amit aztán a Street Kitchen követői is megismerhetnek. Meglepő, de úgy tűnik, már 2-3 ezer forintért is lehet Michelin-csillagos étteremben enni, csak Bangkokig kell érte elutaznunk. Bogi nagy lelkesedéssel mesélt a lótuszsziromból szárított rákkal, mogyoróvajjal, lime-mal és kókusszal készült ételkülönlegességről. A videóból kiderül, hogy mi az a bánh mí chao.
1:28
Cápák között„Ebben annyi tartalék van, hogy elmondani nem tudom” – Moldován András nagyon lelkes lett Nagy Iván „űrhajójától”
2024. március 3. 19:40

„Ebben annyi tartalék van, hogy elmondani nem tudom” – Moldován András nagyon lelkes lett Nagy Iván „űrhajójától”

Moldován András szerint Nagy Iván vállalkozása, a Suncity BBQ egy igazi űrhajó, amit közösen hihetetlen magasságokba fognak juttatni. „A minőség és a szakértelem egy ideig mindent elvisz, és ez a legfontosabb, ettől van egy vállalatnak alapja” – fogalmazta meg a befektető, majd azt is elárulta, mi kell a vállalattá válás következő szintjéhez.
Cápák közöttFűszeres ajánlattal fogott Cápát a SunCity BBQ alapítója
2024. március 3. 19:30

Fűszeres ajánlattal fogott Cápát a SunCity BBQ alapítója

Újabb befektetési ajánlatot fogadtak el a Cápák között 9. részében. Moldován András, Dr. Varga Eszter, Balogh Petya, Sárospataki Albert és Balogh Levente ezúttal a játékgépeket építő Pirategamest, az olasz gasztronómiai élményt kínáló Guseo Pestót, a Habeda Szállásokat, az online fogászati konzultációs platformként üzemelő eDentint, és a sült húsok ízesítőjét, a SunCity BBQ ajánlatát hallgatták meg az RTL üzleti showműsorában.
2:11
Cápák közöttMoldován András: Sok szép pillanata van ennek a műsornak, de most 7 évad után a csúcsra értünk
2024. március 3. 19:30

Moldován András: Sok szép pillanata van ennek a műsornak, de most 7 évad után a csúcsra értünk

Nagy Iván, a SunCity BBQ alapítója és tulajdonosa speciális grill és bbq fűszerek készítésével foglalkozó üzemet vezet. A fűszerek kikísérletezése után vállalkozása piacvezető lett, ma már szakboltokba és két nagyobb hazai áruházlánc üzletébe is bekerültek a termékei. Emellett pedig több európai országba is szállít. Azért érkezett a Cápákhoz, hogy 10 millió forintért cserébe 10% részesedést kínáljon a befektetőknek.
3:14
Cápák között„Ilyen finomat nem ettem Olaszországban sem” – Balogh Levente belekóstolt a Guseo Pestóba
2024. március 3. 19:30

„Ilyen finomat nem ettem Olaszországban sem” – Balogh Levente belekóstolt a Guseo Pestóba

Guseo Zsuzsa a Cápák között történetének egyik legfinomabb befektetési lehetőségét hozta el a Cápáknak, igazi olasz életérzéssel készült nekik. Elárulta, hogy a pesto a második legtöbbet fogyasztott tésztaszósz a világon, amit ő 25 éve készíti családja részére. A recept tökéletesítése után pedig elindította vállalkozását, ami eddig organikusan növekedett. A dinamikus fejlődés érdekében most 10 millió forintot kért a Cápáktól 10% részesedésért cserébe.
7:35
Fókusz„Pici korodtól tiszteltem, hogy önálló ember vagy” – Stahl Judit megmutatta 19 éves lányát, egy színdarabon dolgoztak együtt
2024. február 29. 18:52

„Pici korodtól tiszteltem, hogy önálló ember vagy” – Stahl Judit megmutatta 19 éves lányát, egy színdarabon dolgoztak együtt

Stahl Judit és 19 éves lánya, Stahl-Bohus Hanna egy gasztronómiai témájú, rögtönzéses alapú színdarabot hozott létre a 6Színben. A Fókusznak azt mesélték, bár a közös munka sok súrlódással is járhat, ők elég erősnek érezték a kapcsolatukat ahhoz, hogy belevágjanak egy több hónapos alkotófolyamatba. Hanna dráma szakos gimnazista, kislánykora óta rajong a színházért, a jövőjét is ilyen területen képzeli el.