EUEurópa

Ezért a sütiért bolondulnak a svédek, íme a kanelbullar receptje

Balogh Veronika FlóraBalogh Veronika Flóra

2024. március 24. 13:54

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Lássuk Svédország kedvencét, íme a kanelbullar, vagyis a svéd fahéjas zsemle.

A fahéjas zsemle, azaz a kanelbullar a klasszikus svéd sütemények egyik legnépszerűbb fajtája. A fahéjjal, cukorral és vajjal töltött búzalisztből készült desszert minden pékségben és kávézóban megtalálható.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g élesztő
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 db tojás
  • 470 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 0.5 teáskanál kardamom

A töltelékhez:

  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál fahéj
  • 0.5 teáskanál kardamom

A tetejére:

  • 3 evőkanál jégcukor
  • 1 db tojás

Elkészítése

  1. A langyos tejbe tegyünk egy teáskanál cukrot, kavarjuk el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni. A puha vajat eközben a cukorral keverjük habosra, üssünk hozzá egy tojást, és ezt is keverjük simára. Folyamatos keverés mellett apránként öntsünk hozzá az élesztős tejet, és keverjük addig, amíg csomómentes nem lesz.
  2. Ezután szitáljuk bele a lisztet, adjunk hozzá egy csipet sót, valamint kardamomot, és gyúrjuk össze a tésztát. Konyharuhával takarjuk le, és egy óráig hagyjuk kelni. Ez idő alatt körülbelül a duplájára fog nőni.
  3. A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki nagyjából 50x30 centiméteresre. Kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg fahéjjal és kardamommal. A tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatos gyúrjuk át. Az így kapott tésztából vízszintesen két centi vastag darabokat vágunk.
  4. Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujja köré, majd amikor már csak 7-8 centi maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.
  5. A kész csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg jégcukorral, majd helyezzük őket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük őket 25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Jó étvágyat!

A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#ezt eszi európa#svédország#recept#kanelbullar#nemzeti étel#svéd#fahéjas zsemle#sütemény

Címlapról ajánljuk