Külföld

Mi található még II. Erzsébet koporsóján a koronán kívül?

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 12:52

Utoljára van a királynővel a koronája. 

II. Erzsébet királynő koporsóját a királyi zászlóval takarták le, de több koronaékszer is található a tetején. A koronaékszer-gyűjtemény több mint 100 darabból és több mint 23 000 drágakőből áll, ezeket az 1600-as évek óta a londoni Towerben őrzik. 

A koronaékszerek az uralkodó hatalmát és felelősségét hivatottak képviselni, így ezek a temetésen is előkerülnek. Az Imperial State Crown az a korona, amelyet az uralkodó akkor visel, amikor a koronázás után elhagyja a Westminster-apátságot. Ennek megfelelően ez a darab kíséri legutolsó útjára is. 

A korona a királynő apjának, VI. György királynak 1937-es koronázására készült, és a Viktória királynő számára 1838-ban készült korona helyébe lépett.

A korona aranyból készült, 2868 gyémánttal, 269 gyönggyel, 17 zafírral, 11 smaragddal és négy rubinnal van kirakva. A Fekete Herceg rubinja, a Stuart-zafír és a Cullinan II. gyémánt is ezen a koronán található. A legfelső kereszt közepén elhelyezett Szent Eduárd-zafírt állítólag Szent Eduárd gyűrűben viselte, és 1163-ban találták meg a sírjában.

Az uralkodói jogart és a keresztet II. Károly 1661-es koronázása óta minden koronázáskor használták. A rajta található Cullinan I. gyémánt 1910-ben került rá, amely 530,2 karátjával a világ legnagyobb színtelen csiszolású gyémántja. A koporsón látható másik tárgy az arany gömb, amelyet egy kereszt koronáz meg: arra hivatott emlékeztetni az uralkodót, hogy a hatalma Istentől származik. 

Mi található még II. Erzsébet koporsóján a koronán kívül?
Sarah Meyssonnier - WPA Pool/Getty Images

Nyitókép: Gareth Cattermole/Getty Images

#Külföld#ii. erzsébet#erzsébet királynő#korona#jogar#koporsó#temetés

Címlapról ajánljuk