Választás 2022

„A Fideszre akart szavazni, de mondta, hogy magától nem tudja kitölteni a szavazólapot” – választási visszaélésről beszélt a megfenyegetett szavazatszámláló

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 17:38

Levideózta a roma szavazók szervezett szállítását a szavazókörbe, emiatt esett neki egy az egyik szervező. Április 3-án a szavazókörben olyanok is megjelentek, akiknek fogalmuk sem volt, hol kellene szavazniuk.

Telefonon érte utol az RTL Híradója azt a névtelenségét megtartó szavazatszámlálót, aki az április 3-i országgyűlési választás napján levideózta, ahogy szervezetten, mikrobuszokkal szállítják a szavazókat a település egyik szavazókörébe.


A szavazatszámláló elmondta, hogy egy másik bizottsági taggal együtt odamentek a szavazókör előtt álló, a videón is látható sárga mikrobusz volánjánál ülő sofőrhöz, és megkérdezték tőle, mit csinál.

Ő pedig teljesen őszintén, kendőzetlenül elmondta nekik, hogy azt figyeli: a romák közül ki volt már szavazni és ki nem.

A számláló szerint a sofőr előtt volt egy nagy papír nevekkel, ő pedig folyamatosan telefonálgatott. Ekkor közölték vele, hogy felmerül a választási jogszabálysértés gyanúja az esetében. Ő azonban váltig állította, hogy nincs semmiféle törvénysértés és elküldte őket a fenébe.

Ezután visszaindultak a szavazókörbe, amikor megjelent a videón is látható kisbusz, amiből láthatóan mélyszegénységből, szegregátumból érkező romák szálltak ki. Ekkor szólt a társának, hogy egyértelműnek tűnik a szavazók szándékos szállítása. A társa bement és kihívta a bizottság elnökét. Ő pedig elkezdett filmezni a telefonjával. Ekkor indult meg fenyegetően felé a sofőr. A számláló szerint pusztán azért nem esett bántódása, mert folyamatosan hátrált és befejezte a videózást.

Az eset után visszament a szavazókörbe és kihívta a rendőröket. Ők beszéltek a fenyegetőző sofőrrel, majd nyomozók is érkeztek, akik hétfőn ki is hallgatták a számlálót. Elmondta, feljelentést tett garázdaság, erőszakkal fenyegetés és a választási eljárás rendje elleni bűntett gyanújával.

A számláló elmondta, a választás napján legalább 15-20 olyan roma szavazó érkezett a szavazókörbe, akikről kiderült, hogy nem is ott kell szavazniuk és fogalmuk sem volt róla, hol kellene azt megtenniük. Ebből vontuk le a következtetést, hogy szervezetten szállították ide őket a település szegregátumából.

Érzékeltetésül elmondta, volt köztük olyan szavazó, aki, amikor megkapta a bizottságtól a szavazólapot, azonnal tőlük kért segítséget.

A Fideszre akart szavazni, de mondta, hogy magától nem tudja kitölteni a szavazólapot

– mondta a számláló.

Nyitókép: RTL Híradó

#Választás 2022#választás#választási csalás#Videó

Címlapról ajánljuk