Választás 2022

Márki-Zay szerint mindent jól csináltak, Orbánnak üzent a lengyel miniszterelnök – élőben az újabb Fidesz-kétharmad első napjáról

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 6:47

Az újra kétharmaddal megválasztott Fidesz a legszegényebb településeken, míg az egyesült ellenzék a budai kerületekben tarolt. A nemzetközi sajtó szerint Orbán Viktor Putyin iránti barátsága tüske lesz a Nyugat oldalában. Csaknem 1,6 millióan szavaztak érvénytelenül a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazásán, de ez nem szerepel a kormánypárti média híradásaiban. 

  • 2022. április 3-án negyedszer is kétharmados győzelmet aratott Orbán Viktor pártja. 98 százalékos feldolgozottság mellett a Fidesznek 135, az egyesült ellenzéknek 56, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig 7 mandátum jut a Parlamentben.
  • Orbán Viktornak európai szélsőjobbos politikusok gratuláltak, és exkluzív interjút adott pártalapító társának, Bayer Zsoltnak.
  • Mint a részletes választási térkép mutatja, Budapesten csak két választókerületet nyert el a Fidesz, a vidék azonban narancssárga színbe öltözött, leszámítva a Pécset és Szegedet magába foglaló választókerületeket.
  • A hétfői nap az ellenzék részéről a számvetésé: a DK és a Jobbik elnöke vasárnap éjjeli nyilatkozataik alapján Márki-Zay Pétert hibáztatják azért, hogy az ellenzék mindössze a szavazatok 35,04 százalékát szerezte meg. 
  • Kovács Gergely, a Parlamentbe be nem jutott Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is azt mondta, Márki-Zay Pétert el lehet felejteni. A jelölt hódmezővásárhelyi ellenfele, Lázár János is hasonlóan fogalmazott.
  • A gyerekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett.

Az április 3-i országgyűlési választás éjszakájáról szóló élő közvetítésünket itt olvashatja.

Nyitókép: A Fidesz eredményváróján vasárnap este. Kummer János / Getty Images

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 5. - 11:49

Financial Times: Az EU-nak még több nyomást kell helyeznie Orbán Viktorra

A neves pénzügyi lap szerkesztőségi állásfoglalást osztott meg.

Nem kérdés, hogy tisztességtelenek voltak a magyar választások feltételei, viszont az igen, hogy miért fogtak ennyire mellé a közvéleménykutatók, írja a Financial Times szerkesztőségi állásfoglalásában, amit a HVG szemlézett.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 5. - 10:34

Üzentek az ellenzéki pártok: elkötelezettek az együttműködés mellett, de Márki-Zay Péter nevét nem írták le

Az elnökök közösen értékelték a kampányt.

Közleményt adott ki az ellenzéki összefogás hat pártja, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd. Arról adtak hírt: a pártelnökök közösen egyeztettek a kampány értékeléséről a választás másnapján, és továbbra is elkötelezettek az együttműködés mellett. Továbbá felvázolták „az előttünk álló időszak főbb feladatait és hat párt további együttműködésének kereteit.”

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 5. - 10:21

Hadházy Ákos: Hazugság, hogy az összefogás önmagában elegendő a Fidesz legyőzéséhez

A politikus ötven százalék feletti eredménnyel vitte a zuglói körzetet.

Interjút adott a 24.hu-nak Hadházy Ákos ellenzéki képviselő, akit Zuglóban több mint feles többséggel választottak meg. A politikus szerint „nincs más lehetőség, mint hogy mindent másképp csináljunk” az újabb fideszes kétharmad után.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 5. - 9:26

Márki-Zay Péter: Csodálatos kampányt építettünk

A jelölt megköszönte a képviselőjelöltek és az aktivisták munkáját.

