Így készül az a muffin, amiből senki nem tud csak egyet enni
2025. augusztus 31. 9:11
Az ősz kezdete sokak számára a sütés évszaka: ilyenkor előkerülnek a sütőformák, és sorra készülnek a kekszek, sütemények és persze a muffinok. Ez a recept azonban több, mint egy egyszerű muffin: mandula, mák és citrom különleges harmóniájával hódít, miközben a közepében egy krémes, mandulás töltelék rejlik.
Miért különleges ez a muffin?
A tésztában a mandulaliszt gondoskodik a selymes állagról, a mák adja a textúrát és az intenzív ízt, a citromhéj pedig frissességet csempész minden falatba. És ez még nem minden: a közepében egy lágy, mandulakrémes mag lapul, amely a sütés közben olvadós és szaftos marad – igazi luxusélmény egy egyszerű muffinban.
Hozzávalók:
A tésztához
- 150 g liszt
- 100 g mandulaliszt
- 2 ek mák
- ½ tk sütőpor
- ¼ tk só
- 3 nagy tojás
- 115 g juharszirup vagy 1 ek méz
- 60 ml tej
- 55 g olvasztott vaj (+ kevés a forma kikenéséhez)
- 1 tk mandulakivonat (vagy 2–3 csepp keserűmandula-aroma)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 bio citrom reszelt héja
A mandulakrémes töltelékhez
- 110 g puha vaj
- 40 g barna cukor
- 30 g fehér cukor
- 50 g mandulaliszt
- 40 g liszt
- 1 nagy tojás
- 1 tk mandulakivonat
A tálaláshoz
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 175 fokra (alsó-felső sütés), a muffinformát kend ki vajjal.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, mandulaliszt, mák, sütőpor, só). Egy másik tálban habard össze a tojásokat, mézet vagy juharszirupot, tejet, olvasztott vajat, mandula- és vaníliakivonatot. Add hozzá a citrom reszelt héját, majd fokozatosan forgasd bele a száraz hozzávalókat.
- A puha vajat verd habosra a barna és fehér cukorral, majd keverd hozzá a mandulalisztet, lisztet, tojást és a mandulakivonatot. Formázz a masszából 12 kis golyót.
- A muffinformákba adagold a tésztát, majd mindegyik közepébe nyomj bele egy töltelék-golyót.
- Süsd kb. 20 percig, amíg aranybarna nem lesz, és a tészta átsül (tűpróba).
- Hagyd kicsit hűlni, majd vedd ki a formából. Szórd meg porcukorral, és élvezd a krémes közepű, illatos muffinokat.
Tipp
Ez a muffin tökéletes hétvégi kényeztetéshez, de akár uzsonnára vagy vendégváró desszertnek is. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbáld ki a tölteléket egy kevés reszelt étcsokoládéval – mennyei párosítás a citrommal és mákkal.
Még több muffin: Peller Mariann zöldborsós-fehércsokis muffinjának az édesszájúak sem tudnak ellenállni:
Fotók: Pexels