Választás 2022

Nem veri nagy dobra a kormánypárti média, hogy érvénytelen lett a népszavazás

Mohos MátéMohos Máté

2022. április 4. 11:00

A grafikonok csak az igenek és nemek arányát mutatják, a több mint másfél millió érvénytelen szavazat nélkül.

Ahogy mi is megírtuk, érvénytelen lett a kormány részéről gyermekvédelminek, a civilek részéről homofóbnak nevezett népszavazás: az egyes kérdésekre több mint másfél millió érvénytelen válasz érkezett.

Ha az ember csak a kormányközeli média termékeit fogyasztja, ez a tény lehet, hogy nem annyira egyértelmű számára.

Míg ezek a lapok hosszan és sok cikkben foglalkoznak a Fidesz győzelmével a választásokon, a népszavazás eredménye nem szerepel súlyához mérten.

A Híradó honlapján egy cikkben sem foglalják össze eredménytelenként a népszavazást, csupán átveszik a szavazas.hu közleményeit a részeredményekből. Csak az abban szereplő adatokból derül ki, hogy ilyen eredmény született. A címlapra ezek közül csupán egyet tettek ki, és itt sem szerepel az érvénytelenség.

A Magyar Nemzeten és az Origón hasonló a helyzet. Utóbbi címlapján egy cikk sem szerepel a népszavazás eredményéről, míg előbbi a következő címet adta anyagának: „Elsöprő a nemek aránya a gyermekvédelmi népszavazáson”.

Ők a leadben azért hozzáteszik: „bár az adatok 91,55 százalékos feldolgozottsága alapján a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson több mint hárommillióan nyilvánítottak véleményt, és a kérdésekre adott válaszokra az elsöprő többség nemmel válaszolt, a referendum mégsem tekinthető érvényesnek.”

A két lap ráadásul szemmel láthatóan ugyanazt a grafikont használja az eredmények szemléltetésére. Az ábra csak az igenek és a nemek arányát mutatja, de nem szerepelnek rajtuk az érvénytelenül leadott szavazatok (valószínűleg a Mediaworks központilag elkészített grafikonjáról van szó):

A Pesti Srácok címlapján szintén nem szerepel hír az eredményről, ők ráadásul eddig a részeredményeket sem írták meg külön cikkben. Csupán az élő anyagukban vették át a valasztas.hu adatait, külön nem ejtve szót arról, hogy az végül érvénytelen lett.

A Mandiner röviden jegyzi meg, hogy a voksolás nem érte el az érvényességi küszöböt. A Nemzethez hasonlóan KESMA-hoz tartozó vidéki lapok is ugyanazzal a grafikonnal, a nemek magas arányának hangsúlyozásával számolnak be a hírről.

A legkreatívabb érvénytelen szavazatokat külön cikkben gyűjtöttük össze. A témával az RTL Híradó is foglalkozott.

#Választás 2022#népszavazás#gyermekvédelem#homofóbia#érvénytelen#média#mediaworks#magyar nemzet#origo

Címlapról ajánljuk