„Csodálatos kampányt építettünk, és hatalmas köszönet jár azoknak a bátor embereknek, akik hóban-fagyban kint voltak az utcán, kopogtattak, pultoztak vagy aláírást gyűjtöttek” – írta Márki-Zay Péter Facebookon.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 20:47

Legfeljebb 300 ezer szavazatot nem számoltak még meg

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel voksolók szavazataival a hét végén lesz teljes a feldolgozottság.

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok – írja az MTI. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaztak, ahová ezeket a voksokat még várják.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 20:11

Már be is jelentette a Mi Hazánk: ha jónak látják, együtt szavaznak a Fidesszel a parlamentben

A kétharmados többség nem múlik rajtuk, de Dúró Dóra elnökhelyettes szerint csak az számít, egy törvényjavaslat jó-e a magyarságnak vagy nem.

Bár a Fidesznek egyedül, pontosabban a KDNP-vel szövetségben sikerült megszereznie a kétharmados többséget a parlamentben az április 3-i országgyűlési választáson, és így lényegében, teljes képviselői létszám mellett nincs szüksége külső támogatáshoz egyetlen döntéshez sem, a parlamentbe frissen bejutott Mi Hazánk már is jelezte: kész támogatni a Fidesz azon törvényjavaslatait, amellyel egyetértenek.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 17:38

„A Fideszre akart szavazni, de mondta, hogy magától nem tudja kitölteni a szavazólapot” – választási visszaélésről beszélt a megfenyegetett szavazatszámláló

Levideózta a roma szavazók szervezett szállítását a szavazókörbe, emiatt esett neki egy az egyik szervező. Április 3-án a szavazókörben olyanok is megjelentek, akiknek fogalmuk sem volt, hol kellene szavazniuk.

Telefonon érte utol az RTL Híradója azt a névtelenségét megtartó szavazatszámlálót, aki az április 3-i országgyűlési választás napján levideózta, ahogy szervezetten, mikrobuszokkal szállítják a szavazókat a település egyik szavazókörébe.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 17:00

Egy jó darabig matematikai esélye sem lehet az ellenzéknek a Fidesz legyőzésére

A Fidesz-KDNP minden 2018-as szavazóját el tudta vinni a szavazóurnákhoz, az ellenzék viszont csaknem 900 ezer voksolót veszített. Legalábbis ez olvasható ki a pártlistákra leadott szavazatszámokból.

A kormánypártok négy évvel korábban 2,6 millió hazai szavazatot kaptak, vasárnap viszont ezen felül még százezer voks érkezett rájuk. Az elmúlt 12 év listás szavazatai alapján egyébként úgy tűnik, ez a mintegy 2,7 milliós szám lehet a Fidesz-szavazók elméleti maximuma. Most ez a tömb állt szemben az ellenzékkel, amelyre az összefogás után csak 1,8 millióan szavaztak, miközben négy éve még összesen 2,7 millióan választották az együttműködésben résztvevő pártok valamelyikét. 

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 16:34

Kis Grófo Szijjártóval mulatott, Osváth Zsolt megsemmisült – így reagáltak a celebek a választási eredményekre

A nyilvánosság előtt véleményt alkotó celebek, hírességek egy része csalódott az újabb fideszes kétharmad miatt, mások viszont ünnepelnek. Összeszedtük, ki hogy reagált az eredményekre.

„Ez az egész rettenetes. Olyan mintha ránk tolatott volna egy kamion” – írta közösségimédia-oldalán Schilling Árpád rendező. Szerinte az eredményeknek „puszítóak lesznek a következményei”, fáj neki, hogy látja a kétségbeesést azok arcán, akik „mindent megtettek azért, hogy Magyarország legalább egy centit emelkedjen a mocsárból”.

körülbelül 2 évvel ezelőttTasi Annabella2022. április 4. - 15:48

„Csak a sírás fojtogató érzése maradt” – ellenzéki képviselők az újabb fideszes kétharmadról

Ellenzéki politikusokat kérdeztünk az országgyűlési választás eredményéről.

