Választás 2022

Hadházy Ákos: Hazugság, hogy az összefogás önmagában elegendő a Fidesz legyőzéséhez

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 5. 10:21

A politikus ötven százalék feletti eredménnyel vitte a zuglói körzetet.

Interjút adott a 24.hu-nak Hadházy Ákos ellenzéki képviselő, akit Zuglóban több mint feles többséggel választottak meg. A politikus szerint „nincs más lehetőség, mint hogy mindent másképp csináljunk” az újabb fideszes kétharmad után.

Arról beszélt: gyorsan javaslatokat tett az ellenzéknek, mert a pártoknak rá kell jönniük, hogy változtatni kell.

Nyilvánvaló önbecsapás, vagy ha durvábban fogalmazunk, akkor hazugság, hogy az összefogás önmagában elegendő a fideszes rendszer legyőzéséhez

– mondta. Szerinte megújulásra és ellenállásra is szükség lett volna, azonban ezek hiányoztak. Úgy véli, hiába mondta évekig, hogy ha nem formálják át a játékszabályokat, akkor elindulni sem érdemes a választásokon, mert ez lesz a vége.

Elmondta: talán ő is hibázott azzal, hogy korábban nem tudta meggyőzni erről az ellenzék többségét, és maga is remélte, hogy nem látja jól a dolgokat. Szerinte a diktatúra állandó emlegetése felesleges, mert aktívan tenni is kell az átalakításáért.

A választásokról úgy véli, hogy elcsalták őket, de ezt kimondani és sajnálkozni nem elég. A parlamenti képviselőktől radikálisabb lépéseket vár, szerinte felvehető a mandátum, „de csak akkor, ha arra használjuk, amikre kell.”

A képviselőktől azt várja el: csak akkor menjenek el a nyitóülésre, ha a későbbiekre fontos garanciákat kapnak. Ez egy fontos szimbólum lenne a szerinte elcsalt választás után.

Még az alábbiakról esett szó:

  • a garanciák, amiket elvár: szabad belépés a közintézményekbe, parlamenti vizsgálóbizottságot kisebbségből is lehessen indítani, konszenzussal kiválasztott vezető kerüljön a közmédia élére
  • nem vállalnak kockázatot azzal, ha megfosztják magukat a parlamenti szereplések adta nyilvánosságtól
  • inkább személyesen kell tartan a kapcsolatot a választókkal vidéken, „ezzel lehet ellensúlyozni azt, ami most is történt, hogy a falusi polgármesterek elhajtották a lakosságot a Fideszre szavazni”
  • nagyon rossz út szerinte az, hogy többen is az ellenzékből már a választás éjszakáján beleszálltak Márki-Zay Péterbe
  • „nagy veszély lenne, ha a most parlamentbe jutó ellenzéki pártok egyetértenének abban, hogy ők semmit nem csináltak rosszul”
  • a saját győzelme azért fontos üzenet, mert megmutatja, hogy mit kell csinálni, és hogy a szavazók az ellenzéknek sem nézik el a visszaéléseket
  • szerinte nehéz gazdasági helyzet jön, és rossz stratégia azon kárörvendeni, hogy a Fidesznek kell elvinni ezért a balhét

Hadházy Ákos korábban az RTL Híradó riportjában is értékelte a választások eredményét. Ekkor is arról beszélt, hogy az ellenzéknek meg kell újulnia.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#hadházy ákos#megújulás#ellenzék#márki-zay péter#zugló#mandátum#parlament#összefogás

Címlapról ajánljuk