EUEurópa

Jön a meleg és inkább hideget ennél? Íme a bolgár tarator, egy igazán hűsítő fogás

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 10:57

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Bulgária nyári kedvencét, íme a tarator, vagyis a bolgár uborkás hideg leves.

A tarator egy bolgár hideg leves, amely az egyszerű, de nagyszerű elvét követi. A leves joghurtból, uborkából, fokhagymából, apróra vágott kaporból, napraforgóolajból, dióból és egy kis vízből készül. Jól behűtve tálalják, és különösen népszerű a forró nyári napokon.

Hozzávalók

  • 1 csésze joghurt
  • 2 uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ tavaszi kapor
  • 50 g feldarabolt dió
  • 30 ml napraforgóolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet fekete bors

Elkészítése

  1. Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk apró kockákra vagy reszeljük le egy nagy reszelőn, majd tegyük egy mély tálba. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a sót, a borsot és az olajat.
  2. A joghurtot öntsük az uborkára, majd folyamatos kevergetés mellett lassanként adjunk hozzá vizet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Ekkor már tálalásra alkalmas a leves, de igény szerint betehetjük a hűtőbe, ha hidegebben szeretnénk fogyasztani.
  3. Levesbetétként tarhonyát adhatunk hozzá, majd dióval megszórva tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#ezt eszi európa#bulgária#recept#tarator#nemzeti étel#bolgár#leves#hideg