Külföld

III. Károlyt hivatalosan is királlyá kiáltották ki

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 10. 11:14

A Trónutódlási Tanács magyar idő szerint 11 órakor gyűlt össze a londoni Szent Jakab Palotában. Ez az első alkalom, hogy ezt az eseményt élőben közvetítik a televíziók. 

Bár III. Károly abban a pillanatban az Egyesült Királyság uralkodója lett, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő meghalt, hivatalosan szombaton kiáltják ki királynak.

A Trónutódlási Tanács magyar idő szerint 11 órakor gyűlt össze a londoni Szent Jakab Palotában. Az eseményen ott lesz Vilmos herceg, valamint Liz Truss brit miniszterelnök mellett az összes volt brit kormányfő. Károly azonban nem volt jelen, amikor a tanács királlyá kiáltja ki.

III. Károlyt hivatalosan is királlyá kiáltották ki – élő közvetítés
Fotó: Kirsty O’Connor - WPA Pool/Getty Images)

III. Károly ezután megtartotta első magánaudienciáját, szertartásosan bejelentette a királynő halálát, és esküt tett a Skót Egyház fenntartására.

III. Károlyt hivatalosan is királlyá kiáltották ki – élő közvetítés
Fotó: Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images

Közhírré magyar idő szerint délben tették, hogy III. Károly az új uralkodó, a Szent Jakab Palota erkélyéről, harsonahang és ágyúlövések kíséretében. 

III. Károlyt hivatalosan is királlyá kiáltották ki – élő közvetítés
Fotó: Daniel Leal - WPA Pool/Getty Images

 

 

III. Károly egy nappal korábban már megtartotta első beszédét királyként, amiben élethosszig tartó szolgálatra tett ígéretet, valamint sokat beszélt az elhunyt királynőről és Meghan Markle-t is megemlítette.

Míg anyja nagyon fiatalon kezdte az uralkodást, addig Károlynak hetven éve volt arra, hogy a szerelmi életével és a politikai véleményeivel megossza a brit közvéleményt és a világot is. De ez a hetven év várakozás arra is jó volt, hogy óriási tapasztalatot szerezzen abban, mit is jelent az élethosszig tartó szolgálat.

Az új brit uralkodóról szóló portrénkat, amiben arra keressük a választ, hogy Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly, ide kattintva tudja elolvasni.

Nyitókép: Sang Tan/WPA Pool/Getty Images

 

#Külföld#iii. károly#erzsébet királynő#ii. erzsébet#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk