Külföld

III. Károly először tartott beszédet királyként

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 19:11

Élethosszig tartó szolgálatra tett ígéretet. Sokat beszélt az elhunyt királynőről és Meghan Markle-t is megemlítette.

Először tartott királyként nyilvános beszédet III. Károly, aki csütörtökön került a brit trónra II. Erzsébet halálával. Az előre felvett beszédet londoni idő szerint 18 órakor közvetíítették a tévécsatornák és más médiafelületek. Az uralkodó Kamilla királynéval együtt már megérkezett a Buckingham palotába, ahol hatalmas tömeg fogadta.

Mély szomorúsággal szólok önökhöz – kezdte beszédét a király, aki elmondta, hogy a királynő, szeretett édesanyja példát és inspirációt jelentett számára és családjának egész élete során. Azt mondta, II. Erzsébeté jól megélt élet volt, és ő is élethosszig tartó szolgálatra tett ígéretet.

II. Erzsébet elhivatottsága és odaadása soha nem ingott meg, a változás és haladás idején, az öröm és ünneplés idején, a szomorúság és veszteség idején sem – mondta III. Károly. Emlékeztetett, hogy 21. születésnapján, 1947-ben Fokvárosból közvetített beszédében ígéretet tett arra, hogy életét – legyen az rövid vagy hosszú – népe szolgálatára szánja.

Ez több volt, mint ígéret. Ez mély személyes elköteleződés volt, ami meghatározta az egész életét

– jelentette ki a király. Szerinte édesanyja egyszerre viszonyult kitartó szeretettel a hagyományokhoz, és félelem nélkül a haladáshoz, ami naggyá tette nemzeteit. Emlékeztetett, hogy amikor a királynő trónra került, Nagy-Britannia és a világ a második világháború következményeivel küzdött, és a régi idők szokásai szerint élt.

Az elmúlt hetven év során láttuk, ahogy a társadalmunk sok kultúrájúvá és sok hitűvé vált 

– mondta III. Károly. Az állam intézményei is megváltoztak, de a nemzet minden változáson és kihíváson keresztül virágzott.

Az értékeink állandóak maradtak, és annak kell maradniuk. A királyság szerepe és kötelességei is megmaradnak, ahogy az uralkodó kapcsolata és felelőssége az Anglikán Egyház felé

– jelentette ki.

Ahogyan a királynő maga is tette megingathatatlan odaadással, úgy én is ünnepélyesen megfogadom, hogy a hátralévő időben, amit Isten ad nekem, megtartom az alkotmányos alapelveket, amelyek meghatározzák a nemzetünket

– mondta a király, és ígéretet tett az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség államaiban élőknek, hogy bármilyen származásúak és vallásúak legyenek, hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja szolgálni őket.

Beszélt arról is, hogy élete természetesen meg fog változni új feladataival. Nem lesz lehetősége arra, hogy annyi időt és energiát fordítson a jótékonyságra és a számára fontos ügyekre, de biztos abban, hogy ezek megbízható kezekbe kerülnek.

Ez a változás ideje családom számára is. Számítok feleségem, Camilla szerető segítségére

– jelentette ki III. Károly, hozzátéve, hogy 17 évvel ezelőtti házasságkötésük óta végzett szolgálatának elismeréseként lesz királyné Camillából. Arról is beszélt, hogy fia, Vilmos lesz Wales hercege, rá szállnak át skót címei, amelyek sokat jelentettek számára és Cornwall grófsága. Megemlítette menyét, Kate Middleton-t is, akiből Katalin walesi hercegné lett.

Szeretetem fejezem ki Harry herceg és Meghan iránt is, akik a tengerentúlon folytatják az életüket

– mondta.

Ezután a királynő temetéséről beszélt, azt mondta, kicsit több mint egy hét múlva együtt lesznek nemzetként, Nemzetközösségként és globális közösségként, hogy végső nyugalomra helyezzék szeretett édesanyját.

Szomorúságunkban emlékezzünk és merítsünk erőt az ő példájából. A családom nevében a csak legőszintébb, szívből jövő köszönetet tudom kifejezni részvétükért és támogatásukért. Többet jelentenek nekem, mint valaha ki tudnám fejezni

– közölte. Beszédét így zárta:

Drága anyukám, ahogy az utolsó nagy útra indulsz, hogy csatlakozz a drága apukámhoz, egyszerűen csak annyit szeretnék mondani, hogy köszönöm. Köszönöm a szeretetedet és odaadásodat a családunk iránt, és a nemzetek családjai iránt, amelyeket olyan szorgalmasan szolgáltál az évek alatt. Nyugosszon angyal éneklő sereg

– mondta Shakespeare Hamletjét idézve (itt Arany János fordításában).

#Külföld#iii. károly#erzsébet királynő#egyesült királyság#beszéd

Címlapról ajánljuk