Választás 2022

Egy jó darabig matematikai esélye sem lehet az ellenzéknek a Fidesz legyőzésére

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 17:00

A Fidesz-KDNP minden 2018-as szavazóját el tudta vinni a szavazóurnákhoz, az ellenzék viszont csaknem 900 ezer voksolót veszített. Legalábbis ez olvasható ki a pártlistákra leadott szavazatszámokból.

A kormánypártok négy évvel korábban 2,6 millió hazai szavazatot kaptak, vasárnap viszont ezen felül még százezer voks érkezett rájuk. Az elmúlt 12 év listás szavazatai alapján egyébként úgy tűnik, ez a mintegy 2,7 milliós szám lehet a Fidesz-szavazók elméleti maximuma. Most ez a tömb állt szemben az ellenzékkel, amelyre az összefogás után csak 1,8 millióan szavaztak, miközben négy éve még összesen 2,7 millióan választották az együttműködésben résztvevő pártok valamelyikét. 

A két oldal támogatottsága tehát 2018-ban még majdnem egyforma volt, sőt, összességében akkor az ellenzékre valamivel többen is szavaztak, csak a sok pártlista miatt mindez szétforgácsolódott.

Azóta viszont az ellenzék tábora 900 ezer szavazóval csökkent, a két oldal közötti különbség pedig már egymilliós.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hová lettek ezek a szavazók, de egyebek közt közrejátszhatott, hogy:

  • Sok ellenzéki szimpatizáns nem akart szavazni egy olyan közös listára, amelyen szerepelt valamelyik neki nem tetsző politikus vagy párt.
  • A Mi Hazánk Mozgalomhoz pártolt a Jobbik-szavazók egy része, a párt vasárnap 318 ezer voksot gyűjtött be.
  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is erősödött, a korábbi csaknem 100 ezres tábor majdnem 170 ezer fősre duzzadt.
  • A választási részvétel alacsonyabb volt, négy éve 5,73 millióan szavaztak listákra, idén ennél majdnem 600 ezerrel kevesebben, 5,17 millióan.

Ezek alapján feltételezhető, hogy az ellenzék egyrészt több százezer szavazót veszített a kisebb pártok megjelenésével, másrészt nem sikerült a mozgósítás, azaz

az Egységben Magyarországért nem tudta elvinni a szavazóurnákhoz az ellenzéki szimpatizánsokat.

Ha az ezekből fakadó szavazatvesztést összeadjuk, meg is van az ellenzéki tábor hiányzó, mintegy egymillió szavazója. 

A Mi Hazánk megjelenése mindezeken felül azért lehet különösen aggasztó a kormánykritikus oldal számára, mert a párt bejutásával ismét létrejött a centrális erőtér. Legutóbb erre akkor volt példa, amikor a Jobbik még szélsőjobbolali pártként politizált, lényege pedig az, hogy a Fidesznek jobbról és balról is van ellenzéke.

A kormánypártok leváltásához szükséges 2,5-2,7 millió voksot ugyanakkor csak úgy lehet megszerezni, ha ez a „két ellenzék” összefog (nem várható, hogy megjelenik több százezer új választó), és miután arra igen kevés az esély, hogy a Mi Hazánk és az Egységben Magyarországért pártjai együttműködnek, 

egy jó darabig még matematikai esélye is alig lesz az ellenzéknek a Fidesz legyőzésére. 

A választási rendszer sajátosságai ugyanis kizárják annak lehetőségét, hogy jelentősebb politikai erők külön listákon indulva múlják felül a Fideszt.  

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Választás 2022#választási eredmény#listás szavazat#egységben magyarországért#fidesz-kdnp#mozgósítás#ma

Címlapról ajánljuk