Választás 2022

„Csak a sírás fojtogató érzése maradt” – ellenzéki képviselők az újabb fideszes kétharmadról

Tasi AnnabellaTasi Annabella

2022. április 4. 15:48

Ellenzéki politikusokat kérdeztünk az országgyűlési választás eredményéről.

Egyedül, mindössze családja kíséretében állt ki vasárnap este szavazói elé az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. A Jobbik és a DK szerint ez Márki-Zay Péter saját kérése volt. A két párt elnöke nem sokkal később a kormányfő-jelöltet tette felelőssé a választási kudarcért. Az rtl.hu által megkérdezett ellenzéki politikusok ennél óvatosabbak voltak, és hangsúlyozták, meg kell tartani a törékeny egységet.

Barkóczi Balázs: a baloldali szavazók baloldali válaszokat várnak

„Hittünk és bíztunk a kormányváltásban, de csak a sírás fojtogató érzése maradt” – jelentette ki Barkóczi Balázs az rtl.hu-nak. A DK politikusa szerint nem szabad feladni azt az utat, amire több mint egy éve együtt lépett az ellenzék, azt mondta, „a szabad és európai Magyarország ügyét képviselték”.

Gyurcsány Ferenc és Barkóczi Balázs – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


A DK politikusa nem kívánta részletezni, hogy mekkora szerepet töltött be Márki-Zay Péter az ellenzék kudarcos szereplésében, azt mondta, ez további elemzést kíván és a párt hétfői elnökségi ülésén pontosan ezt fogják megvitatni.

Annyi azonban biztos a politikus szerint, és ezt tartja a választások egyik tanulságának, hogy 

a baloldali szavazók – akik még mindig többen vannak, mint a Fidesz és a kormánypártok szavazói – baloldali válaszokat és baloldali megoldásokat várnak el tőlünk.

Minden pártelnök maga értékelte az eredményt, így tett Gyurcsány Ferenc is, aki úgy látta, hogy nincs ok az ünneplésre – utalt továbbá Barkóczi arra, hogy a DK elnöke vasárnapi beszédében nevének említése nélkül ugyan, de az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét hibáztatta az elért eredményért.

Barkóczi Balázs megjegyezte, az ellenzék kudarca az Orbán Viktor által felépített rendszer következménye is. „Orbán Viktor nemcsak, hogy elfoglalta az állami hivatalokat, az ügyészséget, a bíróságot, de megszállta a rendőrséget, a szabad sajtót, megszállta a polgári demokrácia minden olyan fórumát és az alapvető fundamentumait, amelyek nélkül egész egyszerűen egy rendszer nem működhet” – jelentette ki.

Tordai Bence: eddigi szövetségeseinket nem rugdosni vagy köpködni kell

Az rtl.hu-nak a Párbeszéd politikusa úgy értékelt: a háborús hangulatban a kormánypárti propagandagépezetnek sikerült megtalálnia azt a félelemkeltő kampányt, amivel azt éreztette az emberekben, hogy fizikai biztonságuk fenyegetve van, és az ellenzéket „hazug háborúpárti bélyeggel látta el”. Szerinte ez vezetett oda, hogy több százezer bizonytalan szavazó az utolsó pillanatban végül a kormánypártokra voksolt.

Márki-Zay Péter szerintem minden tiszteletet megérdemel azért az elszántságért, energiáért és az ügy iránti alázatért, amit az elmúlt hónapokban mutatott 

– jelentette ki Tordai Bence, megjegyezve, nem eredményre vezető, ha a vereséget egy ember nyakába próbálják varrni. „Eddigi szövetségeseinket nem rugdosni vagy köpködni kell, hanem tisztelettel kell bánni velük, azzal a felelősséggel, hogy tudjuk, lesz még közösen dolgunk” – üzente a párbeszédes politikus.

Tordai Bence az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. Március 10-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI


Szerinte most a „gyászmunkát” kell elvégezni, saját pártján belül pedig mindenkinek számot kell vetnie önmagával. „Biztos, hogy elkövettünk hibákat az ellenzéki oldalon, de azt hiszem, hogy ebben a helyzetben ez egy kicsit sorszerű volt” – fogalmazott.

Tordai Bence szerint „a lehető legrosszabb rémálom forgatókönyv” vált valóra azzal, hogy a Fidesz kétharmados győzelmet szerzett, a Mi Hazánk Mozgalom pedig bejutott a parlamentbe. Utóbbi sikere szerinte azt mutatja, hogy „a szélsőjobboldali, sokszor valóságtagadó politikának mégis van társadalmi támogatottsága”, ez egy válságtünet, annak a jele, hogy nagyon beteg a társadalom.

Értelmezése szerint a Mi Hazánk bejutása azzal is járhat, hogy a Fidesz megpróbálja újraépíteni a centrális erőtér rendszerét, rámutatva arra, hogy ők a mérsékelt centrum, és most már tőlük jobbra is van politikai erő.

Z. Kárpát Dániel: a teljes széthullás nem alternatíva

A Jobbik politikusa úgy látja, hogy az ellenzéknek azon kell dolgoznia, hogy potens kormányzóerő legyen abban az esetben, ha Orbán Viktor kormányát maga alá temeti „az elkerülhetetlen és részben maga által generált válsághelyzet”.

Z. Kárpát Dániel, az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI


Z. Kárpát Dániel az rtl.hu-nak elmondta, az előválasztáskor sokkal kedvezőbb csillagállás volt, a mérések adott esetben ellenzéki előnyről is szóltak, majd „ezt követően óriási fordulat következett be a választás napjára”. 

Hozzátette, önvizsgálatot kell tartani, „de látjuk, hogy komoly kommunikációs hibák léptek fel a rendszerben, Márki-Zay Péter részéről is”.

A jobbikos politikus azt mondta, tudomása szerint maga az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kérte, hogy vasárnap este egyedül, az ellenzéki pártok vezetői nélkül állhasson ki a szavazók elé, erről beszélt egyébként Varju László DK-alelnök is hétfő reggel az ATV-ben.

Hozzátette, a teljes széthullás most nem lehet alternatíva az ellenzéknek. Egyrészt azért, mert ha „az elkerülhetetlen és részben maga által generált válsághelyzet” a Fidesz-kormányt maga alá temeti, akkor az ellenzéknek készen kell állnia a kormányzásra, másrést szerinte a Fidesz választási rendszere sem hagy más lehetőséget az ellenzéknek. .  

A Mi Hazánk Mozgalom sikeréről a politikus azt mondta: még néhány hétnek el kell telnie ahhoz, hogy tisztán lássák ennek okait.

Nyitókép: Képernyőfotó / Facebook / Egységben Magyarországért

#Választás 2022#Belföld#politika#ellenzéki összefogás#eredmények#tordai bence#z. kárpát dániel#barkóczi balázs#dk#jobbik#párbeszéd magyarországért#mi hazánk mozgalom

Címlapról ajánljuk