Életmód

Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly?

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 17:30

Tulajdonképpen mindegy, hogy a címben feltett a kérdésre mi az igazi válasz, mert II. Erzsébet csütörtöki halálával hivatalosan ő lett az Egyesült Királyság uralkodója. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy míg anyja nagyon fiatalon kezdte az uralkodást, addig Károlynak hetven éve volt arra, hogy a szerelmi életével és a politikai véleményeivel megossza a brit közvéleményt és a világot is. De ez a hetven év várakozás arra is jó volt, hogy óriási tapasztalatot szerezzen abban, mit is jelent az élethosszig tartó szolgálat.

A legjobb nem is gondolni a trónöröklésre, az ugyanis csak az ember szüleinek halála után lehetséges, ez pedig a legfinomabban fogalmazva sem pozitív dolog – mondta Károly herceg még 2010-ben arról, hogyan is viszonyul ahhoz, hogy egyszer király lesz belőle. Károlyra sokkal inkább fura botrányhősként, mint méltóságos uralkodóként tekintett a világ, édesanyja halálával azonban hamarosan kiderül, királyként elnyerheti-e az emberek szimpátiáját. 

Nem mintha könnyű helyzetben lenne: egyrészt II. Erzsébetet lényegében lehetetlen lekörözni a népszerűségi versenyben, másrészt a brit bulvársajtó és Károly viszonyának komoly – és zökkenőmentesnek nem nevezhető – múltja van, harmadrészt a királyi családnak az elmúlt években nem sikerült egységet mutatnia. Elég csak arra gondolni, hogy a korábban szoros kapcsolatban lévő Harry és Vilmos herceg mostanra szinte nem is beszélnek egymással.

Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly?
Phil Harris - WPA Pool/Getty Images

Károly azóta „készül” a trónra, amióta csak az eszét tudja, noha a készül szó itt valóban csak idézőjeles. Harry herceg egyszer úgy fogalmazott, hogy a családban senki nem akar király lenni, de a kötelesség miatt az elsőszülöttek kénytelenek elvállalni a feladatot. És Károly életéből sem lehet egyértelműen arra következtetni, hogy nagyon akarta volna a fejére a koronát, sőt: a szabadságot és a számára fontos dolgokat mintha mindig jobban vágyta volna, mint a trónt.

Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én született a Buckingham-palotában. Öt és nyolc éves kora között nevelőnője volt, 1955-ben azonban a palota bejelentette, hogy a trónörökös inkább iskolába jár majd – egyébként ő az első uralkodó, aki diplomát szerzett. A Hill House School és a Cheam Preparatory School után, ahogy édesapja, Fülöp herceg, úgy Károly is a Gordonstounban kezdte meg a tanulmányait, amelyet állítólag szívből gyűlölt. A Gordonstounban senkivel nem bántak kesztyűs kézzel, a királyi családról szóló A Korona című sorozat egy külön epizódot is szentelt annak a félig megerősített pletykának, hogy

Fülöp herceg nem akart tudomást venni Károly fia érzékeny természetéről, pedig rendkívül rosszat tett neki a bentlakásos iskola.

Károly később azt nyilatkozta, hogy az intézményben sokat tanult magáról és hogy sokan alaposan eltúlozzák a hely keménységét. 


Károly a Cambridge-i Egyetemen diplomázott 1970-ben, de közben már zajlott a kiképzésre a légierőnél. Ezután a haditengerészet felé vette az irányt, de miután ekkor már Wales hercege és Chester grófja volt, számtalan helyre kísérte el édesanyját és rengeteg hivatalos feladatot is vállalt. A csapatsportok iránt hatalmas érdeklődést mutató Károly ugyanakkor már gyerekként is gyönge, betegeskedő alkat volt, és felnőttként sem a keménységéről volt híres.

