Külföld

Több napig tartó utolsó útjára indul II. Erzsébet

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 11. 10:03

A balmorali kastélyból, ahol a királynő elhunyt, először Edinburghbe viszik a koporsót.

Gyászolók ezreit várják vasárnap, hogy utolsó útjára kísérjék II. Erzsébetet skóciai birtokáról, ahol csütörtökön elhunyt.

A királynő tölgyfa koporsóját szállító halottaskocsi több település érintésével hatórás utat tesz meg Edinburghig, ahol az emberek két napig róhatják le kegyeletüket – derül ki az AFP tudósításából. Hétfőn III. Károly király is részt vesz az Edinburghben tartott imádságon, majd a királynő testét repülővel viszik Londonba kedden.

A fővárosban négy napig fogadják a gyászolókat, legalább egymillió emberre számítanak, majd nagyszabású, világszerte közvetített temetést tartanak államfők jelenlétében.

A gyászolók a balmorali kastély előtt helyezték el virágaikat, amelyeket II. Erzsébet gyermekei, Anna, András és Eduárd herceg is megtekintettek, ők anyjuk halála óta a kastélyban vannak. A királynő koporsóját a birtok hat vadőre viszi majd a kastély báltermétől a halottaskocsiig.

A menet helyi idő szerint tíz órakor indul el, Aberdeen és Dundee érintésével délután négy órára ér Edinburghbe. Útközben helyszíneket jelölnek ki, ahol a gyászolók figyelemmel kísérhetik a menet elhaladását, de azt kérik tőlük, hogy ne dobáljanak virágokat.

Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#erzsébet királynő#egyesült királyság#iii. károly

Címlapról ajánljuk