Hideg meggyleves recept – frissítő nyári finomság
2025. július 6. 9:50
A nyári melegben nincs is jobb, mint egy hűsítő, gyümölcsös leves, ami egyszerre frissít és táplál. A hideg meggyleves tökéletes választás: könnyed, ízletes, és különleges fűszerekkel fűszerezve igazi gasztronómiai élményt nyújt. Nem csak a magyar konyha kedvence, de remek nyári fogás, amit könnyedén elkészíthetsz otthon is.
A hideg meggyleves egy könnyű, frissítő és különleges nyári étel, amelyet egyszerű elkészíteni, és garantáltan feldobja a kánikulai napokat. Kísérletezz bátran a fűszerekkel és a gyümölcsökkel, hogy megtaláld a számodra legfinomabb verziót! Jó étvágyat kívánunk a hűsítő ízekhez!
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g friss meggy
- 1 citrom
- 120 g kristálycukor
- 1 csipet só
- kisujjnyi fahéj
- 6-8 szegfűszeg
- 30 g rizsliszt
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
- A meggyet alaposan mosd meg, csepegtesd le, majd magozd ki. A citrom héját kétujjnyi csíkokra vágd le, hogy megőrizze aromáját, majd facsard ki a levét és szűrd át, hogy tiszta, magmentes citromlevet kapj.
- Egy lábasban forralj fel 8 dl vizet a cukorral, sóval, citromlével, citromhéjjal, fahéjjal, és a szegfűszeget teatojásba zárva. Ez megkönnyíti majd az eltávolítást a főzés végén. Ebbe a fűszeres lébe dobd bele a meggyet, majd forrald éppen csak egy-két percig, hogy a gyümölcs megőrizze zamatos ízét.
- A rizslisztet keverd simára a tejföllel, majd a levesből vegyél ki egy-két merőkanálnyit, és hígítsd vele a habarást. Ezután folyamatos keverés mellett öntsd vissza a levesbe, és mérsékelt lángon forrald 3 percig, hogy besűrűsödjön. Az edényt vedd le a tűzről, fedd le, és egy hideg vízzel teli tálba állítva hagyd teljesen kihűlni. Ezután tedd be a hűtőbe legalább 3-4 órára.
- Tálaláskor távolítsd el a fahéjat, citromhéjat és a teatojást. Mélytányérokba vagy tálkákba szedd a hideg levest. Díszítheted tejszínhabgaluskával vagy rózsával, pirított mandulaforgáccsal, valamint friss citromfű vagy mentalevéllel. Jéghidegen a legfinomabb, de másnap még ízletesebb lesz!
Extra tippek
- Gyümölcsválaszték: Készítheted bármilyen karakteres gyümölcsből vagy befőttből is. Például ribizli, egres, málna, szeder vagy áfonya is kiváló. A bogyós gyümölcsöket szűrés vagy áttörés előtt ajánlott, hogy eltávolítsd a magokat és a héjat.
- Borral még karakteresebb: Adj a főzőléhez 2 dl jó minőségű, testes vörösbort, így egy igazán különleges, fűszeres ízvilágú levest kapsz.
- Más sűrítők: Rizsliszt helyett használhatsz vaníliás pudingport is, amit előtte simára keversz kevés hideg vízzel vagy tejjel.
Miért érdemes rizslisztet használni?
A rizsliszt szuper segítőtárs a levesek sűrítésében, mert nem csomósodik össze, és rövidebb főzési idő alatt tökéletesen besűríti az ételt, így megőrzi a friss, nyers ízeket, amit a búzaliszttel nehéz lenne elérni.
Ez is érdekelhet: Drágább vagy olcsóbb lesz a dinnye? Utánajártunk a júliusi gyümölcsáraknak
Fotó: Getty Images