Választás 2022

Márki-Zay szerint mindent jól csináltak, Orbánnak üzent a lengyel miniszterelnök – élőben az újabb Fidesz-kétharmad első napjáról

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 6:47

Az újra kétharmaddal megválasztott Fidesz a legszegényebb településeken, míg az egyesült ellenzék a budai kerületekben tarolt. A nemzetközi sajtó szerint Orbán Viktor Putyin iránti barátsága tüske lesz a Nyugat oldalában. Csaknem 1,6 millióan szavaztak érvénytelenül a kormány gyermekvédelminek nevezett népszavazásán, de ez nem szerepel a kormánypárti média híradásaiban. 

  • 2022. április 3-án negyedszer is kétharmados győzelmet aratott Orbán Viktor pártja. 98 százalékos feldolgozottság mellett a Fidesznek 135, az egyesült ellenzéknek 56, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig 7 mandátum jut a Parlamentben.
  • Orbán Viktornak európai szélsőjobbos politikusok gratuláltak, és exkluzív interjút adott pártalapító társának, Bayer Zsoltnak.
  • Mint a részletes választási térkép mutatja, Budapesten csak két választókerületet nyert el a Fidesz, a vidék azonban narancssárga színbe öltözött, leszámítva a Pécset és Szegedet magába foglaló választókerületeket.
  • A hétfői nap az ellenzék részéről a számvetésé: a DK és a Jobbik elnöke vasárnap éjjeli nyilatkozataik alapján Márki-Zay Pétert hibáztatják azért, hogy az ellenzék mindössze a szavazatok 35,04 százalékát szerezte meg. 
  • Kovács Gergely, a Parlamentbe be nem jutott Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is azt mondta, Márki-Zay Pétert el lehet felejteni. A jelölt hódmezővásárhelyi ellenfele, Lázár János is hasonlóan fogalmazott.
  • A gyerekvédelminek nevezett népszavazás érvénytelen lett.

Az április 3-i országgyűlési választás éjszakájáról szóló élő közvetítésünket itt olvashatja.

Nyitókép: A Fidesz eredményváróján vasárnap este. Kummer János / Getty Images

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 12:43

Guy Verhofstadt unfairnek nevezte a magyar választásokat, Kovács Zoltán beszólt neki

Twitteren kaptak hajba, a kommunikációs államtitkár szerint a liberális EP-képviselőnek „mindig sötét nap van”, ha Magyarországról van szó.

„A gyűlölet legyűrte a reményt egy szabad, de unfair választáson. Egy sötét nap ez a liberális demokrácia, Magyarország és az EU számára egy veszélyes időben” – írta Guy Verhofstadt liberális EP-képviselő, Belgium volt miniszterelnöke a Twitteren a magyarországi választásokról és a kétharmados Fidesz-győzelemről.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 12:07

Győztünk! – üzente Szanyi Tibor és az a párt, amelyik egy jelöltet sem tudott állítani

A Le az Adók 75%-ával és az ISZOMM számára úgy tűnik, az optimizmus a legfontosabb.

A VIII. kerületből posztolt Szanyi Tibor, a Baloldali Szövetség és az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje a párt eredményváróján. Annyit írt: „Győztünk!” 

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 11:58

A nyertes Orbántól még súlyosabb szankciókat kér Moszkva ellen a lengyel kormányfő

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, amikor a magyar választásról kérdezték. 

Németország a fő késleltetője az Oroszország elleni nagyon határozott szankcióknak, nem pedig Magyarország – jelentette ki az MTI beszámolója szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn, az ukrajnai háború fejleményeiről szóló sajtókonferencián, miután a Fidesz vasárnapi győzelméről kérdezték.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 11:58

Török Gábor brutális grafikonnal mutatott rá, mennyire nem jött be az ellenzék összefogása

A politikai elemző ábráján az látható, hány szavazatot szerzett összeadva az ellenzék 2002 óta a választásokon.

2018 és 2022 között brutálisan visszaesett azoknak a száma, akik az ellenzék pártjaira, illetve az egységes ellenzék listájára adták le szavazataikat – derült ki a hétfőn Török Gábor politikai elemző által megosztott ábrából.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 11:47

„Mindent jól csináltunk” – nyilatkozta Márki-Zay Péter a nemzetközi sajtónak

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje nem sokkal a vereséget beismerő beszéde után nyilatkozott.

Azt mondta, hogy szerinte mindent jól csináltak, és „az eredmények mégis azt mutatják, hogy 12 év agymosás után Orbán Viktor minden választást meg tud nyerni ebben az országban.” Számára ez volt a tanulság.

körülbelül 2 évvel ezelőttLőrincz Tamás2022. április 4. - 11:22

Az ellenzéki képviselők harmada újonc lesz, sok ismert politikus távozik a parlamentből

A momentumos képviselők mellett több új DK-s, valamint roma politikus is bekerült az Országgyűlésbe az Egységben Magyarországért közös listáján. 

Az ellenzéki pártok országos listájáról mindössze 38 parlamenti helyet lehetett szerezni, ami azt jelenti, hogy sok ismert politikus – miután egyéniben nem tudott nyerni – végül nem jutott be az Országgyűlésbe.  