Ebben az évtizedben Károly létrehozta a Prince’s Trust nevű jótékonysági szervezetet, amelyik kiszolgáltatott, iskolai nehézségekkel küzdő és hátrányos helyzetű fiataloknak segít pályára állni (többek között Idris Elba is az alapítvány ösztöndíjasa volt, ennek köszönhetően kezdhette meg a képzést a National Youth Music Theatre-ben). Károly alapítványa ma már számos országgal működik együtt és csaknem egymillió fiatal életét változtatta meg: nem kérdés, hogy sikeresnek mondható, bár idén egy súlyos korrupciós ügybe keveredett, erről később.


Károlyt fiatalkora óta foglalkoztatja az építészet és különösképpen a környezettudatosság, már 21 évesen beszédet mondott a témában. Nemcsak a helyi, hanem a globális kihívások is izgatták, ami miatt sokan egyszerűen bogarasnak tartották. Nos, ötven évvel később kénytelen megkövetni a világ Károly herceg klímaváltozás miatti aggodalmát. Az akkori herceg egyébként nemcsak a fenntarthatóság, az ökológiai gazdálkodás, hanem a kertészkedés iránt is érdeklődött, ekkor sikerült kimondania azt a mondatot is, ami miatt sokan egy elkényeztetett lúzernek tartották.

Boldogan beszélek a növényekhez, a fákhoz, és hallgatom is őket. Szerintem ez nagyon fontos.

Az anyja munkabírását és apja akasztófahumorát öröklő Károly egyébként 1990-ben elindította saját, Duchy Originals nevű biomárkáját, amely fenntartható módon előállított termékeket árul. A kétezres évek elején többek között méregtelenítő tinktúrákat is, ez pedig jól illett Károly nem éppen tudományos megalapozottságú nézeteihez. Régebben ugyanis hevesen érvelt az alternatív gyógyászat és a homeopátia mellett, ez pedig számos tudományos intézmény ellenszenvét váltotta ki.

Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly?
Douglas Miller/Keystone/Getty Images

A fiatal Károly herceget több nőhöz is gyengéd szálak fűzték, ám ismert, hogy milyen események előzték meg, illetve követték a Diana hercegnővel való házasságát. A Károly részéről inkább kötelességnek tartott frigy 1981-ben egy tündérmesének látszó esküvőn teljesedett be a Szent Pál-székesegyházban, és bár hamarosan megszületett Vilmos, majd Harry herceg, a házasság korántsem volt felhőtlen. A következő évtized már a botrányok egész sorát hozta magával: külön- majd elválás, Kamillagate, az azóta elhíresült mondatok, amelyektől hangos volt a bulvársajtó, 

  • pl. Diana nyilatkozata, amelyben elmondta, hárman voltak ebben a házasságban, így egy kicsit zsúfolt volt, 
  • vagy Károly és Kamilla telefonbeszélgetése, amelyben Károly arról beszélt, hogy szeretne tampon lenni Kamilla hüvelyében. 
  • Diana egyébként azt sem félt elmondani, hogy nagyon kételkedik volt férje trónra való alkalmasságában.

A hosszas, botrányos csetepaté Diana 1997-es halálával ért véget. A hercegi pár akkorra már egy éve elvált, de Károly mindenképpen szerette volna, hogy a hercegnő királyi temetésben részesüljön. Károlyt állítólag rettentően lesújtotta Diana halála, ám ebben benne volt az is, hogy a fiai elvesztették az édesanyjukat, és persze az is, hogy mit jelent majd mindez a monarchiára nézve. 

Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly?
Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images

A megromlott házasságot több sorozat és film is feldolgozta, de a már említett A korona című Netflix-sorozat, és a tavalyi Spencer című Pablo Larraín film sem vádolható azzal, hogy ne lenne teljes mértékben Diana-párti. Károlyt hirtelen haragúnak, kicsinyesnek, az éretlenségét hatalommal kompenzáló hisztis kisfiúnak festik le, így nem csoda, ha Károly a szeretett Diana hercegnőt megcsaló, vele rendkívül rosszul bánó férjként él az emberek fejében. A zsúfolt házasság és a tamponügy után necces volt valahogy elfogadtatni az alattvalókkal Kamilla visszatérését, ám Károly hivatalosan is szerette volna őt társként az oldalán, így 2005-ben végül összeházasodtak, Kamilla pedig azóta is aktívan szolgálja a családot.

