Ez történik a testeddel, ha minden nap uborkát eszel
2025. október 3. 6:39
Az uborka ropogós, üdítő és szinte tiszta víz – nem véletlen, hogy szívesen tesszük salátába, szendvicsbe vagy csak magában ropogtatjuk. De vajon mi történik, ha minden nap beiktatod az étrendedbe? Vajon árt vagy inkább segít? Nézzük, mit mond a tudomány és a dietetika!
Uborka = több víz, kevesebb kalória
Az uborka igazi vízbomba: 96%-a víz, így szinte kalóriamentes. 100 gramm mindössze 12 kalóriát tartalmaz, miközben ad egy kevés rostot, C-vitamint, káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat. Az uborkahéjban rejlik a legtöbb tápanyag – ezért érdemes bio változatot választani, és nem meghámozni.
6 ok, amiért megéri minden nap uborkát enni
1. Természetes hidratálás
Ha nehezen iszod meg a napi 2 liter vizet, az uborka segít – szinte megeszed vele a szükséges folyadékot.
2. Kalóriakímélő nasi
Ha nassolnál, de kerülnéd a chipset, a felkarikázott uborka tökéletes alternatíva. Túróval, humusszal vagy egy kevés tengeri sóval mennyei!
3. Segíthet a fogyásban
Alacsony kalóriatartalma és magas víz-rost aránya miatt az uborka laktat, miközben támogatja a kalóriadeficitet.
4. Szép bőr belülről
Antioxidánsai és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagai segítenek a bőr hidratálásában és megnyugtatásában – nem véletlen, hogy arcpakolásokban is találkozunk vele.
5. Friss lehelet
Az uborkában lévő fitokemikáliák segíthetnek a kellemetlen szagok semlegesítésében. Ebéd után egy szelet uborka frissítőbb lehet, mint egy rágó.
6. Egészségügyi pluszok
Kutatások szerint az uborka antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású lehet. Hagyományosan használták magas vérnyomás, koleszterin vagy emésztési gondok támogatására – bár természetesen nem helyettesít gyógyszert.
Van árnyoldala is?
- Szezon és környezet – Télen többnyire Spanyolországból vagy Hollandiából érkezik, hosszú szállítás után, nagy ökológiai lábnyommal.
- Permetmaradványok – A nem bio uborkákban előfordulhatnak növényvédőszer-maradványok, bár a határérték alatt.
- Keserű uborka veszélye – Ha az uborka keserű, abban lehet cucurbitacin, ami gyomorgörcsöt, hasmenést okozhat. Ilyenkor jobb félretenni.
- Élelmiszerpazarlás – A szupermarketek gyakran a szép, egyenes uborkát részesítik előnyben, a görbébbeket sokszor kidobják. Piacon, helyi termelőtől vásárolva ezen változtathatunk.
Mennyi az ideális?
Nincs felső határ, de érdemes változatosan étkezni. Az ajánlás szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyassz – ennek egy részét bátran kitevheti az uborka, de kombináld paradicsommal, paprikával, répával vagy hüvelyesekkel, hogy teljes legyen a tápanyagpaletta.
Az uborka napi fogyasztása egészséges, frissítő és kalóriabarát szokás lehet – amennyiben szezonális, jó minőségű, és nem keserű példányt választasz. Hidratál, támogatja a bőrt, segít a fogyásban, és még a leheletet is felfrissíti. De mint mindenben, itt is a változatosság a kulcs: ne csak uborkát ropogtass, hanem építsd be a színes zöldségeket is a tányérodra.
Fotó: Freepik