Külföld

Örökösödési adót fizettetnének III. Károllyal

Dévai LászlóDévai László

2022. szeptember 14. 12:42

Vannak, akik nem értik, miért nem vonatkoznak ugyanazok a szabályok az uralkodóra, mint az alattvalókra.

Felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint III. Károly királynak örökösödési illetéket kellene fizetnie az édesanyja, II. Erzsébet hagyatéka után – írja a Daily Mail.

Az 1993-ban aláírt szabályok értelmében a királynő beleegyezett, hogy jövedelem- és tőkenyereség-adót fizessen, de kivételt jelentenek az uralkodói birtokok, amelyekre nem érvényes az örökösödési adó sem.

II. Erzsébet személyes vagyonát, amely ingatlanokból, magánbefektetésekből és versenylovakból állt, körülbelül 370 millió fontra becsülték. Ez azt jelenti, hogy III. Károlynak 148 millió font (mostani árfolyamon számítva majdnem 69 milliárd forintnyi) örökösödési adót kellene befizetnie, ezek ugyanis nem számítanak uralkodói javaknak. 

A gyász mellett sokakat foglalkoztat az örökösödés kérdése. Vannak olyan vélemények, amelyek szerint nevetséges, hogy a hétköznapi, középosztálybeli családok örökösödési illetéket kénytelenek fizetni vagyonuk után, miközben a király mentesül ez alól.

Vannak azonban olyanok is, akik szerint az uralkodói vagyont helytelen volna minden öröklődés után csökkenteni, értsd: adókkal terhelni.

A király adóztatását pártolók rendszerint azt a 2016-ban történt esetet szokták felhozni, amely során Westminster hercege, Hugh Grosvenor 9 milliárd fontot örökölt, ám a vagyon után nem adózott szinte semmit.

A királyi család vagyonát körülbelül 24 milliárd fontra becsülték, bár ez magában foglalja az olyan ingatlanokat is, mint a Buckingham-palota, amely csak hivatalos minőségben tartozik az uralkodóhoz. A királynő halála újabb vitát váltott ki a személyes vagyont érintő uralkodói adókedvezményekről.

Robert Palmer brit jogi szakértő szerint nem volna tisztességes eljárás, ha a királynak az édesanyja magánvagyona után adóznia kéne.

Richard Murphy, a Sheffieldi Egyetem adóztatást támogató számvitelprofesszora viszont azt mondta, hogy nem érti, miért nem vonatkoznak ugyanazok a szabályok az uralkodóra, mint mindenki másra.

Nyitókép: Chris J Ratcliffe / Getty Images

#Külföld#iii. károly#egyesült királyság#adózás#erzsébet királynő#öröklés

Címlapról ajánljuk