Külföld

Elbúcsúzott a világ II. Erzsébet királynőtől

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 19. 11:00

A Fókusz különkiadásában Gál Petrával és stúdióvendégeivel élőben követtük nyomon II. Erzsébet királynő temetését, a több órás közvetítést az RTL Moston nézhetik vissza. De mi történt addig, amíg a gyászmenet a Westminster-apátságból a Windsor-kastélyig vonult?

A világ szinte összes vezetője és további 400 ezer ember búcsúztatta hétfőn Londonban II. Erzsébetet. A búcsúztatás napjáról szóló élő közvetítésünk az RTL Moston visszanézhető!

A királynő koporsóját múlt szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal hétfő hajnalig volt látogatható. Sokan több napig is sorban álltak, hogy egy pillantást vethessenek az egykori királynő ravatalára. Az utolsó emberről, akit még beengedtek a sorba, itt írtunk bővebben

II. Erzsébet temetését a palota emberei és a hatóságok percre pontosan megtervezték. Az utolsó alattvalók reggel fél nyolcig érkezhettek a ravatalhoz, kilenckor pedig megnyitotta kapuit a Westminster-apátság a gyászszertartásra érkezők előtt.

A London Bridge-művelet – avagy az uralkodó halála esetén meginduló akcióterv – utolsó része a százezreket megmozgató temetés biztonságos és méltóságos levezénylése volt. A Híradó riportja a több évig tartó előkészületekről:

 

Hétfőn az apátság területére összesen kétezer vendéget engedtek be, 

a királyi család mellett többek között a jelenlegi és a korábbi brit miniszterelnököket, valamint más országok államfőit. Magyarországot Novák Katalin és férje képviselte a szertartáson

A szertartást David Hoyle, Westminster dékánja tartotta. Canterbury érseke, Justin Welby prédikált, Liz Truss miniszterelnök pedig felolvasott az eseményen. 

Elbúcsúzott a világ II. Erzsébet királynőtől
Karwai Tang/WireImage

 Szellő István a Híradónak Londonból egyebek mellett azt is jelentette, hogy sok külföldi vendéget biztonsági okokból buszokkal vittek az apátságba:

 

A királyi család ismert tagjai majdnem mindannyian részt vettek – Vilmos és Katalin legkisebb gyermeke, Lajos herceg korából fakadóan nem –, Károly király mellett felesége, Kamilla foglalt helyet, mögöttük Harry herceg és Meghan Markle ült. A herceget a rajongók máris megvádolták, hogy nem énekelte el a szertartás végén a nemzeti himnuszt, Meghan Markle pedig négy aprósággal bőszítette fel a briteket. Harry egyébként András herceggel egyetemben nem viselt katonai egyenruhát, amikor a menetben vonult

Az uralkodó temetésén felcsendülő dalok méltó emléket állítottak II. Erzsébetnek, a koporsóján pedig a koronaékszerek mellett Károly király kézzel írott üzenetét is elhelyezték. A koporsó mögött az első sorban a király mellett testvérei, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd sétáltak. A két fiatalabb testvér a felvételek tanúsága szerint nagyon elérzékenyült a vonulás alatt

II. Erzsébetet több ezer brit alattvaló búcsúztatta, amíg a koporsóját a Westminster-apátságból Windsorba szállították, de búcsúzott tőle a Buckingham-palota teljes személyzete is, valamint szeretett corgijai, Sandy és Muick. 

Elbúcsúzott a világ II. Erzsébet királynőtől
Carl Recine-WPA Pool/Getty Images

Az ágyútalpra fektetett koporsót 142 tengerészgyalogos húzta:

 

Az uralkodó életében nagy szerepet játszott a Windsor-kastély, többször is azt nevezte igazi otthonának. Miután a menet megérkezett a kastély területén található Szent György-kápolnába, Windsor dékánja búcsúztatta el a királynőt, majd az uralkodói dudás játékának hangjára leeresztették II. Erzsébetet a királyi sírboltba. 

Az utolsó, családi körben megrendezett temetésre helyi idő szerint fél nyolckor kerül sor. Ekkor II. Erzsébet koporsóját szeretett férje, Fülöp herceg koporsója mellé helyezik. 

A Fókusz különkiadásában Gál Petra és stúdióvendégei követték nyomon II. Erzsébet királynő temetését (az élő közvetítést itt nézhetik vissza). Az adásban többször kapcsoltuk Londonból a helyszínen tartózkodó Szellő Istvánt. A stúdióvendégek – Görög Ibolya protokollszakértő, Németh Linda történész, Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus, divattörténész és Bukovszky Zoltán Ákos, a brit királyi család szakértője – az események kommentálása mellett arról is beszélgettek, hogy mit jelentett a briteknek és a világnak II. Erzsébet, a történelem egyik legismertebb, mégis legtitokzatosabb asszonya.  

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#erzsébet királynő#ii. erzsébet#temetés#erzsébet temetése#élő közvetítés

Címlapról ajánljuk