ERZSÉBET KIRÁLYNŐ

6:51
Fókusz„London most nagyon elcsendesedik” – Mi várható II. Erzsébet halála után?
2022. szeptember 9. 19:47

„London most nagyon elcsendesedik” – Mi várható II. Erzsébet halála után?

II. Erzsébet királynő halála után három hadművelet is azonnal életbe lépett. Az első, ami már 62 éve létezik, a London Bridge hadművelet. Ebben percről percre meg van szabva, hogy milyen lépéseket tegyen a brit kormány. A Fókusz riportjából kiderül, hogy mi az az Unikornis és Szökőár hadművelet, hogy hogyan látják a Londonban élő magyarok a gyász elkövetkező napjait, és mit lehet tudni arról, hogy hogyan juttatják Londonba a királynő koporsóját.
6:01
FókuszElcsukló hangon beszélt Hujber Ferenc a királynő haláláról
2022. szeptember 9. 19:26

Elcsukló hangon beszélt Hujber Ferenc a királynő haláláról

A Fókusznak Angliában élő magyarok mesélik el, ők hogyan élik meg a királynő elvesztését, mit látnak az embereken, milyen most a hangulat. Többek között az évek óta kint élő Hujber Ferit is kapcsoltuk, aki elcsukló hangon beszélt az eseményekről. Szerinte az utolsó olyan ember ment el, akit az egész világ tisztelt és szeretett, és ő maga úgy tekintett rá, mintha a nagymamája lenne.
2:24
HíradóVilágszerte félárbócon a zászlók II. Erzsébet halála miatt
2022. szeptember 9. 18:41

Világszerte félárbócon a zászlók II. Erzsébet halála miatt

II. Erzsébetet nem csak brit alattvalói gyászolják – a királynő az Egyesült Királyságon kívül 14 másik ország államfője is volt, köztük Kanadáé, Ausztráliáé és Új-Zélandé is. Halálhírére a világ számos többi fővárosában is félárbócra eresztették a nemzeti zászlót. Az Egyesült Államok jelenlegi és több volt elnöke, valamint az Európai Unió tagállamainak vezetői is megemlékeztek az uralkodóról.
3:13
HíradóGyászol Nagy-Britannia és világszerte milliók emlékeznek II. Erzsébetre
2022. szeptember 9. 18:27

Gyászol Nagy-Britannia és világszerte milliók emlékeznek II. Erzsébetre

Gyászol Nagy-Britannia és világszerte milliók emlékeznek a tegnap elhunyt II. Erzsébetre. Halálhírét magyar idő szerint csütörtök este jelentette be az udvar. Erzsébet 10 éves koráig nem királynőnek készült, nagybátyja szerelme, és apja korai halála miatt lett az. 1952-ben lett uralkodó, és minden elődjénél hosszabban, 70 évig ült a trónon. Ez alatt a szigetország és a világ gyorsan változó történelmében a stabilitás szimbólumává vált. 
KülföldRitkán látott képek II. Erzsébet életéből
2022. szeptember 9. 17:43

Ritkán látott képek II. Erzsébet életéből

Csütörtök délután, életének 97. évében elhunyt II. Erzsébet. Az Egyesült Királyság királynője 70 évig uralkodott, ezzel ő Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Sokan úgy vélik, a királynő maga volt az élő történelem, a britek túlnyomó többsége nem ismert más uralkodót rajta kívül. A változó világban a stabilitás szimbólumává vált, halálával egy korszak zárult le.  
KülföldPillanatok, amikor II. Erzsébet megvillantotta remek humorát
2022. szeptember 9. 15:25

Pillanatok, amikor II. Erzsébet megvillantotta remek humorát

II. Erzsébet birt királynő nem egyszer csillogtatta meg remek humorát, volt hogy amerikai turistákat tréfált meg, akik nem ismerték fel. Ilyen esetből meglepő módon több is volt, de még azt is humorral fogadta, amikor egy biztonsági őr öreglánynak nevezte. A vicces kedvű II. Erzsébet legnagyobb mókáiból, és szívet melengető beszólásaiból szedtünk össze néhány emlékezetes pillanatot. 
Kultúra105 éves a brit uralkodóház – az első Windsorként trónra lépett király, a Hitlerrel haverkodó, hősszerelmes Eduárd viszont majdnem romba döntötte a monarchiát
2022. július 17. 11:11

105 éves a brit uralkodóház – az első Windsorként trónra lépett király, a Hitlerrel haverkodó, hősszerelmes Eduárd viszont majdnem romba döntötte a monarchiát

A Harry herceg és Meghan Markle körüli botrányok eltörpülnek ahhoz képest, amit az első, Windsorként trónra kerülő király okozott. A vasárnap 105 éve alapított dinasztia a britek németellenességére adott válasz volt, a botrányhős királyt, Eduárdot viszont éppen nácibarátsága miatt támadták, olykor nem is alaptalanul, hiszen Hitlerrel is találkozott. A második világháború után visszavonultan élt szerelmével, a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsonnal, aki a trónjába került.