Így készül az a muffin, amiből senki nem tud csak egyet enni

rtl.hurtl.hu

2025. augusztus 31. 9:11

Az ősz kezdete sokak számára a sütés évszaka: ilyenkor előkerülnek a sütőformák, és sorra készülnek a kekszek, sütemények és persze a muffinok. Ez a recept azonban több, mint egy egyszerű muffin: mandula, mák és citrom különleges harmóniájával hódít, miközben a közepében egy krémes, mandulás töltelék rejlik.

Miért különleges ez a muffin?

A tésztában a mandulaliszt gondoskodik a selymes állagról, a mák adja a textúrát és az intenzív ízt, a citromhéj pedig frissességet csempész minden falatba. És ez még nem minden: a közepében egy lágy, mandulakrémes mag lapul, amely a sütés közben olvadós és szaftos marad – igazi luxusélmény egy egyszerű muffinban.

Hozzávalók:

A tésztához
  • 150 g liszt
  • 100 g mandulaliszt
  • 2 ek mák
  • ½ tk sütőpor
  • ¼ tk só
  • 3 nagy tojás
  • 115 g juharszirup vagy 1 ek méz
  • 60 ml tej
  • 55 g olvasztott vaj (+ kevés a forma kikenéséhez)
  • 1 tk mandulakivonat (vagy 2–3 csepp keserűmandula-aroma)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 bio citrom reszelt héja
A mandulakrémes töltelékhez
  • 110 g puha vaj
  • 40 g barna cukor
  • 30 g fehér cukor
  • 50 g mandulaliszt
  • 40 g liszt
  • 1 nagy tojás
  • 1 tk mandulakivonat
A tálaláshoz
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 175 fokra (alsó-felső sütés), a muffinformát kend ki vajjal.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat (liszt, mandulaliszt, mák, sütőpor, só). Egy másik tálban habard össze a tojásokat, mézet vagy juharszirupot, tejet, olvasztott vajat, mandula- és vaníliakivonatot. Add hozzá a citrom reszelt héját, majd fokozatosan forgasd bele a száraz hozzávalókat.
  3. A puha vajat verd habosra a barna és fehér cukorral, majd keverd hozzá a mandulalisztet, lisztet, tojást és a mandulakivonatot. Formázz a masszából 12 kis golyót.
  4. A muffinformákba adagold a tésztát, majd mindegyik közepébe nyomj bele egy töltelék-golyót.
  5. Süsd kb. 20 percig, amíg aranybarna nem lesz, és a tészta átsül (tűpróba).
  6. Hagyd kicsit hűlni, majd vedd ki a formából. Szórd meg porcukorral, és élvezd a krémes közepű, illatos muffinokat.
Így készül az a muffin, amiből senki nem tud csak egyet enni
„A titok a közepében rejlik: krémes mandulás golyók a muffinhoz

Tipp

Ez a muffin tökéletes hétvégi kényeztetéshez, de akár uzsonnára vagy vendégváró desszertnek is. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, próbáld ki a tölteléket egy kevés reszelt étcsokoládéval – mennyei párosítás a citrommal és mákkal.