Nagyiféle hideg uborkaleves: ez a nosztalgikus recept most újra hódít
2025. július 13. 10:22
A nyári melegben nincs is jobb egy gyorsan elkészíthető, hűsítő fogásnál. Ez a nagymamák által is kedvelt hideg uborkaleves csupán 4 hozzávalót igényel, mégis elképesztően frissítő. Ha szeretnéd egyszerre kímélni a gyomrod és lehűteni magad, ezt a receptet imádni fogod!
Sokan úgy vagyunk vele, hogy a leves forrón az igazi. Gőzölögjön, csípje meg a nyelvet, legyen sűrű, melegítő – különösen télen. De amikor a hőmérséklet nyáron eléri vagy túllépi a 25-30 fokot, egy tányér forró étel hirtelen már nem is tűnik olyan vonzónak. Salátát és hideg falatokat viszont nem lehet minden egyes nap enni, legalábbis anélkül, hogy egy kis változatosságra ne vágynánk.
Ekkor jön képbe a hideg uborkaleves, ami tökéletes alternatíva lehet a megszokott nyári menühöz. Könnyű, frissítő, gyorsan elkészíthető, és mégis laktató – igazi életmentő ebéd vagy vacsora egy forró napon.
Klasszikus nyári recept – egyszerű, mint otthon
Ez a hideg uborkaleves pont azt adja, amit egy nyári ételtől várunk: hűsít, feltölt, és nem nehezít el. A recept egy igazi nagymamásan klasszikus – nincs benne semmi felesleges, csak néhány friss alapanyag, egy kis fűszer, és máris kész a tökéletes nyári fogás.
Hozzávalók (4 főre):
- 1 db kígyóuborka (kb. 500 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 g natúr joghurt
- Só, fehér bors, édesnemes paprika
- 1 csokor friss kapor
Elkészítés:
- Az uborkát alaposan megmossuk. Egy kisebb darabot (kb. 50 g) félreteszünk, és apró kockákra vagy vékony karikákra vágunk – ezek kerülnek majd a leves tetejére.
- A maradék uborkát meghámozzuk, feldaraboljuk.
- A fokhagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk. Az uborkával és a joghurttal együtt egy magas falú tálba tesszük, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
- Sóval, fehér borssal és egy kevés édesnemes paprikával ízesítjük – mindenki saját ízlése szerint.
- A kaprot megmossuk, lecsepegtetjük. Néhány szálat félreteszünk a díszítéshez, a többit finomra aprítjuk, és belekeverjük a levesbe.
- A kész levest hűtve tálaljuk – kis tálkákban vagy poharakban –, a tetejére jöhetnek az uborkadarabkák és egy-egy szál friss kapor.
Ha a leves nem lenne elég hideg, néhány jégkockával extra frissítővé tehetjük. Egy kevés citrom- vagy lime-lé, illetve néhány levél menta új szintre emeli az élményt – igazi nyári wellness az ebédlőasztalon.
Kapcsolódó tartalmak:
Fotó: Getty Images