Választás 2022

Financial Times: Az EU-nak még több nyomást kell helyeznie Orbán Viktorra

rtl.hurtl.hu

2022. április 5. 11:49

A neves pénzügyi lap szerkesztőségi állásfoglalást osztott meg.

Nem kérdés, hogy tisztességtelenek voltak a magyar választások feltételei, viszont az igen, hogy miért fogtak ennyire mellé a közvéleménykutatók, írja a Financial Times szerkesztőségi állásfoglalásában, amit a HVG szemlézett.

Szerintük az egyesült ellenzék példátlan egységet tanúsított, ám a miniszterelnök bevetette a médiafölényét, valamint neki kedvezett az egész választási rendszer, illetve az állami költségvetés is rendelkezésére állt. A rendszer barátai közben fű alatt gazdagodtak, és megjelent az irredentizmus is.

Az EU is elkezdett mozgolódni, hogy megakadályozza, hogy Orbán lebontsa a liberális értékeket és a politikai sokszínűséget. Ez főként a covid-alap visszatartását jelentette. 

Szerintük az uniónak ezután még határozottabban kell fellépnie, mivel a választás eredményéből látszik, hogy túl könnyű dolga volt Orbánnak és híveinek, és hogy még mindig bőven tudnak gazdagodni EU-s pénzekből.

A lap azt írja: a Fidesz győzelme nem hatalmazza fel a kormányt arra, hogy olytatódjon a liberális demokrácia lebontása, de arra sem, hogy a Fidesz sutba dobja az uniós alapelveket. Az uniót sürgetik, hogy a pénzek visszatartásával és a korrupciós ügyek vizsgálatával helyezzenek nyomást „Putyin legjobb barátjára az EU-ban”, akinek a módszerei emlékeztetnek az orosz vezérére.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Választás 2022#eu#pénz#fidesz#győzelem#nyomás#ellenzék

Címlapról ajánljuk