Mint egy meleg ölelés: Tökéletes krémes fahéjas csiga recept
2024. december 22. 14:00
Az biztos, hogy ez nem egy pajkaszegi kakaós briós. De megpróbálunk vele versenyezni!
A csigák desszertként, legyen szó akár a klasszikus kakaósról, akár a méltán népszerű fahéjas verzióról, minden évszakban a legjobb választásnak számítanak. Teca a A mi kis falunk kocsmárosa is készített, miközben a falusiak örömmel falatoztak a frissen sült kakaós briósból. Ez a krémes fahéjas sütemény nemcsak egy édes délutáni nassoláshoz tökéletes, hanem karácsonyi ajándékcsomagolás vagy épp ünnepi reggeliként is megállja a helyét.
Tudtad? Az eredetileg a 1920-as években Svédországból indult a kanebullar Ezért a sütiért bolondulnak a svédek, íme a kanelbullar receptje és a Fika (svéd kávészünet) hagyományos részeként vált világszerte ismertté. Ebben a receptben elhozzuk neked a meleg, fahéjas sütemény varázsát, ami olyan érzést ad, mint egy ölelés a hideg téli napokon.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g 405-ös típusú liszt
- 1 tasak száraz élesztő
- 70 g cukor
- 1 csipet só
- 250 ml langyos tej
- 100 g vaj (olvasztott)
- 1 tojás (méret M)
A töltelékhez:
- 150 g barna cukor
- 2 evőkanál fahéj
- 100 g puha vaj
A krémhez:
- 200 g krémsajt
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
A tészta elkészítése:
Kezdjük a tészta összekeverésével. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a száraz élesztőt, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a langyos tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Kézzel vagy géppel gyúrjuk sima, rugalmas tésztává. Ha kész, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni egy meleg helyen körülbelül egy órán át, amíg a tészta duplájára nő.
A fahéjas töltelék előkészítése:
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a barna cukrot, a fahéjat és a puha vajat. Az így kapott keveréket kenhetővé kell keverni, hogy könnyen rá tudjuk kenni a tésztára.
A tészta formázása:
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Egyenletesen kenjük meg a fahéjas töltelékkel, ügyelve arra, hogy minden részre jusson belőle. Ezután a tészta hosszú oldalától kezdve tekerjük fel. A feltekert tésztából kb. 3 cm széles darabokat vágjunk.
A fahéjas csigák sütése:
Zsírozzunk ki egy 26 cm-es rugós tortaformát, és helyezzük bele a fahéjas tekercseket szorosan egymás mellé. Hagyjuk pihenni még 20 percig, hogy a tészta ismét megkeljen. A süteményt előmelegített, 180 °C-os sütőben, felső/alsó hőfokon kb. 25-30 percig süssük, amíg aranybarnára sül.
A krém elkészítése:
Miközben a sütemény sül, készítsük el a krémet. Egy tálban keverjük simára a krémsajtot, a porcukrot és a vaníliakivonatot. Ezt a krémet kenjük a frissen sült fahéjas sütemény tetejére.
Tálalás:
Miután a sütemény kissé kihűlt, langyosan tálaljuk. A krémes fahéjas sütemény igazi finomság, amely biztosan meghozza a téli hangulatot!
Tipp:Tálalás előtt szórhatunk a süteményre egy kis extra fahéjat vagy porcukrot, hogy még vonzóbbá tegyük.
Nézd A mi kis falunk 9. évadát minden szombaton 20 órától az RTL-en vagy az RTL+ Premiumon!