A bulvársajtóval kifejezetten nincs jóban Károly, Diana halálának idején – miután már szerelmi és szexuális életük minden részletét feltárták – felmerült a lapokban, hogy a hercegnek akár köze lehet a hercegnő balesetéhez. Károly később egyszerűen lerohadékozta az újságírókat. Jóllehet a vezető brit pletykalapok az elmúlt években inkább Harry és Meghan kiugrásán csámcsogtak a hozzájuk képest unalmassá öregedett Károly herceg helyett, a viszony most sem a legsimább köztük és az uralkodó között.

Lehet-e ennyi botrány után alkalmas király III. Károly?
Christopher Furlong/Getty Images

Bár Erzsébet királynő februárban arra szólította fel a brit közvéleményt, hogy támogassák a herceget és a hercegnőt, amikor Károly trónra lép, az Ipsos egy áprilisi közvélemény-kutatása szerint a britek közel fele gondolja úgy, hogy Károly helyett rögtön Vilmosnak kellene uralkodni. Az akkori kutatások szerint Károly a 7. legnépszerűbb királyi családtag, de a milleniumi generáció körében csak a 12. Nem segít az sem, hogy a szakmányban megjelenő, szaftos botránykönyvek folyamatosan arról írnak, hogy Károly „ragaszkodik az Edward-korabeli grandiózussághoz”, és minden rezidenciáján hatalmas személyzetet tart fent. Sőt, úgy tudni, bármelyik barátjához is látogat, viszi magával a saját kis luxuscikkeit, az ortopédágyát és a vécéülőkéjét.

A kényelmes élet mellett pedig az elmúlt időszakban korrupciós ügyekbe is keveredett a király, konkrétan néhány hónappal ezelőtt derült ki, hogy az alapítványa több mint 2 és fél millió font készpénzt fogadott el egy volt katari miniszterelnöktől (bőröndben és papírszatyorban), majd napvilágot látott, hogy Bakr és Safík Bin Laden szintén megdobták az alapítványt 1 millió fonttal. Ahogy a Time emlékeztet, Károlyt még azzal is megvádolták, hogy megpróbálta befolyásolni a brit kormányt.

Konkrétan 2015-ben derült ki, hogy bizalmas iratokat kapott a kormány belső működéséről, olyanokat, amelyeket még a miniszterek sem láthattak, ezért egy magas rangú parlamenti képviselő nemes egyszerűséggel Nagy-Britannia legtájékozottabb lobbistájának nevezte őt. A feljegyzések szerint Károly számos kérdéssel kapcsolatban lobbitevékenységet folytatott magas rangú politikusoknál az iraki háború alatti katonai helikoptervásárlástól kezdve az illegális halászatig. 

Anyja szoborszerű, mindig pártatlan attitűdjéhez képest Károly kifejezetten politikus alkat: a Politico által megszólaltatott szakértőnek ugyan nincsenek kétségei afelől, hogy Károly demokratikusan és törvényesen uralkodik majd, ugyanakkor felmerülhet a kérdés, hogy a király vajon megpróbálná-e a felhasználni az íratlan alkotmányban betöltött szerepét, hogy nagyobb befolyást gyakoroljon a Downing Street politikájára és gondolkodásmódjára. 70. születésnapján egyébként nekiszegezték a kérdést, hogy uralkodóként is amolyan aktivista maradna-e, mint amilyen a hercegsége alatt volt. Károly akkor rövidre zárta a választ:

Nem vagyok olyan hülye.

A következő időszakban kiderül, mennyire gondolta komolyan.

Nyitókép: Max Mumby/Indigo/Getty Images

#Életmód#károly herceg#iii. károly#iii. károly király#ii. erzsébet királynő#erzsébet királynő#brit trónörökös#trón#uralkodás#király#egyesült királyság#kamilla hercegné#diana hercegnő#ma

Címlapról ajánljuk