Egyedül, mindössze családja kíséretében állt ki vasárnap este szavazói elé az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. A Jobbik és a DK szerint ez Márki-Zay Péter saját kérése volt. A két párt elnöke nem sokkal később a kormányfő-jelöltet tette felelőssé a választási kudarcért. Az rtl.hu által megkérdezett ellenzéki politikusok ennél óvatosabbak voltak, és hangsúlyozták, meg kell tartani a törékeny egységet.

körülbelül 2 évvel ezelőttKovács-Angel Marianna2022. április 4. - 15:41

Még a kormányközeli közvélemény-kutatók sem számítottak ekkora Fidesz-diadalra

Ahogy négy éve, most sem tudták pontosan előre jelezni a felmérések a Fidesz valós, választásokon megmutatkozó erejét, miközben az ellenzék támogatottságát rendre túlbecsülték.

A szavazást megelőző, utolsó kutatást a Medián készítette az RTL megbízásából. Ebben, és más közvélemény-kutatók előrejelzésében is magabiztos Fidesz győzelemmel számoltak a szakértők, de még így is alulmérték a kormánypártok támogatottságát. Nem csak ők. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes cégek mennyire pontosan jelezték előre a 2022-es országgyűlési választás egyelőre még nem hivatalos eredményeit.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 14:08

Molnár Áron noÁr: Ezt a rendszert demokratikus úton nem lehet leváltani

A színész-rapper-aktivista szerint ez április 3-a tanulsága.

Keserű hangvételben kommentálta a választások eredményét Molnár Áron, azaz noÁr. Azt írta, az a vasárnapi nap tanulsága, hogy „ezt a rendszert demokratikus úton nem lehet leváltani”. Szerinte „rossz színház” lett a szavazás, és a hozzá hasonló szavazatszámlálók statiszták voltak „egy brutális rendszerben”.

körülbelül 2 évvel ezelőttMedvegy Gábor2022. április 4. - 13:29

Öt választókerület, ahol nagy vereség lett az összefogáshoz fűzött ellenzéki reményekből

2018-ban sok választókerületben jóval több szavazatot kaptak a külön induló ellenzékiek a győztes fideszes jelöltnél. Ez az előny azonban az idei választásra szinte mindenütt elolvadt.

Pedig négy évvel ezelőtt még az egyéni választókerületek csaknem felében kaptak összesen több szavazatot az ellenzéki pártok (DK, Együtt, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) indulói a kormánypárti jelöltnél, de csak 15 körzetben sikerült mandátumot szerezniük. Ezt akkor sokan az együttműködés hiányának tudták be. Éppen ezért a 2022-es választáson az ellenzéki pártokat az összefogás azzal kecsegtette, hogy ha minden választókerületben egyetlen erős ellenzéki jelöltet állítanak ki a Fidesz emberével szemben, érvényesíthetik a korábban széttöredezett előnyüket. 

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 13:22

Ha azt hiszi, hogy megemésztette a választást, még nem látta ezeket a mémeket

Paintet ragadt a magyar nép az újabb kétharmados győzelem fölötti öröme vagy bánata kifejezésére.

Ahogy az ukrajnai háború, a Brexit vagy bármelyik más választás esetében, úgy most sem maradhatott el az eredményre reagáló mémáradat. Facebookon, Redditen és Twitteren is próbálják a magyarok levezetni örömüket vagy bánatukat az ötödik fideszes kétharmad megmémesítésével. Ebből a tartalomtömegből igyekeztünk kiválogatni a legviccesebbeket.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 12:49

Putyin gratulált Orbán Viktor győzelméhez

Az orosz elnök közölte, hogy a kétoldalú kapcsolatok erősítése a magyar nép érdekeit szolgálja. 

Táviratban gratulált Orbán Viktornak Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Fidesz vasárnapi választási győzelméhez – írta hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség, a Kreml közleményére hivatkozva.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Választás 2022#választás#márki-zay péter#orbán viktor#kétharmad#fidesz#élő közvetítés#percről percre#mi hazánk#magyar kétfarkú kutya párt

Címlapról ajánljuk