Mennyei fahéjas csiga– az őszi reggelek megunhatatlan kedvence
2025. október 1. 7:00
Ahogy beköszönt az október, a hűvösebb reggelek és a hosszabb esték valami meleg, illatos finomságért kiáltanak. Erre a szerepre tökéletesen beillik egy klasszikus kedvenc: a fahéjas csiga, amihez ez a recept garantáltan minden alkalommal beválik. Nem véletlen, hogy mindig elfogy, bármennyit is készítesz
Miért szeretjük?
- Puha, foszlós tészta: a gondosan kelesztett, vajas tészta már az illatával elcsábít.
- Fahéjas-cukros töltelék: az olvadt vaj és a barna cukor a fahéjjal együtt sülve aranybarnára karamellizálódik.
- Édes koronázás: a langyos csigákra csorgatott, enyhén vajas cukormáz az a pont, ahol az ellenállás értelmetlenné válik.
Hozzávalók 12 csigához
A tésztához:
- 160 ml langyos tej
- 4 dkg friss élesztő
- 10 dkg kristálycukor
- 2 db tojás
- 45 dkg kenyérliszt (vagy BL55)
- 1 tk só
- 55 g puha vaj
A töltelékhez:
- 8 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg barna cukor
- 3 ek őrölt fahéj
A cukormázhoz:
- 2 ek víz
- 2 ek puha vaj
- 15 dkg porcukor
Elkészítés lépésről lépésre
- Olvaszd fel a vajat, keverd el benne a barna cukrot és a fahéjat, majd tedd félre.
- Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatod, majd a többi cukorral, a tojásokkal, a liszttel és a sóval összekevered. Apránként beledolgozod a vajat, amíg a tészta ruganyos és fényes lesz.
- Letakarva, huzatmentes helyen kb. 1 órát pihentesd, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát 30×45 cm-es téglalappá nyújtod, megkened a fahéjas vajjal, majd szorosan feltekered. A végén egy vizes csíkkal lezárod.
- Vágj 12 egyforma csigát, rendezd 2 cm távolságra a kivajazott, sütőpapírral bélelt formába, és újabb egy órára takard le.
- 190 °C-on süsd 20–25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- A vizet és a vajat felforralod, lehúzod a tűzről, belekevered a porcukrot, és a még langyos csigákra csorgatod.
Tipp az októberi hangulathoz
- Szórd meg a frissen sült csigákat pirított dióval vagy kandírozott narancshéjjal az igazi őszi illatért vagy öntsd nyakon egy kis vanília szósszal.
- Kísérd egy nagy bögre forró almás chai teával – a fahéjillat betölti a konyhát, és az egész lakásod egy pillanat alatt őszi mesévé változik.
- Ez a fahéjas csiga nemcsak reggelire, hanem délutáni uzsonnára is verhetetlen. Készülj fel: hiába duplázod a mennyiséget, ezek az illatos tekercsek mindig azonnal elfogynak!
Fotó: Freepik
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem