Külföld

Íme a menetrend II. Erzsébet hétfői temetésére

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 7:54

A protokoll szerint mindent percre pontosan megterveztek.

Hétfőn helyezik végső nyugalomra II. Erzsébet királynőt. Az eseményt 11 órától az RTL a tévében és itt is élőben közvetíti. A Fókusz különkiadásban Gál Petra és stúdióvendégei várják az RTL Klub nézőit a televíziók képernyője elé, valamint online az rtl.hu nyitóoldalán streamen is. Az élő adásban több alkalommal is kapcsolják Londonból a helyszínen tartózkodó Szellő Istvánt.

A hétfői menetrend egyébként a Guardian tudósítása alapján így néz ki:

7:30 – Befejeződik a királynő felravatalozása a Westminster Hallban.

9:00 – A Westminster apátság megnyitja kapuit a temetésre érkező gyülekezett előtt.

11.30 – A királynő koporsóját átviszik az apátságba. A koporsó ágyútalpon érkezik a Westminster Hallból. Mögötte III. Károly király és a család tagjai érkeznek majd.

11.52 – A menet megérkezik a Westminster apátság nyugati kapujához, ahol a királynő testőrei leveszik a koporsót az ágyútalpról.

12:00 – Elkezdődik a búcsúztató szertartást, amin a prédikációt a canterburyi érsek mondja majd el.

12:55 – A szertartás végén kétperces néma csend következik.

13:00 – Véget ér a gyászszertartás, elhangzik a himnusz, majd a koporsót újra az ágyútalphoz viszik.

13:15 – A király által vezetett menet a Wellington-diadalívhez vonul. A menetben ott lesznek az egészségügyi rendszer képviselői, a Kanadai Királyi Lovasrendőrség tagjai, illetve a Nemzetközösségek különleges katonai egységei is. A Hyde Parkban percenként adnak majd le egy lövést II. Erzsébet tiszteletére, és a Big Ben is percenként megkondul, amíg a menet végigmegy az utcákon.

14:00 – A menet megérkezik a Wellington-diadalívhez, ahol a koporsót átrakják a halottaskocsiba. Ekkor szintén elhangzik a nemzeti himnusz, majd a menet Windsor felé veszi az irányt.

16:06 – A halottaskocsi, benne II. Erzsébet koporsójával megérkezik Windsorba, és csatlakozik a kastélyhoz tartó menethez. Ezután a király és a királyi család tagjaival a Szent György kápolnához mennek.

17:00 – Megkezdődik II. Erzsébet búcsúztató szertartása. Ezen mintegy 800-an vehetnek részt: állam- és kormányfők mellett különböző méltóságok. A szertartás végén a királynő koporsóját leeresztik a királyi sírboltba.

20:30 – Zártkörű temetési szertartás, amelyen csak a király és a királyi család vesz részt. A királynő koporsóját férje Fülöp herceg és szülei, VI. György király és Erzsébet anyakirálynő mellé temetik.

Nyitókép: Christopher Furlong / Getty Images

#Külföld#erzsébet királynő#ii. erzsébet#temetés#gyász#menetrend#szertartás

Címlapról ajánljuk