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 11:09

Kivándorlás és külföldi munka – kiugrottak a keresések a Fidesz győzelme után

Ahogy a négy évvel korábbi választások után, most is megugrott azok száma, akik az ország elhagyásán gondolkodnak. 

Jól lehet látni a Google-ba beírt keresőszavak népszerűségét mutató Google Trends grafikonján, hogy mikor derült ki: a kormánypártok nyerték meg a vasárnapi országgyűlési választásokat. Azokban az órákban ugyanis jelentősen megnőtt azoknak az embereknek a száma, akik a következő szavakra kerestek rá.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 11:04

Márki-Zay Péter elmondta, miért nem gratulált Orbán Viktornak

Egyebek mellett azért, mert nem tudja a telefonszámát. Elismerte ugyanakkor, hogy ekkora arányú győzelmet biztosan nem a csalásnak köszönhet Orbán.

Nem hívta fel Orbán Viktort Márki-Zay Péter, hogy gratuláljon neki a választási győzelemért. Az ATV-nek azt mondta: azért nem, mert nincs meg neki a telefonszáma.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 11:00

Nem veri nagy dobra a kormánypárti média, hogy érvénytelen lett a népszavazás

A grafikonok csak az igenek és nemek arányát mutatják, a több mint másfél millió érvénytelen szavazat nélkül.

Ahogy mi is megírtuk, érvénytelen lett a kormány részéről gyermekvédelminek, a civilek részéről homofóbnak nevezett népszavazás: az egyes kérdésekre több mint másfél millió érvénytelen válasz érkezett.

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 10:34

A vidéki Magyarországtól a Putyin-barátságig – a világsajtó címlapjain a magyar választás

A nemzetközi sajtó is beszámolt róla, hogy a Fidesz-KDNP újabb kétharmados többséggel nyerte meg az országgyűlési választásokat.

A CNN cikkét úgy kezdi: „Magyarország autoriter vezetője, a régi orosz szövetséges Orbán Viktor kihirdette a győzelmet az ország parlamenti választásán, ez zsinórban a negyedik ciklusa hatalmon.”

körülbelül 2 évvel ezelőttrtl.hu2022. április 4. - 10:00

A Fidesz tarolt a legszegényebb településeken

Volt két olyan borsodi falu is, ahol mindenki a kormánypártok listájára szavazott. 

A freskófaluként elhíresült Bódvalenkén és a szintén borsodi Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott – írta a G7. A gazdasági lap arról számolt be, hogy a négy évvel korábbi választásokhoz hasonlóan most is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 9:54

Győzike G.w.M-et idézve gratulált a Fidesznek

Pedig G.w.M egy másik pártot támogatott. Győzike elbüszkélkedett, hogy a Fidesz tagjai folyamatosan nézik a posztjait.

„Kedves barátaim, követőim! Lehet minket szidni, de ezt a játszmát megnyertük! Ahogy drága barátom is mondja: Megcsináltuk, látod Fidesz, újra megcsináltuk! (a dal Gwm)” – írta Gáspár Győző Facebook-oldalán a választások eredményéről.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 9:46

Ha elege van a választásos hírekből, nézze meg, ahogy a vakvezetőnek tanuló kutyakölykök a hóban hemperegnek

Szigorúan politikamentes tartalom.

Vasárnap leesett a hó, és még hétfőn is látni hófoltokat országszerte. A szokatlan áprilisi időjárással ismerkedtek a Baráthelyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola kölykei is.

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 9:38

Hajnalig mulatott Rákay Philip, Deák Dániel és a többi fideszes influenszer

Ünnepelték, hogy „a baloldal megsemmisült”. Több, általában hevesen kommunikáló influenszer viszont szokatlanul szolidan nyilvánult meg.

„Ez egy hatalmas győzelem, amiben komoly szerepe volt a Megafon csapatának és a rengeteg kedves követőnknek!” – üzente Deák Dániel, a XXI. Század Intézet nevű kormányközeli intézmény elemzője Facebookon. Egy másik posztban, amin Rákay Philippel, Kötter Tamással és Bohár Dániellel, szintén a Megafon tagjaival látható, azt írta: „Hajnalig mulatunk!”

körülbelül 2 évvel ezelőttMohos Máté2022. április 4. - 8:59

G.w.M az eredményhirdetés előtt: Gattyánék „letarolták a kampányt”, G.w.M egy órával később: „Oldalt választottál. Szóval most csend legyen.”

A Megoldás Mozgalom végül egy százalék körül végzett a választásokon.

Sűrű este volt a tegnapi, így majdnem lemaradtunk G.w.M Instagram-sztorijáról, amelyben #NEMREKLÁM hashtaggel pózolt a Gattyán György féle Megoldás Mozgalom aktivistáival és L.L. Juniorral, aki egy fideszes kampányrendezvényen is fellépett.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Választás 2022#választás#márki-zay péter#orbán viktor#kétharmad#fidesz#élő közvetítés#percről percre#mi hazánk#magyar kétfarkú kutya párt

Címlapról ajánljuk