Választás 2022

Még a kormányközeli közvélemény-kutatók sem számítottak ekkora Fidesz-diadalra

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. április 4. 15:41

Ahogy négy éve, most sem tudták pontosan előre jelezni a felmérések a Fidesz valós, választásokon megmutatkozó erejét, miközben az ellenzék támogatottságát rendre túlbecsülték.

A szavazást megelőző, utolsó kutatást a Medián készítette az RTL megbízásából. Ebben, és más közvélemény-kutatók előrejelzésében is magabiztos Fidesz győzelemmel számoltak a szakértők, de még így is alulmérték a kormánypártok támogatottságát. Nem csak ők. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes cégek mennyire pontosan jelezték előre a 2022-es országgyűlési választás egyelőre még nem hivatalos eredményeit.

A vasárnapi utolsó, nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokban már látszott, hogy a Fidesz-KDNP támogatottságát nem kezdte ki sem a Covid-járvány, sem az orosz-ukrán háború, sőt magabiztosan vezettek. A felmérések ugyanakkor nem voltak pontosak: a kormánypártok a vártnál is nagyobb arányban nyerték a választást.

Ahhoz, hogy lássuk, az egyes intézetek milyen pontosan látták előre a választás kimenetelét, összevetettük az utolsó, általuk publikált számokat a Fidesz-KDNP valós, belföldi listás eredményével (a határon túli szavazók preferenciáit a közvélemény-kutatók értelemszerűen nem tudják mérni, így a levélszavazatokat figyelmen kívül hagytuk). A felmérésekből nem a „teljes népesség” körében mért adatokat használjuk, hanem a biztos szavazó pártválasztók vagy a választani tudók kategóriát.


Mint korábban megírtuk, 2018-ban is jelentősen alulmérték a kutatók a kormánypártok támogatottságát, és ez a trend – úgy tűnik – idén is folytatódott. A Fidesz-KDNP listáját itthon 2,7 millió ember, a választók 52,5 százaléka támogatta, míg a legpontosabb előrejelzést adó Medián és IDEA intézet is csak 50 százalékra számított. 

Érdekes, hogy a kormányközeli Századvég és a Nézőpont Intézet is kisebb, 49, illetve 47 százalékos támogatottságot mért a Fidesznek – legalábbis a nyilvánosságra hozott kutatásokban.

Az utolsó közvélemény-kutatások azonban sokkal nagyobbat tévedtek az egyesült ellenzék támogatottságának megítélésében.

Az Egységben Magyarország listája a hazai szavazatok mindössze 34,8 százalékát kapta, ami messze elmarad a várakozásoktól. Legközelebb a Medián járt a valós eredményhez, de ők is 40 százalékot mértek. Legnagyobbat a Publicus tévedett, amely utolsó felmérésében 47-47 százalékot jelzett a kormánypártnak és az ellenzéknek.

A közvélemény-kutatások eredményei befolyásolhatják a választók hangulatát, talán emiatt célozgatott Márki-Zay Péter arra, hogy az egyébként a legjobb becslést nyújtó Medián esetlegesen Orbán Viktor érdekei szerint mért. A kampányhajrában, az utolsó előtti, nagy Medián-kutatásban a Fidesznek 128, az ellenzék 71 mandátumot jeleztek előre. Márki-Zay Péter egy pécsi kampányeseményen – bár nem mondta ki a cég nevét – úgy fogalmazott: hetekkel ezelőtt megjósolta, hogy az emberek „ellenzékinek tűnő forrásból” is olyan híreket fognak kapni, amik a kedvüket szegik.

Ha Orbán Viktor tervezte volna ezt a kutatást, és hogy mikor és hol jelenik meg, pontosan ugyanezt csinálta volna. És ami úgy néz ki, mintha Orbán Viktor csinálta volna, azt sokszor tényleg Orbán Viktor csinálja

– fogalmazott. 

A vasárnap esti eredmények alapján a Medián, bár a legközelebb járt a végső eredményekhez, még felül is mérte az ellenzéket.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Választás 2022#fidesz#medián#idea#nézőpont#ma

Címlapról ajánljuk