Választás 2022

A vidéki Magyarországtól a Putyin-barátságig – a világsajtó címlapjain a magyar választás

rtl.hurtl.hu

2022. április 4. 10:34

A nemzetközi sajtó is beszámolt róla, hogy a Fidesz-KDNP újabb kétharmados többséggel nyerte meg az országgyűlési választásokat.

A CNN cikkét úgy kezdi: „Magyarország autoriter vezetője, a régi orosz szövetséges Orbán Viktor kihirdette a győzelmet az ország parlamenti választásán, ez zsinórban a negyedik ciklusa hatalmon.”

A cikk szerint a választási kampányt Moszkva ukrajnai inváziója uralta, emiatt a figyelem középpontjába került Orbán Viktor hosszan tartó kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Orbán győzelmi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt nevezte az egyik „ellenfélnek”, akit le kellett győznie a kampányban, áll a CNN cikkében. Hozzáteszik: Magyarország erősen függ az orosz energiától, Orbán pedig elkerülte, hogy elítélje Putyin támadását a szomszédos állam ellen, megnehezítve az EU azon erőfeszítéseit, hogy egységes frontot alkosson az orosz elnök ellen.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a BBC is elemzést közölt a magyarországi választásokról. Azt írják: Orbán győzelme „fejfájást okoz” az EU számára. A cikk emlékeztet: olyan jól működött a magyar kormány PR-gépezete, hogy a Putyinnal jó kapcsolatot ápoló miniszterelnököt sikerült békecsinálóként bemutatni úgy, hogy közben ő nem állt ki Oroszország ellen.

A National Public Radio, az Amerikai Egyesült Államok egyik legismertebb közszolgálati rádiója is foglalkozott Magyarországgal. A műsorvezető arról beszélt, hogy Magyarországon elporladtak a demokratikus intézmények és az emberi jogok, az Európai Unió pedig erre úgy reagált, hogy visszatartott némi támogatást. De hogyan reagáltak erre a választók? Rob Schmitz, a rádió budapesti tudósítója szerint

Orbán világossá tette, hogy azt szeretné, ha kormánya jobban hasonlítana Oroszországéra vagy Kínáéra, és kevésbé a nyugati demokráciákra. Orbán politikai bázisa a vidéki Magyarországon van, és a kozmopolita Budapesten élő kétmillió ember többsége nem ért egyet az elképzeléseivel

– mondta, majd bejátszottak egy beszélgetést egy budapesti választóval. (Az alábbi térképen a 106 egyéni választókörzet eredményeit tüntettük fel.)

A Wall Street Journal cikkében Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi barátjának nevezi Orbán Viktort az uniós vezetők klubjában. A lap szerint a Fidesz győzelme egyfajta referendum Orbán Viktor ígéretéről, miszerint

blokkolja Ukrajna támogatását a háborúban. 

A lap szerint Orbán óriási harcokat indít Európáért. Kiemelik: bár a nyugati vezetők vasárnap megdöbbenésüknek adtak hangot az orosz csapatok által Kijeven kívül elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt, Orbán győzelme valószínűleg tovább súlyosbította a nézeteltéréseket a nyugati szövetségben azzal kapcsolatban, hogy mennyi áldozat kérhető a választóktól Ukrajna miatt, és csökkenti a további esélyeket a szankciókra, különösen az energia területén.

A német Tagesschau szerint a Fidesz győzelme várható volt, de a vasárnapi diadal még saját táborát is meglepte. A cikkben arra is kitérnek, hogy az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség eredménye messze elmaradt a várakozásoktól. A nemzetiségek számára elérhető mandátumot szerzett a német kisebbség képviselője, akit a Fidesz szövetségeseként tartanak számon, teszik hozzá.

Az adatok ismertetésével mutatta be a választás eredményét az osztrák ORF. Megjegyzik: Orbán 2010 óta van kormányon Magyarországon, kritikusai tekintélyelvű kormányzási stílussal vádolják. Az EU-ban számos konfliktust indított, például a menedékjog megsértésével és a civil szervezeteket zaklató intézkedésekkel, teszik hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való közelsége is nyugtalanító. Orbán még az Ukrajna elleni orosz katonai támadás után sem igazán határolódott el tőle

– áll a cikkben.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Választás 2022#orbán viktor#cnn#bbc#wsj#orf

Címlapról ajánljuk