Választás 2022

Legfeljebb 300 ezer szavazatot nem számoltak még meg

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 20:47

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel voksolók szavazataival a hét végén lesz teljes a feldolgozottság.

Még legfeljebb 293 ezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező választó szavazatát nem számolták meg a szavazatszámláló bizottságok – írja az MTI. Ez a szám az átjelentkezéssel szavazók, a külképviseleteken voksolók és azok szavazataiból áll, akik olyan szavazókörben szavaztak, ahová ezeket a voksokat még várják.

Azok a választópolgárok, akik az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson nem lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen vagy a 145 külképviselet egyikén szavaztak, a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire voksoltak, így szavazataikat vissza kell juttatni a lakóhelyük szerinti választókerületbe.

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat. Mind a 106 egyéni választókerületben van azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis „várják” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait, és csak akkor számlálják össze a voksokat, amint azok is megérkeztek. Ezekben a szavazókörökben lezárták, leragasztották és a helyi választási irodába szállították az urnákat, ahol biztonságos helyen őrzik őket.

Az átjelentkezéssel szavazók zöld borítékai a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerülnek hétfőn.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Ezt követően az NVI választókerületenként szétválogatja ezeket a szavazatokat, majd eljuttatja a megfelelő választókerületekbe. Ott átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, amely szombaton felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

A valasztas.hu oldal mind a 106 egyéni választókerület esetében közzétette a megszámlálandó szavazatok lehetséges maximumát a külképviseleti szavazatok és átjelentkezettek szavazatainak megszámlálására kijelölt szavazókörökben. E szerint az „utazó szavazatokra váró 106 szavazókörbe összesen legfeljebb 293 087 szavazatot várnak: ez a szavazókörben leadott, a külképviseleti névjegyzékben lévők szavazataiból és az átjelentkezett választópolgárok szavazataiból áll össze.

A még hiányzó szavazatok érdemben persze nem módosítják a választás eredményét, egy-két egyéni mandátum sorsát azonban megfordíthatják. Erre a legnagyobb esély talán a budapesti 13. választókerületben van, ahol a fideszes Szatmáry Kristóf mindössze 38 szavazattal áll az ellenzéki Vajda Zoltán előtt.

Nyitókép: Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházában 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

#Választás 2022#Belföld#választás#szavazat

Címlapról ajánljuk