Európa
Európa2024. március 24. 14:54
Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Mi azonban most abban szeretnénk segíteni, hogy ezt utazás nélkül megtehessük. Recepsorozatunkban bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni az Európai Unió országainak egy-egy nemzeti ételét. Lássuk Svédország kedvencét, íme a kanelbullar, vagyis a svéd fahéjas zsemle.
A fahéjas zsemle, azaz a kanelbullar a klasszikus svéd sütemények egyik legnépszerűbb fajtája. A fahéjjal, cukorral és vajjal töltött búzalisztből készült desszert minden pékségben és kávézóban megtalálható.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 25 g élesztő
- 100 g vaj
- 80 g cukor
- 1 db tojás
- 470 g finomliszt
- 1 csipet só
- 0.5 teáskanál kardamom
A töltelékhez:
- 50 g vaj
- 2 evőkanál fahéj
- 0.5 teáskanál kardamom
A tetejére:
- 3 evőkanál jégcukor
- 1 db tojás
Elkészítése
- A langyos tejbe tegyünk egy teáskanál cukrot, kavarjuk el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, és hagyjuk felfutni. A puha vajat eközben a cukorral keverjük habosra, üssünk hozzá egy tojást, és ezt is keverjük simára. Folyamatos keverés mellett apránként öntsünk hozzá az élesztős tejet, és keverjük addig, amíg csomómentes nem lesz.
- Ezután szitáljuk bele a lisztet, adjunk hozzá egy csipet sót, valamint kardamomot, és gyúrjuk össze a tésztát. Konyharuhával takarjuk le, és egy óráig hagyjuk kelni. Ez idő alatt körülbelül a duplájára fog nőni.
- A megkelt tésztát gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki nagyjából 50x30 centiméteresre. Kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg fahéjjal és kardamommal. A tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatos gyúrjuk át. Az így kapott tésztából vízszintesen két centi vastag darabokat vágunk.
- Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujja köré, majd amikor már csak 7-8 centi maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.
- A kész csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg jégcukorral, majd helyezzük őket a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük őket 25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.
Jó étvágyat!
A többi ország egy-egy jellegzetes receptjét itt lehet megnézni.
Nyitókép: Getty Images
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem