2024. április 14. 10:57
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Ebben a részben lássuk Bulgária nyári kedvencét, íme a tarator, vagyis a bolgár uborkás hideg leves.
A tarator egy bolgár hideg leves, amely az egyszerű, de nagyszerű elvét követi. A leves joghurtból, uborkából, fokhagymából, apróra vágott kaporból, napraforgóolajból, dióból és egy kis vízből készül. Jól behűtve tálalják, és különösen népszerű a forró nyári napokon.
Hozzávalók
- 1 csésze joghurt
- 2 uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tavaszi kapor
- 50 g feldarabolt dió
- 30 ml napraforgóolaj
- 1 teáskanál só
- 1 csipet fekete bors
Elkészítése
- Hámozzuk meg az uborkát, vágjuk apró kockákra vagy reszeljük le egy nagy reszelőn, majd tegyük egy mély tálba. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot, a sót, a borsot és az olajat.
- A joghurtot öntsük az uborkára, majd folyamatos kevergetés mellett lassanként adjunk hozzá vizet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Ekkor már tálalásra alkalmas a leves, de igény szerint betehetjük a hűtőbe, ha hidegebben szeretnénk fogyasztani.
- Levesbetétként tarhonyát adhatunk hozzá, majd dióval megszórva tálalhatjuk.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem