Ez történik a testeddel, ha minden nap uborkát eszel

rtl.hurtl.hu

2025. október 3. 6:39

Az uborka ropogós, üdítő és szinte tiszta víz – nem véletlen, hogy szívesen tesszük salátába, szendvicsbe vagy csak magában ropogtatjuk. De vajon mi történik, ha minden nap beiktatod az étrendedbe? Vajon árt vagy inkább segít? Nézzük, mit mond a tudomány és a dietetika!

Uborka = több víz, kevesebb kalória

Az uborka igazi vízbomba: 96%-a víz, így szinte kalóriamentes. 100 gramm mindössze 12 kalóriát tartalmaz, miközben ad egy kevés rostot, C-vitamint, káliumot, magnéziumot és B-vitaminokat. Az uborkahéjban rejlik a legtöbb tápanyag – ezért érdemes bio változatot választani, és nem meghámozni.

8 evési szokás, ami sokat elárul a személyiségedről
8 evési szokás, ami sokat elárul a személyiségedről

6 ok, amiért megéri minden nap uborkát enni

1. Természetes hidratálás

Ha nehezen iszod meg a napi 2 liter vizet, az uborka segít – szinte megeszed vele a szükséges folyadékot.

Ezért veszélyes, ha nem iszol napi 6-8 pohár vizet
Ezért veszélyes, ha nem iszol napi 6-8 pohár vizet

2. Kalóriakímélő nasi

Ha nassolnál, de kerülnéd a chipset, a felkarikázott uborka tökéletes alternatíva. Túróval, humusszal vagy egy kevés tengeri sóval mennyei!

3. Segíthet a fogyásban

Alacsony kalóriatartalma és magas víz-rost aránya miatt az uborka laktat, miközben támogatja a kalóriadeficitet.

4. Szép bőr belülről

Antioxidánsai és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagai segítenek a bőr hidratálásában és megnyugtatásában – nem véletlen, hogy arcpakolásokban is találkozunk vele.

5. Friss lehelet

Az uborkában lévő fitokemikáliák segíthetnek a kellemetlen szagok semlegesítésében. Ebéd után egy szelet uborka frissítőbb lehet, mint egy rágó.

Szabadulj meg a kellemetlen lehelettől – gyorsan, hatékonyan, otthon!
Szabadulj meg a kellemetlen lehelettől – gyorsan, hatékonyan, otthon!

6. Egészségügyi pluszok

Kutatások szerint az uborka antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású lehet. Hagyományosan használták magas vérnyomás, koleszterin vagy emésztési gondok támogatására – bár természetesen nem helyettesít gyógyszert.

Nagyiféle hideg uborkaleves: ez a nosztalgikus recept most újra hódít
Nagyiféle hideg uborkaleves: ez a nosztalgikus recept most újra hódít

Van árnyoldala is?

  • Szezon és környezet – Télen többnyire Spanyolországból vagy Hollandiából érkezik, hosszú szállítás után, nagy ökológiai lábnyommal.
  • Permetmaradványok – A nem bio uborkákban előfordulhatnak növényvédőszer-maradványok, bár a határérték alatt.
  • Keserű uborka veszélye – Ha az uborka keserű, abban lehet cucurbitacin, ami gyomorgörcsöt, hasmenést okozhat. Ilyenkor jobb félretenni.
  • Élelmiszerpazarlás – A szupermarketek gyakran a szép, egyenes uborkát részesítik előnyben, a görbébbeket sokszor kidobják. Piacon, helyi termelőtől vásárolva ezen változtathatunk.

Mennyi az ideális?

Nincs felső határ, de érdemes változatosan étkezni. Az ajánlás szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyassz – ennek egy részét bátran kitevheti az uborka, de kombináld paradicsommal, paprikával, répával vagy hüvelyesekkel, hogy teljes legyen a tápanyagpaletta.

Az uborka napi fogyasztása egészséges, frissítő és kalóriabarát szokás lehet – amennyiben szezonális, jó minőségű, és nem keserű példányt választasz. Hidratál, támogatja a bőrt, segít a fogyásban, és még a leheletet is felfrissíti. De mint mindenben, itt is a változatosság a kulcs: ne csak uborkát ropogtass, hanem építsd be a színes zöldségeket is a tányérodra.

Fotó: Freepik

Kapcsolódó tartalom